Gargara nu este folositoare doar pentru a avea o respiratie placut mirositoare - desi o gargara rapida cu ceai de cuisoare (facut repede din una sau doua lingurite de cuisoare intr-o cana cu apa fiarta) face acest lucru foarte bine. In functie de solutia pe care o folositi, gargara este si o metoda incredibil de simpla si de eficienta pentru a distruge microbi, pentru a ameliora o durere in gat - si chiar pentru a stopa arsurile retrosternale (pirozis).
Asa cum este cazul tuturor tehnicilor de tratament aplicate acasa, gargara are o istorie indelungata. Cei care practica medicina traditionala indiana Ayurveda considera ca o clatire a gurii cu o solutie din uleiuri vegetale imbunatateste somnul si capacitatea de concentrare, albeste dintii si reintinereste gingiile. Mai aproape de casa, medicii generalisti considera acum ca solutiile de gargara si apa de gura care omoara microbii ar putea sa previna bolile cardiovasculare. Se pare ca germenii care provoaca gingivita pot ajunge in sange, favorizand formarea de cheaguri sanguine care provoaca infarctul de miocard si accidentul vascular cerebral.
Gargara favorizeaza eliminarea mucusului si detritusurile celulare care irita gura si gatul. Iar ingredientul sau ingredientele pe care le adaugati in apa actioneaza asupra tesuturilor inflamate, ajuta la calmarea zonelor iritate de aerul uscat sau poluat - sau de o dupa-amiaza in care ati sustinut echipa locala de fotbal. Prepararea solutiilor de gargara nu este complicata si nici nu dureaza mult. Nu aveti nevoie decat de apa calda si de cateva alte ingrediente pe care s-ar putea sa le aveti la indemana
Calmati durerea de gat
Pentru un gat dureros, este greu sa faceti ceva mai bun decat o gargara cu lamaie si apa. Sucul astrigent ajuta la reducerea tesutului inflamat din gat si creeaza un mediu acid, ostil pentru virusi si bacterii. Doar amestecati o lingurita de suc de lamaie intr-o cana cu apa calda. Bineinteles, exista si simpla apa cu sare. Adaugati un sfert de lingurita de sare intr-o cana cu apa calda si o lingurita de apa oxigenata 20% pentru a omori germenii.
Exista multe alte tipuri de solutii de gargara pentru gatul dureros. Incercati acest remediu vechi, dar eficient: puneti jumatate de cana de apa calda peste o lingurita cu pudra de radacina de ghimbir, adaugati sucul de la o jumatate de lamaie si o lingurita de miere. Ghimbirul are proprietati antiinflamatorii, iar mierea 'panseaza' gatul si are si un usor efect antibacterian. De asemenea, mierea este folosita si in aceasta gargara: 10 g de frunze de mur uscate in 100 ml apa. Aduceti rapid la fierbere si lasati timp de 15 minute pentru a se infuza. Strecurati, indulciti cu miere si folositi ca apa de gura sau gargara de doua ori pe zi. Frunzele de mur, bogate in taninuri, au actiune antiseptica si antimicotica.
Gargara cu planta distrugatoare de bacterii goldenseal (1 1/2 lingurita de tinctura de goldenseal in 250 ml apa) omoara virusurile si bacteriile, dar si calmeaza tesutul inflamat din gat. Un alt remediu este sucul de pir (Triticum repens). Cea mai buna metoda este sa cumparati pir si sa preparati singur sucul. Gargara si clatirea cu acest lichid bogat in clorofila pot sa va mai calmeze durerea de gat. Daca-l tineti in gura aproximativ cinci minute, sucul revitalizeaza gingiile slabite si amelioreaza durerea de dinti.
Opriti arsurile retrosternale
Pentru arsurile retrosternale ocazionale, incercati gargara cu apa sarata (1/4 lingurita de sare intr-o cana cu apa calda). Solutia ajuta la clatirea si neutralizarea acizilor din gat, calmand senzatia de durere si favorizand vindecarea mucoaselor iritate. Daca aveti arsuri retrosternale cronice, mergeti la medic. S-ar putea sa aveti ulcer gastric sau hernie hiatala. Refluxul cronic de acid gastric, in care acesta reflueaza in esofag, poate afecta esofagul.
Dezinfectati pentru a distruge
Chiar si cea mai sanatoasa gura gazduieste milioane de bacterii care produc reziduuri ce confera mirosul neplacut (halena) si favorizeaza dezvoltarea tartrului - substanta lipicioasa care imbraca radacinile dintilor si irita gingiile. Daca periajul si curatatul cu ata dentara nu par a tine problema sub control, cereti dentistului sfaturi in legatura cu gargara zilnica cu o solutie 1:11 de apa oxigenata 20%. Pentru un impact si mai puternic, incercati o apa de gura cu clorhexidina. Apa oxigenata si clorhexidina sunt comercializate in farmacii.
Atacati virusul racelii
Data viitoare cand simtiti ca vine o perioada cu nas infundat, incercati o gargara cu sos Tobasco in apa. Fanii acestui sos condimentat va vor garanta ca aceasta este cea mai rapida metoda de a debloc rapid caile aeriene. Daca nu puteti suporta senzatia de iute, incercati echinacea, planta distrugatoare de virusuri. Puneti doua lingurite de tinctura de echinacea intr-o cana de apa si faceti gargara de trei ori pe zi. Acest lucru va micsora durerea si va ajuta sistemul imunitare sa se pregateasca sa lupte cu infectia.
Gargara impotriva laringitelor
Nu exista nimic mai bun pentru vocea dumneavoastra ca odihna si administrarea de lichide, dar s-ar putea sa puteti sa accelerati procesul de vindecare cu o gargara cu smirna (o ligurita de tinctura intr-o cana de apa). Foarte astrigenta, smirna este foarte buna pentru combaterea inflamatiei. Faceti gargara de sase ori pe zi: un efort care-si va arata rezultatele.
Bazele gargarei
- Preparati gargara doar in momentul in care aveti nevoie. Este mai bine sa irositi putin, turnand pe alaturi, decat sa o lasati intr-un pahar unde sa se contamineze.
- Folositi cea mai calda apa pe care o puteti suporta. Gargara rece este ineficienta.
- Nu inghititi solutia de gargara.
21 septembrie 2012
Gargara multilaterala
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comments:
Trimiteți un comentariu