17 septembrie 2012

Solutii pentru alaptare

Pentru multe dintre proaspetele mame este un soc atunci cand descopera ca alaptarea, care pare atat de naturala, nu este chiar usoara. Probabil ca veti primi multe sfaturi folositoare de la moasa dumneavoastra, de la medic si prieteni, dar fiecare nou-nascut da ocazia unor noi experiente in ceea ce priveste ingrijirea lui. Atunci cand sanii dumneavoastra vor incepe sa produca lapte la cateva zile de la nastere, s-ar putea sa devina durerosi, iar copilul s-ar putea sa aiba dificultati in a se hrani. Exista multi alti factori care afecteaza alimentatia copilului dumneavoastra - si propiul confort. Atunci cand apar probleme, cum ar fi durere la nivelul mameleoanelor sau blocarea canalelor galactofore, va poate fi de ajutor sa cunoasteti cateva trucuri.

Relaxati-va

- In cazul in care simtiti un disconfort din cauza plenitudinii sanilor, inainte de a incepe alaptarea eliminati manual putin lapte. Apasati repetat cu ajutorul degetelor deasupra si dedesubtul areolei (zona de culoare mai inchisa din jurul mameleonului). Asta va face ca presiunea sa mai scada si va permite copilului dumneavoastra sa prinda mai usor in gura mameleonul. Mirosul si gistul de lapte il vor incuraja de asemenea sa ia mameleonul in gura.
- Daca sanii dumneavoastra sunt atat de plini incat nu mai iese lapte deloc, aplicati o cmpresa calda si umeda timp de cateva minute. O carpa umeda de bumbac este potrivita, sau puteti incerca si cu un servetel de unica folosinta, care poate retine multa apa si caldura. Doar inmuiati servetul in apa calda si aplicati-l pe sani atunci cand sunteti in baie.
- Folositi o pompa pentru sani daca bebelusul dumneavoastra adoarme in timpul alaptarii sau dumneavoastra inca nu va simtiti confortabil chiar si dupa terminarea alaptatului - pomparea unei cantitati mici de lapte ar putea sa reduca tensiunea. Dar in ciuda faptului ca acest lucru va incuraja productia de lapte data urmatoare, nu este bine sa faceti din ea o rutina pentru ca veti incepe sa produceti mai mult lapte decat are nevoie copilul dumneavoastra.
- Alaptati des, zi si noapte. De fapt, ar trebui sa alaptati de 8 pana la 12 ori intr-o perioada de 24 de ore. Acest lucru va face ca sanii dumneavoastra sa nu se umple cu prea mult lapte. Alaptati copilul de care ori pare interesat sa manance.

Pozitionati-va pentru succes

- Folositi o perna de alaptare; aceasta este o perna in forma de potcoava, conceputa special pentru mamele care alapteaza. Se asaza in jurul abdomenului, oferind sprijin pentru brate atunci cand alaptati bebelusul. Acest tip de perna poate fi gasit in magazinele de specialitate, in cataloage sau on-line.
- Asigurati-va ca bebelusului nu ii este foarte cald. Daca bebelusii sunt prea calduros infasati in timp ce sunt alaptati, creste probabilitatea ca ei sa adoarma in timpul alaptarii.
- Hraniti-va copilul intr-un mediu linistit si iluminat discret. Daca sunteti relaxata, alaptarea decurge mult mai bine.
- In timpul alaptarii, asigurati-va ca bebelusul este orientat in intregime catre dumneavoastra. Sustineti-i partea inferioara a corpului cu o mana, sprijinandu-i capul cu partea superioara a antebratului si cotul. Treceti cealalta mana pe sub san sustinandu-l complet.

Mai mult lapte?

- Daca simtiti ca nu mai produceti suficient lapte, beti un pahar de bere fara alcool pe zi. In bere exista un derivat de drojdie care creste nivelul de prolactina, un hormon care influenteaza productia de lapte. Doar asigurati-va ca este fara alcool si consumati-o cu 30 de minute inainte de alaptare.
- Aplicati presiune la nivelul pieptului pentru a stimula productia de lapte. Conform specialistilor in presopunctura, cele mai bune puncte de presiune sunt chiar deasupra sanilor dumneavoastra. Plasati-va degetele intre a treia si a patra pereche de coaste imediat sub clavicula si in linie cu mameleoanele. Exercitati o presiune constanta timp de aproximativ un minut. Daca aceasta procedura va ajuta, puteti sa o repetati ori de cate ori doriti.
- Beti ceai de fenicul in fiecare dimineata. Specialistii in tratamentele cu plante recomanda de mult timp acest ceai pentru cele care sunt pentru prima oara mame cu scopul de a spori productia de lapte. Unele cercetari arata ca feniculul ar putea avea un efect minor asemanator estrogenilor, fapt care ar putea sa duca la stimularea productiei de lapte.
- Consumati mancaruri cu usturoi. Se pare ca usturoiul afecteaza aroma laptelui de mama intr-un mod placut pentru bebelusi. Un studia realizat in SUA a aratat ca bebelusii au consumat mai mult lapte si au ramas ma mult timp atasati la san daca mamele lor au consumat usturoi cu cateva ore inainte de alaptare. Pe langa acest lucru, usturoiul este foarte bun si pentru dumneavoastra.

Mameleoane dureroase

- Daca unul dintre mameleoane este dureros, incepeti alaptarea cu celalalt. Chiar daca l-ati folosit si la alaptarea precedenta, veti dori sa menajati sanul dureros pana cand durerea dispare.
- Intre alaptari puneti o compresa rece pe fiecare san pentru a reduce durerile.
- Daca mameleoanele sunt fisurate sau dureroase, lasati-le sa se usuce dupa alaptare prin expunere la aer. Grabiti vindecarea folosindu-va propriul lapte: dupa ce mameleonul este uscat, stoarceti o picatura de lapte si aplicati-o pe acestea. Alte remedii includ ulei de vitamina E - stors dintr-o capsula perforata, ulei de masline, ulei de arahide sau crema cu lanolina.

Mentineti canalele galactofore permeabile

- Daca este vorba de blocarea canalului (care se poate prezenta ca o umflatura rosie, dureroasa pe san), spalati cu sapun zona in timp ce sunteti in baie sau dus si apoi treceti peste ea un pieptene cu dintii rari pentru a stimula secretia de lapte si a ajuta la deblocarea canalului (in general, insa, evitati folosirea sapunului pe mameleoane pentru ca acesta poate contribui la uscarea lor).
- Goliti-va sanii cat de mul puteti in timpul fiecarei alaptari. Oferiti bebelusului mai intai sanul afectat.
- Incercati sa masati usor zona cu palma, spre zona mameleonului, in timpul alaptarii.
- Sporiti afluxul sanguin prin plasarea unei comprese calde pe san si apoi prin masarea acestuia.
- Asigurati-va ca sutienul vi se potriveste perfect. ideal este sa alegi un sutien de bumbac cu bretele late.

0 comments:

Trimiteți un comentariu