10 august 2012

Ce este rozaceea si cum ne protejam impotriva ei

Pareti a va inbujora, chiar atunci cand nu este cazul. Chiar mai rau decat atat, pareti un adolescent cu un caz grav de acnee. Stati linistit. Daca printesa Diana a putut sa se descurce in aceasta problema - probabil nici nu stiati ca o avea - atunci si dumneavoastra puteti. Incercati aceste abordari pentru a preveni episoadele moderate. Daca situatia dumneavoastra se inrautateste, discutati cu medicul pentru a va recomanda un dermatolog care sa va ajute sa tineti roseata sub control.

Racoriti-va pielea 

- Atunci cand fata vi se incalzeste si se roseste, primul instinct este cel potrivit - sa va racoriti. Cea mai usoara modalitate de a face acest lucru este sa inmuiati o bucata de textil in apa foarte rece si sa o aplicati pe zonele rosii timp de aproximativ 10 minute. Temperatura scazuta determina constrictia vaselor de sange.

- Musetelul aplicat pe piele are un efect antiinflamator. Nu folositi uleiul esential de musetel care este foarte concentrat si ar putea sa provoace o reactie nedorita a pieli. In schimb, folositi ceai de musetel. Puneti trei pliculete de ceai de musetel in 600 ml apa fiarta timp de 10 minute. Strecurati lichidul si strecurati-l in frigider. Atunci cand fata vi se roseste, inmuiati o bucata de tifon in ceai si aplicati comprese pe zona inrosita.

Spalati folosind cel mai bland sapun

- Folositi doar sapun hidratant neparfumat sau o substanta de curatat pentru piele sensibila, ori de cate ori va spalati pe fata. Trebuie sa evitati orice sapun aspru sau iritant. Dupa ce v-ati spalat, clatiti-va pielea cu putina apa calaie, nu calda.

- Evitati substantele de curatat exfoliante sau cele pentru acnee. Acestea contin ingrediente cu actiune puternica: tratamentele pentru acnee pot chiar sa agraveze rozaceea.

- De asemenea, evitati produsele de curatat care contin acid salicilic, peroxid de benzoil sau alcool - acestea, la randul lor, pot agrava rozaceea, la fel ca orice produs abraziv de curatat pielea.

Evitati inrosirea pielii

- Renuntati la mancarurile picante, inclusiv sosurile, chili si jalepeno. Dupa ce mancati aceste alimente, fata nu doar pare a vi se inrosi - chiar se intampla acest lucru.  Arterele fine se dilata ca reactie la alimentele picante.

- Alcoolul dilata vasele de sange. Aveti grija cand beti alcool, daca observati ca dupa un pahar de gin tonic sau bere fata vi se inroseste, la urmatoare intalnire sociala alegeti un pahar de suc sau apa minerala.

- Stati departe de saune si cazile de baie. Caldura din acestea pot declansa inrosirea fetei.

Aveti grija la soare

- Evitati expunerea directa la soare cat posibil, in special in mijlocul zilei, cand soarele arde mai tare. Lumina solara poate sa provoace un episod de rozacee, pentru ca ea incalzeste pielea, dilatand vasele de sange de la nivelul fetei.

- Folsiti crema de plaja, tot timpul. Pentru orice suferind de rozacee, cele mai bune creme sunt care contin dioxid de titan  sau oxid de zinc. Multe persoane afectate de rozacee descopera ca alte tipuri de creme le irita pielea, dar acestea nu maresc temperatura de la nivelul pielii: ele actioneaza prin reflectatea  (si nu absorbtia) razelor solare. Puteti apela la unele  dintre urmatoarele produse: Clinique, City  Block Sheer, Ambre Solaire, Total Screen Intolerant, Skin Lotion, Delph Lotion, E45 Sunblock Lotion.

Nu va enervati 

- Atunci cand se incing spiritele, la fel se intampla si cu vasele de sange, iar acest lucru poate duce la un episod de rozacee. Una din cele mai bune modalitati de a va mentine calmul este sa numarati pana la 10. Inspirati adanc in timp ce faceti asta. Dupa ce faceti asta de cateva ori, veti descoperi ca puteti face fata situatiei cu mult mai mult calm.

Solutii pentru barbierit 

- Barbatii cu rozacee trebuie sa fie foarte atenti sa nu se irite pe fata atunci cand se barbieresc. Folositi un aparat electric de barbierit si nu unul conventional. Acest tip de barbierit este mult mai putin iritant.

- Daca folositi aftershave, evitati produsele care contin alcool hamamelis sau mentol.

1 comments: