04 octombrie 2012

Ce este homeopatia?

Daca nu ati mai avut de-a face cu homeopatia pana acum, s-ar putea sa va fie un pic frica de sticlutele mici marcate cu "c" si "x" de pe rafturile magazinelor de produse naturiste. Dar nu exista niciun motiv de teama. Amestecurile homeopate recomandate in acest blog sunt extrem de sigure si unele dintre ele sunt considerate agenti de vindecare - chiar daca este imposibil de explicat cum actioneaza.

Imaginati-va cum ar fi sa luati o singura picatura din orice medicament - sa zicem un decongestionant. Diluati acea picatura cu 10 picaturi de apa. Repetati procesul de cateva ori. Cu ce ramaneti? Conform legilor stiintei, cu aproape nimic. Dar conform homeopatiei, acest amestec extrem de diluat este unul dintre cele mai puternice remedii pe care le puteti lua. Puteti vedea de ce homeopatia, o ramura a medicinei care a fost dezvoltata de un medic german acum mai bine de 200 de ani, nu se bucura de sustinerea unanima a medicilor. Cu toate acestea, multi homeopati sunt doctori conventionali si experienta milioanelor de pacienti - si a unor studii stiintifice - sugereaza ca este ceva si cu aceasta abordare.

Iata care sunt ideile de baza. Lucrand cu o lista de peste 2000 de substante, homeopatii administreaza pacientului o substanta care in doze mari ar reproduce simptomele bolii de care sufera acesta, dar, in doze foarte mici, teoretic, amelioreaza simptomele. Multe dintre remediile homeopate sunt obtinute din plante si minerale, cum ar fi sunatoarea pentru depresie, tataneasa pentru rani sau vanatai si silur (Euphrasia officinalis) pentru ochii obositi si durerosi. Dar multe sunt atat de diluate cu apa, incat contin extrem de putin sau chiar deloc din substanta activa.

Multi specialisti sustin ca homeopatia incalca un principiu de baza al farmaceuticii: cu cat este mai mica doza, cu atat este mai mic efectul. Cu toate acestea, cercetatorii care au realizat studii privind homeopatia au obtinut niste rezultate destul de interesante. De exemplu, un studiu realizat pe 478 de pacienti suferinzi de gripa a descoperit ca 17% din cei care au fost tratati prin homeopatie s-au vindecat mai repede, in comparatie cu doar 10% dintre cei care au luat placebo. In anul 1991, prestigiosul British Medical Journal, intr-o analiza a 107 studii despre medicamentele homeopatice, a aratat ca 77% din acestea au avut efecte pozitive.

S-a sugerat ca procesul diluarii si agitarii solutiilor "potenteaza" cumva apa care ramane si ii schimba proprietatiile chimice. Dar nimeni nu stie cu certitudine cum - si daca - homeopatia actioneaza cu adevarat. Dar pentru ca dozele ingredientelor active sunt atat de mici, nu va expuneti niciunui pericol daca o incercati. Puteti sa cumparati remedii homeopatice de la magazinele cu produse naturiste, dar ar trebui inainte sa consultati un specialist in homeopatie. Pentru fiecare simptom se folosesc remedii diferite, iar atat remediile, cat si dozele se pot schimba in functie de starea mintala sau emotionala din acel moment.

Dozele din homeopatie pot produce initial confuzie. In general, veti vedea pe ambalaje literele "x" sau "c". Un remediu 1x a fost diluat o data, folosind o parte ingredient activ in 10 parti apa. O solutie 2x contine o parte ingredient activ in 1000 parti apa. Solutiile "c" sunt chiar mai diluate: s-ar putea sa nu contina nici macar o molecula din ingredientul activ original.

Homeopatia nu este un substituent pentru ingrijirea medicala conventionala. Marea majoritate a homeopatilor petrec cel putin o ora cu un pacient nou. Ei noteaza intregul istoric medical, revad simptomele si decid daca homeopatia este sau nu potrivita pentru bolnav - si daca acesta are sau nu nevoie de un tratament conventional.

0 comments:

Trimiteți un comentariu