06 august 2012

Conjuctivita (sau ochiul rosu). Remedii impotriva conjuctivitei.

Conjuctivita, sau ochiul rosu, poate produce mancarime, poate fi dureroasa si poate sa va dea senzatia permanenta de nisip in ochi. Si pe langa toate astea, nu are un aspect placut. Si cam ce ar trebui sa faceti atunci ? Incepeti prin a cere ajutorul doctorului dumneavoastra. Daca aveti o infectie bacteriana, s-ar putea sa vi se prescrie picaturi de antibiotice pentru ochi, care vor grabi procesul de vindecare si vor scurta perioada de contaminare. Intre timp, puteti sa luati cateva masuri pentru a ameliora mancarimea si pentru a impedica formarea de cruste.

Remedii pline ochi

- Compresele calde sau reci pot fi de ajutor. Daca aveti o secretie oculara abundenta, inmuiati o bucata de material textil in apa calduta si folositi-o pe post de compresa pentru a preveni ca aceasta seceretie lipicioasa sa se usuce pe gene. Folositi o compresa rece (de exemplu apa cu gheata) pentru a reduce inflamatia si mancarimea. In special atunci cand conjuctivita este cauzata de alergie. Incercati-le pe oricare - sau pe amandoua - timp de 5 minute, de trei sau partu ori pe zi. Folositi de fiecare data o compresa curata.

- Stergeti secretiile si crustele cu o bucata de vata de bumbac umezita  intr-o solutie preparata dintr-o parte sampon pentru copii la zece parti de apa calda. Apa calda inmuaie crustele, iar samponul curata zona de care genele se insereaza pe pleoape.

- Folositi o solutie pentru ochi preparata din apa usor sarata. Aduceti jumatate de litru de apa la punctul de fierbere, adaugati o lingurita de sare si lasati-o sa fiarba la foc mic timp de 15 minute. Lasati solutia sa se raceasca. Folositi o sticla sterila de picaturi pentru a aplica solutia.

Pregatiti-va ochii pentru somn

- Daca medicul dumneavoastra v-a prescris picaturi sau unguent cu antibiotice sau corticosteroizi, folositi-le in fiecare seara de a va culca pentru a va asigura ca pleoapele nu se lipesc in timpul somnului. Trebuie sa aveti grija ca varful picuratorului sau tubului de unguent sa nu atinga ochii. In caz contrar, s-ar putea sa contaminati medicamentul si este posibil sa va reinfectati ochii data viitoare cand il folositi.

Calmante pentru ochii durerosi

- Folositi comprese cu musetel pentru a linisti durerea la nivelul ochilor. Puneti un plic de ceai de musetel intr-o cana cu apa calduta (nu foarte calda)timp de doua sau trei minute, stoarceti excesul de lichid din el si apoi aplicati-l pe ochiul dureros timp de 10 minute. Repetati de trei sau patru ori pe zi folosind un pliculet nou de fiecare data. Tineti ochii inchisi astfel ca lichidul din compresa sa nu va intre in ochi.

- Practicantii de ayurveda, metoda de medicina traditionala indiana, trateaza conjuctivita folosind frunze proaspete de coriandru. Amestecati intr-un blender 100 ml apa cu o mana de frunze de coriandru. Scurgeti lichidul si aplicati pulpa pe pleoapele inchise. Lasati cateva minute, apoi stergeti amestecul inainte de a deschide ochii.

- Un alt tratament  din medicina ayurvedica indiana pentru conjuctivita presupune o lingurita de seminte de coriandru intr-o cana cu apa clocotita pentru cel putin 15 minute. Strecurati, raciti si folositi apa pentru a va spala pe ochi.Inlaturati orice exces de lichid de pe ochi inainte de a-i deschide.

Tineti infectia  sub control

- Pentru a evita reinfectarea, nu va machiati si nu purtati lentile de contact pana cand infectia nu a disparut complet. Cand apare o infectie, renuntati la fardurile pe care le folositi.

- Incercati sa nu va atingeti ochii. Daca se intampla sa ii atingeti din greseala, spalati-va pe maini cu sapun si apa, apoi uscati-va  folosind un prosop de hartie sau cu un uscator de aer  cald in loc sa utilizati un prosop normal.

- Daca aveti un corp strain in ochi, folositi un servetel pentru fiecare ochi. Aruncati imediat servetelele intr-o punga de plastic si spalati-va pe maini. Atunci cand trebuie sa aruncati punga de plastic, faceti acest lucru dumneavoastra insiva si spalati-va pe maini dupa aceea.

- Purtati mereu o sticla cu gel antibacterian pentru maini si utilizati-l des.

- Daca folositi lentile de contact nu le purtati cand aveti conjuctivita si sterilizati-le corect  inainte de a le refolosi cand problema sa rezolvat. Nu folositi nici o data saliva.

- Lasati pe altcineva sa faca patul. Puteti contamina asternuturile chiar daca doar le atingeti .

- Daca aveti copii cu conjuctivita care sunt prea mici pentru a nu isi atinge ochii si a se spala frecvent pe maini, atunci ei ar trebui sa nu mearga la scoala in aceasta periada. Mare majoritate  a gradinitelor si centrelor de ingrijire pe timp de zi a copiilor nu vor accepta un copil cu sintome de conjuctivita.

Daca aveti conjuctivita alergica

- Daca aveti prurit ocular si o secretie cleioasa, conjuctivita s-ar putea sa fie rezultatul unei alergii. Incercati un tratament antihistaminic cu administrare orala pentru a ameliora pruritul si inflamatia.

- Evitati orice lucru care ar putea sa provoace aceasta reactie -fie ca este vorba de polen ,animale sau produse cosmetice. Cauza s-ar putea sa fie un animal adus in casa.

- Pentru combaterea inflamatiei cauzate de alergii, incercati o combinatie de vitamina C si quercetina. Luati 1000  mg de vitamina C pe zi in mai multe doze, impreuna cu 1500mg de quercetina. Aceasta substanta face parte dintr-o grupa de nutrimente bioflavonoi -derivati din fructe si legume - care au propietati antiinflamatorii.

0 comments:

Trimiteți un comentariu