15 ianuarie 2013

Optiuni de tratament pentru varice

Varicele sunt una dintre putinele afectiuni medicale care au implicatii atat fizice, cat si psihologice. Varicele, cunoscute si sub numele de vene varioase, apar de obicei ca rezultat al unor valve defectuoase sau din caza altor probleme la nivelul venelor care impiedica fluxul normal de sange. Blocarea fluxului cauzeaza acumularea sangelui in vena, ea marindu-se, devenind rasucita si vizibila, aparand varicele.

Cu toate ca varicele pot aparea oriunde pe corp, cel mai des sunt intalnite pe partea din spate a partii inferioare a picioarelor. Acest lucru este de inteles tinand cont de faptul ca: 1. picioarele trebuie sa sustina greutatea intregului corp si 2. venele din picioare trebuie sa transporte sangele tocmai pana la inima, infruntand forta gravitationala. Unii oameni cred ca varicele sunt mostenite genetic, dar cu toate acestea s-a demonstrat ca exista unii factori care maresc riscul aparitiei varicelor. Printre acesti factori se numara statul in picioare sau jos perioade lung de timp (aceasta este principala cauza), dezechilibre hormonale (datorate de obicei contraceptivelor orale care contin hormoni), obezitate si sarcina (care este cel mai puternic factor la femei). De fapt, se estimeaza ca 41% dintre femeile cu varste de peste 50 de ani vor suferi de varice, mai ales in timpul sarcinii.

Din fericire, insa, majoritatea cazurilor de varice aparute in timpul sarcinii dispar dupa nastere. Din cauza acumularii de sange in vene, varicele sunt caracterizate de o durere surda in picioare, crampe, senzatia de greutate sau oboseala dupa o perioada scurta de stat in picioare. Exista un consens general ca aceasta afectiune nu constituie o problema medicala grava, cu exceptia aspectului urat si deprimant pe care il creeaza. Daca sunt lasate netratate o perioada lunga de timp, varicele pot duce la aparitia ulcerelor la picioare, formarea cheagurilor de sange in vene mai profunde, decolorarea pielii datorata descompunerii celulelor de sange si alte afectiuni medicale mai serioase. Punerea unui diagnostic de varice poate fi usoara, doar printr-o examinare fizica, insa pentru un diagnostic mai exact sunt folosite proceduri medicale mai avansate. Un instrument des intalnit in diagnosticarea varicelor este o procedura medicala numita flebografie. Ea implica injectarea unei substante radio-opace in sange.

Substanta este monitorizata de-a lungul venelor astfel incat sa poata fi observate anormalitatile, respectiv varicele. Pentru diagnosticarea eficienta a anormalitatilor din vene care pot cauza aparitia varicelor pot fi folosite si razele X si ultraviolete. In functie de severitatea cazului, exista trei optiuni majore de tratament varice. In majoritatea cazurilor, purtarea unor ciorapi medicali de compresie si sustinere este singurul tratament necesar. Acesti ciorapi strang venele din picior imbunatatind fluxul sanguin. Acest tratament pentru varice este de obicei foarte eficient atunci cand este insotit de scaderea in greutate, in cazul obezitatii, cresterea activitatii si evitarea perioadelor lungi de stat jos sau in picioare. Interventia chirurgicala este folosita ca ultima optiune in cazurile extrem de grave de varice. Aceasta procedura implica indepartarea chirurgicala a partii afectate de vena. Cu toate acestea, este o interventie complexa si de aceea este folosita doar ca ultima solutie in tratarea varicelor.

0 comments:

Trimiteți un comentariu