11 august 2012

Ce trebuie sa faci cand ai gura uscata? Iata cateva remedii

Daca lipsa salivei va impedica sa lipiti plicurile sau sa discutati confortabil, veti dori cu siguranrta sa va umeziti gura. In primul rand discutati cu medicul dumneavoastra in legatura cu ce ar putea sa provoace o astfel de problema. Luati in considerare cumpararea de substituenti de saliva cum ar fi Saliveze, Glandosane, pastile de Salvix sau de gel BioXtra. Daca pur si simplu, beti multa apa veti avea gura umeda, acelasi efect ca si celelalte trucuri din acest capitol.

Verificati-va dulapul cu medicamente

- Zeci de medicamente pot provoca uscarea gurii. Cititi prospectul celor pe care le luati in momentul de fata pentrua a vedea daca uscarea gurii este trecut la efecte secundare. Daca acest lucru se intampla intrebati-va medicul daca puteti sa schimbati medicamentul. Printre vinovatii frecventi sa numara enalaprilul (Enap, Renitech), fluoxetina (Prozac), amlodipina si paroxetina (Seroxat).

Doar adaugati apa 

- Purtati mereu cu dumneavoastra o sticla cu apa si beti din ea frecvent. Mentineti fiecare inghititura de apa un gura inainte de a o inghiti.

- Pentru a stimula fluxul de saliva, stoarceti o lime sau o lamaie si beti sucul, sau adaugati o lingurita de otet din cindru de mere la un pahar cu apa.

Stimulati salivatia 

- Mestecati o guma de mestecat fara zahar sau bomboane fara zahar pentru a stimula secretia de saliva. Gumele fara zahar ce contin xiliton pot fi de asemenea de folos pentru a reduce bacteriile care produc cariile.

- Tineti mereu pe masa un recipient cu piper. Acelasi condiment picant care va va face sa plangeti si sa va curga nasul poate sa va faca si gura sa secete mai multa saliva. Adaugati putine condimente in alimentele care le consumati.

Evitati factorii favorizati

- Limitati consumul de cafea si alte bauturi cu cofeina, ca si de alcool. Consumul acestora in exces va va face sa urinati mai frecvent, facand corpul sa piarda mai multe lichide.

- Renuntati la bauturile carbogazoase, chiar si la cele fara cofeina. Daca aveti gura uscata este clar ca nu aveti saliva necesara pentru a descompune acizii pe care ii contin.

- Evitati  mancarurile sarate sau bauturile foarte acide cum ar fi sucul de portocale si limonada. Ele pot provoca durere in cazul in care gura dumneavoastra este prea uscata. Alegeti, in schimb, sucul de mere sau pere sau bauturile lactate.

- Reduceti la minium cantitatea de gustari care contin zahar .

- Renuntati la fumat. Fumul usuca saliva .

- Pentru a evita ca gura sa vi se usuce noapte in timpul somnului, folositi un umidificator sau vaporizator de dormitor.

Clatiti bine 

- Daca folositi apa de gura, alegeti un sortiment precum Corsodyl ( clorhezidina ) care nu contine alcool ce usuca gura si poate irita gingiile care sunt sensible.

- Pentru o apa de gura preparata in casa amestecati putina sare si bicarbonat de sodiu intr-o cana cu apa calda. Clatiti-va gura si apoi scuipati. Aceasta solutie va neutraliza acizii si va indeparta agentii infectiosi din gura.

Tratamentul dintilor

- Alegeti o pasta de dinti care nu contine sulfat lauril de sodiu (SLS), pentru ca acesta poate afecta tesutul gingival. Marea majoritate il contin, dar exista si sortimente fara el ce pot fi cumparate in principal din magazinele naturiste.

- Fiti siguri ca va spalati si va curatati bine dintii. Saliva este importanta pentru clatirea resturilor de alimente din gura si atunci cand aveti gura uscata, resturile se pot prinde de dinti.

Tineti gura inchisa 

- Atunci cand inspirati pe nas, umeziti aerul care ajunge in organism. Dar cand aveti sinusurile blocate, veti normal mai mult pe gur , ceea ce inseamna ca inhalati mai mult pe gura, ceea ce inseamna ca inhalati mai mult aer uscat. Faceti in asa fel  incat sa tratati sinozita si astfel va veti indrepta in directia rezolvarii si prevenirii aparitiei gurii uscate.

1 comments:

  1. Ca tot sunt in domeniul, boala gurii uscate poarta denumirea de xerostomie. Presupunand ca toate cele scrise de tine mai sus nu rezolva cu nimic situatia, atunci trebuie ca lumea sa se prezinte de urgenta la un doctor, ele putand fi semne ale unui inceput de paralizie a unui nerv facial, un simptom al sindromului Sjogren sau chiar si a diabetului.
    Bine, de cele mai multe ori deshidratarea e principalul factor vinovat pentru senzatia de gura uscata, lucru care poate fi remediat usor.

    RăspundețiȘtergere