29 septembrie 2012

Boala inflamatorie a colonului

Medicii trateaza boala inflamatorie a colonului (BIC) cu corticosteroizi puternici si alte medicamente, iar acestea pot fi foarte folositoare, in special in perioadele de azutizare a bolii. Dar exista unii pasi pe care ii puteti face pentru a reduce severitatea simptomelor, cum ar fi: alegerea alimentelor potrivite care nu va solicita prea intens colonul, administrarea de suplimente de vitamine si plante, precum si reducerea stresului.

Intariti populatia bacteriilor benefice

Intariti populatia bacteriana benefica din colon. Puteti face acest lucru luand suplimente bacteriene eliberate fara reteta, cunoscute sub numele probiotice. La o persoana sanatoasa, colonul este casa bacteriilor "bune" (cum ar fi Lactobacillus acidophilus si Bifidobacteria bifidum) care impiedica inmultirea excesiva a bacteriilor daunatoare. Dar atunci cand aceste bacterii benefice sunt distruse - deseori de catre antibiotice - suprapopulatia rezultanta de bacterii "rele" si ciuperci poate provoca inflamatii. Probioticele va ajuta sa mentineti un echilibru optim. Luati doua capsule de trei ori pe zi pe stomacul gol sau, daca nu vreti sa luati suplimente, consumati doua sau trei pahare de iaurt viu zilnic.

Alimentati-va cu grija

- Alegeti alimentele care sunt "blande" cu intestinul dumneavoastra: morcovi fierti, orez alb si compot de mere, de exemplu. Daca deja suferiti de diaree si dureri abdominale, consumul alimentelor condimentate nu va face decat ca starea dumneavoastra sa se agraveze.
- Reduceti consumul de grasimi. Mancarurile prajite, carnea grasa si alte surse de grasimi pot declansa contractii ale intestinelor, care pot agrava diareea.
- Consumati mai putine fibre in timpul episoadelor de acutizare a bolii. De obicei, alimentele cu continut crescut de fibre, cum ar fi taratele, cerealele integrale sau broccoli, sunt foarte bune pentru sistemul digestiv, dar in timpul perioadelor de acutizare a bolii, ele cresc riscul de balonare. Atunci cand va simtiti bine, rezumati-va la un aport normal de fibre.
- Multe dintre persoanele care sufera de boala Crohn nu pot sa digere lactoza, un carbohidrat care se gaseste in lapte. Daca va simtiti balonat, incercati sa evitati produsele lactate pentru cateva zile. in cazul in care simptomele dispar, s-ar putea sa suferiti de intoleranta la lactoza. Incercati sa folositi produse lactate fara lactoza, luati pastile care contin lactaza (enzima necesara pentru digestia lactozei) sau evitati produsele lactate in general.
- Luati zilnic un supliment cu multivitamine/minerale. Acesta va ajuta sa refaceti nutrimentele care au fost eliminate din cauza diareei persistente.
- Inregistrati ceea ce mancati: tineti un jurnal al meselor. Inregistrati tot ceea ce mancati pe parcursul unei zile (inclusiv gustarile), ce reactii aveti si gradul de disconfort pe care il simtiti. La sfarsitul lunii, revedeti jurnalul pentru a va face o ideea despre cat de bine tolerati fibrele din dieta si care sunt alimentele care va creaza probleme, cum ar fi produsele lactate. Veti afla, de asemenea, daca trebuie sa evitati in mod deosebit un anumit aliment.
- Micsorati stresul pentru a putea digera mai bine. Stresul poate sa declanseze crizele de boala inflamatorie a colonului. Asa ca, zi de zi, practicati yoga, meditatie, respiratie profunda sau alte tehnici de relaxare. De exemplu, puteti sta intr-un loc linistit timp de 20 de minute sau mai mult, si sa vizualizati o lumina calda albastra vindecatoare care se scurge de-a lungul tubului digestiv, ameliorand inflamatia.

Vindecatorii naturali

- Un remediu popular im cazul inflamatiilor digestive consta in consumul sucului de varza, pentru ca acesta este bogat in L-glutamina, un aminoacid. Dar daca acest lucru nu vi se pare chiar atragator, puteti pur si simplu sa luati pastile cu L-glutamina (500 mg pe zi). Aceasta favorizeaza vindecarea ulcerelor intestinale.
- Pentru ca scade inflamatia, extractul de lemn dulce, denumit DGL, ar putea sa fie de folos pentru reducerea simptomelor BIC. Mestecati doua capsule (380 mg) de trei ori pe zi, intre mese, oricand prezentati un episod al bolii. Nu incercati sa inlocuiti extractul cu dulciuri ce contin lemn dulce; marea majoritate a acestora nu contin lemn dulce adevarat si, spre deosebire de DGL, lemnul dulce "adevarat" va creste tensiunea arteriala.
- Acizii grasi omega-3 sunt esentiali pentru o digestie buna. Surse bune pentru acest acizi includ uleiul din seminte de in si ulei de peste. Un studiu italian a aratat ca uleiul de peste reduce frecventa crizelor intestinale la persoanele cu boala Crohn. (Atentie! Nu luati ulei de peste daca urmati un tratament cu medicamente anticoagulante).

Stiati ca...

Persoanele care sufereau de boala inflamatorie a colonului erau sfatuite sa consume coji de ceapa?
Cojile de ceapa contin quercetina, o substanta antihistaminica ce ajuta la blocarea reactiei pe care o au bolnavii de BIC la unele alimente. Atunci cand gatiti supa, puteti sa adaugati o ceapa intreaga in oala; quercetina va iesi din coaja. Inlaturati cojile inainte de a consuma ceapa. Daca nu va place ceapa, puteti sa cumparati suplimente cu quercetina de la farmacie.

1 comments: