26 septembrie 2012

Cum scapam de sforait?

Daca in familia dumneavoastra sunteti cel care sforaie, atunci este foarte probabil sa fiti cel care are parte de cel mai mult somn. Incercati urmatoarele masuri preventive. Schimbarea pozitiei in care dormiti ar putea fi tot ceea ce este nevoie sa faceti, dar pentru multe persoane un proiect de amploare - adica pierderea in greutate - reprezinta de obicei adverata rezolvare pentru asigurarea noptilor tacute.

Asezati-va intr-o pozitie potrivita

- Cumparati cateva perne in plus si in loc sa stati intins drept pe spate, ridicati-va putin. Astfel, veti impiedica tesuturile din gat sa mai apese direct pe caile aeriene.
- Dormiti pe o parte. Bineinteles, nu exista nicio garantie ca veti ramane in aceeasi pozitie, dar cel putin incepeti de acolo adormind cu o perna in brate. Exista un motiv foarte bun pentru a nu dormi pe spate: daca stati pe spate cat dormiti, limba si valul palatin stau pe partea din spate a gatului, blocand trecerea aerului.
- Ridicati putin capul patului. O modalitate usoara de-a face acest lucru este sa puneti mai multe scanduri sub  picioarele de pe acea parte a patului. De asemenea, potrivite ar fi si cateva carti vechi de telefon sub fiecare picior.
- Daca imbratisarea pernei nu este suficienta, puteti aborda problema folosind o minge de nis. Coaseti un mic buzunar pe partea din spate a bluzei de pijama si puneti in el mingea de tenis. Atunci cand, in somn, va veti rostogoli pe spate, mingea de tenis va va deranja, facandu-va sa va intoarceti inapoi pe o parte.

Deblocati nasul

- In cazul in care congestia nazala este cea care va face sa sforaiti, incercati un medicament antihistaminic sau decongestionant inainte de a merge la culcare. Dar utilizati-le doar ca masuri temporare daca suspectati ca de vina este de fapt o raceala sau o alergie. Folosirea oricaruia timp indelungat poate crea probleme.
- Tineti-va nasul deschis folosind leucoplast nazal, care poate fi cumparat din farmacii. Acesta s-ar putea sa arate ciudat, dar cine va priveste? Urmati instructiunile de pe ambalaj si prindeti unul dintre leucoplaste pe o parte a nasului inainte de a adormi.
- Faceti o gargara cu apa de gura de menta pentru a micsora mucoasa nasului si a gatului. Acest lucru este folositor in mod special daca sforaitul este un lucru temporar provocat de o raceala sau o alergie. Pentru a face aceasta gargara, adaugati o picatura de ulei de menta la un pahar de apa rece (nu inghititi!).

Faceti fata alergiilor

- Pentru a va desfunda nasul, reduceti alergenii din dormitor (praf, matreata de animale, mucegai), dand cu aspiratorul pe podele si perdele. Schimbati frecvent asternuturile si fetele de perna.
- Daca sforaitul este pentru dumneavoastra o problema sezoniera - si stiti ca sunteti alergic la polen - incercati ceai de urzica. Specialistii in plante il recomanda pentru calmarea inflamatiilor provocate de alergiile la polen.

Aveti grija ce mancati, ce beti si ce inhalati

- Nu mancati ceva greu sau nu consumati alcool cu mai putin de trei ore inainte de somn. Ambele pot face ca muschii gatului sa se relaxeze mai mult decat normal.
- Pierderea in greutate poate reduce sforaitul prin micsorarea constrictiei exercitate asupra cailor aeriene superioare.
- Renuntati la fumat. Fumatul irita mucoasele, asa ca gatul se umfla, micsorand diametrul cailor aeriene. Fumatorii au, de asemenea, mai multe probleme cu congestia nazala.
- Daca luati in mod regulat orice tip de medicament, discutati cu medicul dumneavoastra in legatura cu ce alternative aveti. Unele medicamente pot sa agraveze sforaitul, inclusiv somniferele si sedativele.

Ghid de autoaparare impotriva sforaitului.

Daca cineva cu care dormiti in casa sforaie, somnul nocturn s-ar putea sa va afecteze relatia. Dar tineti minte, si alte persoane au reusit sa faca fata acestei probleme. Asa ca inainte sa va dati batut, luati in considerare urmatoarele metode practice de a face fata acestei probleme:
* cumparati-va o pereche de dopuri de urechi. Sunt extrem de ieftine si destul de confortabile, odata ce va obisnuiti cu ele.
* un dispozitiv de zgomot alb poate sa faca noptile alaturi de o persoana care sforaie mult mai usor de suportat. Aceste dispozitive electronice produc un sunet constant care acopera alte sunete.
* mergeti la culare inaintea partenerului care sforaie. Atunci, cel putin dormiti deja si ati putut sa va odihniti putin in momentul in care incepe sa sforaie. Unele persoane care au ajuns sa se obisnuiasca dorm linistite pe tot parcursul "concertului" oferit noaptea de cineva care sforaie.

De stiut...

Sforaitul excesiv, tare, poate semnala apneea in somn, o afectiune potential periculoasa care necesita tratament. Contactati-va doctorul daca sforaiti foarte tare si va opriti din respirat pentru perioade scurte in timpul somnului. Ar trebui sa va informati medicul si daca se intampla sa va treziti ca nu mai puteti respira, daca va treziti cu durere de cap, sau daca in timpul zilei sunteti somnoros. Apneea in somn poate reduce nivelul de oxigen din sange, ducand la hipertensiune arteriala si hipertrofie cardiaca. Pe langa modificarile stilului de viata, unii medici recomanda cateodata sa folositi noaptea un dispozitiv pentru presiune pozitiva permanenta a pasajului aerian. Chirurgia reprezinta, de asemenea, o alternativa.

0 comments:

Trimiteți un comentariu