11 august 2012

Negi si Veruci

Nu trebuie sa atingeti o broasca raioasa pentru a avea negi si nici nu este nevoie sa mergeti la medic sau la pedichiurista pentru a scapa de unul, desi exista mai multe abordari medicale pentru aceasta afectiune. Negii pot fi inghetati cu azot lichid sau pot fi arsi cu laser sau cu un ac electric. Farmaciile comercializeaza numeroase remedi pentru negi, inclusiv un spray cu azot lichid, si diferite solutii si leucoplaste ce contin acid salicic, care are un efect de peeling (toate tratamentele pentru negi pot fi dure, asa ca urmati cu strictete instrctiunile din prospect). Dar abordarile farmaceutice reprezinta doar varful aisbergului: am fi putut umple o carte intreaga cu toate remedile casnice si din popor pentru inlaturarea negilor. Iata cateva din cele mai bune:

Iritati negii pana dispar

- Acoperiti negul cu o bucata mica de banda adeziva. Conform unui studiu recent, banda adeziva functioneaza impotriva negilor chiar chiar mai bine decat crioterapia (folosirea de azot lichid pentru a-i ingheta). Taiati o bucata suficient de mare incat sa acopere negul. Lipiti-o peste neg si lasati-o acolo timp de sase zile. Atunci cand o scoateti, scufundati zona in apa pentru cateva minute, apoi folositi o bucate de smirghel sau o piatra ponce pentru a pili zona groasa de piele moarta. Lasati negul descoperit pe parcursul noptii, apoi a doua zi dimineata aplicati o noua bucata de banda adeziva. Repetati procedura pana cand negul dispare. Se pare ca iritatia moderata pe care o provoaca banda adeziva stimileaza sistemul dumneavoastra imunitar sa lupte cu virusul care provoaca negul si sa il elimine.

- Aplicati direct pe neg usturoi proaspat zdrobit si acoperiti-l cu un bandaj. Efectul caustic al usturoiului va determina negul sa faca o basica si sa cada in mai putin de o saptamana. Schimbati usturoiul in fiecare zi, evitand contactul cu pielea sanatoasa din jur. (Protejati zona din jurul negului cu vaselina). Pentru un efect mai puternic,unii spacialisti in plante sugereaza sa mancati usturoi crud sau sa inghititi  trei capsule cu usturoi in fiecare zi  pentru a ajuta sistemul imunitarsa lupte cu virusul.

- Aplicati o compresa sau un tampon de vata inmuiata in otet si fixati-l cu un leucoplast peste neg, lasandu-l acolo una sau doua ore pe zi.

- Culegeti o papadie din gradina, rupeti-i tulpina si stoarceti continutul laptos pe neg. Faceti acest lucru in fiecare zi. Seva aceasta este iritatanta, asa ca stimuleaza sistemul imunitar sa vindece negul. Nu folositi papadi care au fost stropite cu erbicide.

Abordarea acida

- Luati cateva tablete de vitamina C, pisati-le amestecati-le cu suficienta apa pentru a forma o pasta si tamponati negul cu aceasta pasta. Acoperiti zona cu un leucoplast. Pentru ca tabletele sunt foarte acide, ele ajuta la distrugerea negului si la lupta propriu-zisa cu virusul.

- Daca puteti sa cojiti putin scoarta de la un mesteacan, umeziti-o cu apa si fixati-o peste neg cu partea ulterioara a scoartei pe piele. Coaja contine salicilati, substante care pot fi regasite in multe dintre tratamentele pentru negi in farmacii.

Remedii din bucatarie
- Fixati o bucata de coaja de banana peste un neg, cu partea interioara pe piele, in fiecare seara inainte de culcare. Coaja de banana contine un compus chimic care dizolva incet negul.

- Puteti face acelasi lucru si cu coaja de lamaie. O substanta uleioasa din coaja pare a distruge negii.

- Papaia contine enzime care digera tesuturile moarte. Faceti crescaturi putin adanci in coaja unui fruct necopt de papaia, colectati si lasati-o sa se cauguleze. Amestecati seva ingrosata cu apa, apoi aplicati pe neg dimineata si seara.

- Un remediu popular este de a frectiona negul cu o felie zemoasa proaspata taiata, de cartof (o traditie spune ca acest remediu nu va avea efect decat daca ingropati cartoful folosit, iar alti sugereaza ca nu este nevoie de aceasta inmormantare). Nu putem garanta pentru eficacitatea acestiu remediu.

Remedi de aplicat
- De mai multe ori pe zi se aplica tinctura de goldenseal, o planta care contine compusi  ce lupta cu bacterile si virusurile.


- Se recomanda ca uleiul cu vitamine E lupta in potriva negilor. O data pe zi, perforati o capsula de vitamina E si aplicati continutul direct pe neg. Capsulele cu ficat de cod se pare ca au acelasi efect.

- Daca  aveti  pe pervaz o planta de aloe vera, rupeti o frunza si stoarceti continutul pe neg. Repetati o data pe zi. Unii oameni spun ca au avut succes cu acest remediu, probabli datorita faptului ca gelu de aloe vera contine acid malic.

Oferiti picioarelor un tratament cu apa
- Verucile sunt sensibile la caldura si ar putea sa dispara in cateva saptamani daca va inmuiati zilnic picioarele timp de 15 minute in apa calda, conform unui remediu publicat intr-o revista medicala in anii 1960, dar  uitat mult timp.

0 comments:

Trimiteți un comentariu