Probabil ca primul gand care va trece prin minte atunci cand vine vorba de constipatie este sa luati un laxativ. Dar exista foarte mari sanse sa nu aveti nevoie de niciunul. Cea mai buna metoda de a reveni la normal este sa mancati pur si simplu mai multe fibre, 20-35 grame pe zi. Acestea absorb apa si fac scaunul mai moale si mai voluminos, fapt ce accelereaza procesul digestiei in organismul dumneavoastra. Pentru a putea face fata acestei cantitati de fibre, organismul dumneavoastra are nevoie si de lichide. Si nu trebuie sa uitati nici de exercitiile fizice, care pot fi de asemenea de ajutor pentru a pune lucrurile in miscare. Respectati toate acestea si lucrarile vor reveni la normal inca o data.
Reparati cu fibre
- Incepeti ziua cu un castron de tarate de cereale bogate in fibre. Unele sortimente contin chiar si 15g de fibre insolubile pe portie. Acest tip de fibre adauga volum bolului alimentar, determinand inaintarea lui mai rapida in intestin. Sfat: daca nu sunteti obisnuit sa consumati multe fibre, incepeti cu portii mai mici, servite cu lapte degresat sau iaurt cu continut mic de grasime. In caz contrar, s-ar putea sa suferiti de balonare, flatulenta si crampe.
- Faceti-va o rezerva de fasole uscata, prune, pere, smochine, ovaz si nuci. Toate acestea sunt surse bune de fibre solubile, care se transforma in gel in intestin si ajuta la inmuierea scaunului.
- Amestecati o ligurita sau doua de seminte pisate de psyllium intr-o cana cu apa calda. Lasati sa se infuzeze timp de doua ore, adaugati lamaie si miere dupa gust, apoi beti. Psyllium confera volum si este principalul ingredient din multe laxative ce pot fi cumparate direct din farmacii. Puteti folosi si seminte de in.
Beti o bautura calda pentru a va mai relaxa
- Beti o ceasca de cafea dimineata. Daca va place cafeaua, s-ar putea sa fi descoperit deja ca o cana consumata dimineata are un efect de eliberare a tractului digestiv, prin stimularea colonului. Trebuie, insa, sa nu consumati nici prea multa - cofeina este si un diuretic si va elimina lichidele din organism.
- Daca nu va place cafeaua, incercati sa consumati dimineata o alta bautura calda. Ceaiul de plante sau decofeinizat sau o canda de apa calda cu putin suc lamaie sau miere ar putea avea de asemenea un efect stimulator asupra intestinului (sucul de lamaie este un laxativ natural).
- Ceaiul de papadie, care are un efect laxativ usor, ar putea ajuta de asemenea miscarile intestinale sa revina la normal. Folositi o lingurita de radacina uscata la o cana cu apa fiarta si consumati cate o cana de trei ori pe zi. Puteti gasi radacina uscata de papadie la magazinele de produse naturiste.
Fructele ridate pun lucrurile in miscare
- Obisnuita pruna este unul dintre cele mai vechi remedii casnice pentru constipatie. Acest fruct este bogat in fibre (aprox. un gram in fiecare pruna). De asemenea, prunele contin un compus denumit dihidroxifenil isatin, care stimuleaza contactiile intestinale ce va fac sa mergeti la toaleta.
- Daca nu va plac prunele, incercati sa rontaiti cateva stafide. Acestea, la randul lor, au un continut bogat in fibre si contin si acid tartaric, care are efect laxativ. Intr-un studiu in care subiectii au consumat o punga mica de stafide pe zi, doctorii au demonstrat ca timpul necesar hranei digerate sa treaca prin intestin s-a redus cu 50%.
Ridicati-va si plecati - Aplicati presiune
- Faceti exercitii fizice in mod regulat. S-a demonstrat ca plimbarea de dimineata este un lucru benefic: atunci cand va miscati corpul, ajutati si mancarea sa inainteze mai rapid prin tractul digestiv. Incercati sa faceti zilnic cel putin o plimbare.
- Cei care practica presopunctura spun ca aceasta tehnica poate ajuta la stimularea digestiei si implicit a intestinelor. Folosindu-va de degetul mare si aratatorul aplicati presiune pe zona dintre degetul mare si aratator de la cealalta mana. Faceti acest lucru de doua mnute zilnic atat timp cat sunteti constipati. (Atentie! Aceasta tehnica nu trebuie folosita in timpul sarcinii).
Ultima masura
- Planta Cascara Sagrada este atat de eficienta, incat se regaseste in compozitia mai multor laxative eliberate fara reteta. Este cunoscuta ca un ‘laxativ stimulant’ deoarece stimuleaza tractul intestinal. Planta exista sub mai multe forme si pentru ca este atat de puternica si interactioneaza cu numeroase medicamente, ar trebui sa fie folosita doar sub supravegherea medicului.
0 comments:
Trimiteți un comentariu