16 septembrie 2012

Remedii pentru plagi taiate si escoriatii (zgarieturi)

Daca puteti opri hemoragia si mentine rana curata pentru a preveni infectia, puteti spune ca dumneavoastra v-ati facut treaba: natura va prelua apoi stafeta. Lucrurile de care aveti nevoie sunt un tampon de vata si apa pentru a curata zona, spirt medicinal sau un spray sau lichid antiseptic, bandaje, leucoplast si o crema antiseptica. Daca nu aveti altceva la indemana, apelati la remedii care sunt foarte usor de gasit - de la miere la usturoi si chiar propria saliva - si care dau rezultate foarte bune.

Curatati, dezinfectati si acoperiti

- Pentru a opri sangerarea, exercitati presiune pe rana folosind bucata curata de material textil sau de tifon. Daca nu aveti, folositi-va direct mana.
- Dupa ce hemoragia s-a oprit, curatati cu grija zona din jurul ranii cu apa si sapun. Apoi aplicati un bandaj.
- Puteti sa curatati rana si cu tinctura de galbenele, o planta cu puternice proprietati antibacteriene, dar care este cunoscuta si pentru puterea de vindecare a ranilor. Folositi un preparat cu continut scazut de alcool. Daca nu gasiti, folositi tinctura standard diluata cu putina apa. Pentru a vindeca mai repede escoriatiile (zgarieturile), aplicati pe zona afectata crema de galbenele, care poate fi achizitionata de la magazinele de produse naturiste sau din farmacii.
- De doua ori pe zi, puteti sa curatati rana cu smirna, care stimuleaza productia de celule sanguine albe (leucocite). Acestea sunt celulele care lupta cu infectiile. Puneti o ligurita de tinctura de smirna in 100 ml apa. Turnati putin amestec peste taietura sau zgarietura si lasati rana neacoperita pana cand se usuca.
- Incercati uleiul din arbore de ceai. Acesta contine un compus antiseptic puternic si este folosit in intreaga lume petru tratarea plagilor. Puneti o lingurita si jumatate intr-o cana cu apa calda si folositi aceasta solutie pentru a curata taietura sau escoriatia de doua ori pe zi.

Remedii din bucatarie pentru tratarea zgarieturilor

- Daca nu aveti o crema antiseptica, ungeti rana cu putina miere si apoi acoperiti-o cu un bandaj curat. Mierea are proprietati antibacteriene, iar studiile au aratat ca poate accelera vindecarea ranilor. Daca nu aveti leucoplast sau bandaje la indemana, nu va ingrijorati - mierea se usuca si formeaza un bandaj natural.
- Usturoiul este un alt antibiotic al naturii. Incercati sa fixati un catel de usturoi taiat pe plaga. Daca acest lucru irita pielea din zona, indepartati-l imediat.

Genunchi zgariat? Mentineti crusta moale

- Copiii par a reusi sa isi zgarie genunchii zilnic. O solutie buna este vaselina sau oricare alt produs de acest tip. Aceasta protejeaza pielea zgariata si mentine cojiile moi, reprimand dorinta de a le rupe.
- Daca nu pueti sa spalati o rana - faceti o plimbare intr-o zona pustie (de exemplu), iar apoi lingeti rana. Un raport din The Lancet descrie efectele benefice ale acestui lucru - dar trebuie sa fie propria dumneavoastra saliva. Saliva oricarei alte persoane va poate provoca mai mult ca sigur o infectie.

Lipiti marginile ranii

Avertismentul de pe sticluta de lipici spune ca "lipeste pielea instant". Dar daca aveti o taietura foarte mica la deget, poate putin lipici instant este exact ceea ce va trebuie. Super Glue este la fel de eficient ca si Histoacryl, un lipici tisular, folosit in medicina pentru a sigila ranile.

Apelati la medic in cazul in care rana nu se inchide, sangerarea nu se opreste sau daca prezentati orice semn de infectie (puroi, secretie anormala, febra, linii rosii care radiaza din rana). Daca aveti o plaga punctiforma profunda - in special daca este contaminata cu gunoi de grajd - doctorul s-ar putea sa va recomande si un vaccin antitetanic.

0 comments:

Trimiteți un comentariu