22 august 2012

Unghii incarnate

Ingrijirea unghiilor de la picioare nu se afla, probabil, pe lista dumnavoastra de prioritati, doar atunci cand una va deranjeaza, este surprinzator cat de repede puteti deveni interesant de subiect. Dintre toate afectiunile minore din viata noastra, aceasta este una dintre cele mai usor de prevenit. Dar, odata ce o unghie incarnata va incepe sa va provoace durere, veti incerca orice pentru a o vindeca. Incercati uramatorii pasi pentru a reveni la starea normala.

Inmuiati-va picioarele

- Umpleti pana la jumate cu apa calda un lighean larg. Adaugati cateva linguri de sare si amestecati pana cand se dizolva. Inmuiati-va picioarele in aceasta apa timp de 15-20 de minute in fiecare zi. Apa calda ajuta la inmuierea tesutului din jurul ranii, iar sarea actioneaza impotriva infectiilor si reduce inflamatia.

Incercati acest truc cu bumbac

- Dupa ce v-ati inmuiat picioarele in apa cu sare, spalati-va cu apa calduta si sapun, clatiti si lasati-le sa se usuce.

- Introduceti o bucatica de vata intre barginea ascutita a unghiei si pielea pe care o taie. S-ar putea sa aveti nevoie sa va folositi de un instrument pentru a face acest lucru. Inmuiati o scobitoare in sprit medicinal. Apoi, cu ajutorul ei, impingeti cu atentie bucata de vata sub latura taioasa a unghiei. Avand marginea taioasa izolata de zona afectata, durerea ar trebui sa cada in intensitate. De asemenea, unghia ar trebui sa poata creste peste zona de piele in care ramasese infipta.

- Tamponati cu o substanta antispetica zona afectata pentru a preveni infectia si repetati procedura  in fiecare zi cu o bucata curata de vata.

Mentineti-va picioarele curate

- Purtati o pereche curata de ciorapi in fiecare zi. Chiar daca nu puteti sa va tineti picioarele in totatitate departe de microbi, puteti reduce riscul unei infectii daca le patrati cat mai curate posibil.

- De fiecare data cand faceti baie, frectionati-va picioarele cu o bucata de material textil imbibat in sapun. Dupa aceea, puneti pe deget niste unguent antiseptic.

Etalati-va degetele

- Cat timp stati acasa si in timpul verii, purtati incaltaminte care are varful deschis. Cum ar fi sandalele. Pantofii stramti agraveaza problema pentru ca va impinge unghia chiar si mai adanc in pielea care deja va doare.

- Iarna, purtati doar incaltaminte cu varful lat. Pantofii ascutiti sunt un adevarat dezastru pentru persoanele cu unghii incarnate.

Puterea profilaxiei

- Inainte de a va taia unghiile, tineti picioarele in apa calduta timp de cateva minute pentru a va inmuia unghiile. La degetul mare, intotdeauna taiati unghia drept, lasand putin din unghie in fiecare parte. Apoi piliti foarte putin colturile - doar atat cat sa nu mai fie ascutite. Chiar daca asa ar trebui sa va taiati toate unghiile de la picioare, acordati  atentie sporita unghiei de la degetul mare, aceasta fiind cea mai vulnerabila.

- Nu ar trebui sa curatati exagerat unghiile de la picioare. Exista posibilitatea sa rupeti un colt, iar marginea ramasa sa ajunga sa creasca in piele.

- Pentru a va asigura ca de fiecare data cumparati pantofi care vi se potrivesc, masurati-va picioarele atunci cand cumparati o pereche noua. Pe masura ce inaintati in varsta, picioarele se lungesc si se latesc, iar incaltamintea care inainte vi se potrivea s-ar putea sa va cam stranga acum.

- Cumparati-va incaltaminte spre sfarsitul zilei. Picioarele vi se umfla de multe ori de la activitatea zilnica si spre sfarsitul dupa-amiezii vor fi de dimensiuni mai mare.

- Fiti atent la felul in care va incheiati la sireturi. Ideea este sa va impiedicati picioarele sa alunece in pantofi, astfel in cat degetele sa nu se loveasca de marginile pantofilor. Astfel, sireturile trebuie sa fie mai stranse ( dar nu intr-atat incat sa nu mai fie confortabil la mers) spre treimea superioara a piciorului.

- Va vine sa credeti sau nu, dresurile sau ciorapii stramti pot afecta, de asemenea, unghia degetului mare,  chiar daca pantoful este larg si confortabil. Alegeti ciorapi sau dresuri care nu va apropie degetele.

Vezi un alt articol despre cum sa ai unghii frumoase.

0 comments:

Trimiteți un comentariu