06 august 2012

Probleme ale gingiilor

In cazul in care va dor gingiile si doriti o ameliorare imediat puteti merge la orice farmacie si cumparati un tub de anestezic atopic, cum ar fi benzocaina, sau puteti incerca o gargara sau un masaj calmant al gingiilor. Dar adevarata lupta pe care trebuie sa o duceti este aceea cu tartrul. Daca va controlati tratrul prin vizite regulate la dentist, va spalati bine pe dinti (folositi o periuta cu peri moi si aveti grija la linia gingiilor) si utilizati ata dentara ar trebui sa nu mai aveti probleme cu gingiile.

Amortiti gingiile

- Pentru a ameliora durerea si a reduce inflamatia, clatiti-va gura timp de 30 de secunde cu apa cu sare (o lingurita de sare untr-un pahar cu apa calda).

- Alternativ, puteti folosi pentru clatire apa oxigenata, diluata intr-o cantitate egala cu apa. Asa cum este si cazul sarii, apa oxigenata reduce durerea si are efectanti bacterian.

- Puneti un pliculet umed de ceai pe zona dureroasa. Ceaiul contine acid tanic, un compus astrigent puternic care reduce tesuturile inflamate si opreste sangerarea.


- Aplicati un pachet de gheata (infasurat intr-un prosop) pe obraz, pe partea dureroasa. Gheata ajuta la reducerea inflamatiei, iar frigul actioneaza si ca un anestezic local. Uleiul de cuisoare si gelul de dinti pentru bebelusi pot fi de folos intr-un episod dedureri acuta.

- Tamponati-va gingiile cu o pasta de bicarbonat de sodiu si apa. Bicarbonatul omoara germenii si neutralizeaza acizii pe care acestea ii secreta, desi o cantitate prea mare de bicarbonat  poate afecta  tesutul gingival.

Frectionati pentru confort

- Ce trebuie sa faceti atunci cand va dor muschii? Sa ii masati. Iar gingiile benificiaza si ele in urma masajului. Prindeti gingia intre degetul mare si aratator si facet un masaj usor prin strangere. Acest masaj inbunatateste circulatia sanguina in tesutul dureros, inflamat, ajutand gingiile sa se vindece mai usor.

- Pentru a spori efectul calmant al masajului gingiilor, incercati sa faceti ceea ce recomanda practicantii medicinei avurvedice: masati gingiile cu ulei de cocos.

- O alta modalitate de masarea gingiilor este cu ajutorul unui stimulator dentar de lemn, pe care il puteti cumpara de la orice farmacie. Puneti-l intre doi dinti, orientali-l altfel sa fie la un unghi de 45 de grade fata de linia gingiilor, rotiti usor timp de cateva secunde, si apoi treceti la urmatori dintii.

- Cumparati un irigator oral (dus pentru cavitatea bucala) si folositi apa sub presiune pentru a curata si masa dintii si gingiile un locurile unde nu puteti ajunge cu periuta. Periutele electrice  sunt, de asemenea o solutie. Capetele mici rotative, pot ajunge si in acele locuri din spatele gurii mai greu accesibile.

- Galbenelele, un remediu folosit de mult timp pentru vindecarea diferitelor leziuni, ar putea fi de ajutor reducand inflamatia gingiilor dureroase. Pur si simplu, masati gingiile cu tinctura de galbenele.

Curatati si faceti gargara

- Incercati produsul numit Gengigel produs de catre Oraldent. Este comercializat in unele farmacii si online. Acesta este un gel pentru ingrijirea guriisi gingiilor care are la baza o substanta naturala ce poate fi gasita in tesuturi (cartilaj, lichid sinovialsi piele) si care stimuleaza productia de tesut nou, sanatos atunci cand este folosit pe gingii.

- Se spune ca foarte eficienta impotriva gingivitei este clatirea gurii cu ceai de musetel. Puneti pur si simplu o cana de apa calda peste trei lingurite de musestel, lasati in repaus 10 minute, strcurati si raciti.

- Apele de gura comerciale pot fi asemenea de ajutor pentru vindecarea gingiilor inflamate. Alegeti un produs care sa contina clorula de cetilpiridina sau bromura de domiphen. S-a demonstrat ca aceste ingrediente indeparteaza tartrul. Anbesol lichid contine clorula de cetilpiridina, iar scope, ambele ingrediente. Aveti grija ca acest produse sunt pe baza de alcool, folosirea lor indelungata nefiind recomandata pentru ca mareste riscul aparitei de cancer oral.

0 comments:

Trimiteți un comentariu