26 septembrie 2012

Folosirea remediilor casnice

Oamenii au apelat dintotdeauna la lucrurile pe care le gaseau in jurul lor pentru a-si putea rezolva problemele de sanatate - fie ca a fost vorba de namoluri si saruri tamaduitoare, plante sau ingrediente alimentare. In functie de forma radacinilor sau a frunzelor lor, se credea ca unele plante au puteri magice. Pana la urma, prin observatie stiintifica, s-a reusit identificarea componentelor active. Acest lucru a fost de maxima importanta deoarece unele substante care sunt perfect sigure pentru ux extern sunt letale daca sunt consumate. Acest lucru este valabil astazi. Nu uitati ca plantele si remediile casnice, asemenea medicamentelor, pot contine compusi foarte puternici si daca ceva este 'natural'  asta nu inseamna ca este si 'sigur'.

Aproape fiecare familie are cateva remedii transmise din generatie in generatie, originile acestora pierzandu-se in negura timpului. Cine a fost prima bunica ce a dat nepotului bolnav ceai de menta? De ce a luat ciobanul frunze de macris si le-a frecat pe locul intepaturii de viespe pentru a-si ameliora durerea? Cine a fost primul bucatar care a descoperit ca supa de pui poate fi de ajutor in vindecarea racelii?
Ganditi-va cat de frecvent sunt folosite astfle de remedii casnice atat in viata dumneavoastra, cat si in a celorlalti; este chiar pacat ca nu le putem multumi oamenilor care le-au descoperit. Dar putem sa beneficiem de sfaturile pe care le-au transmis peste generatii.

Sute de remedii

Remediile casnice se obtin in general in casa - si acesta este locul unde raman si sunt folosite secretele. Dar atunci cand vizitati acest blog se poate spune ca accesati cunostintele a mii de camine si descoperiti numeroase remedii care au fost transmise din generatie in generatie.

Unele dintre ele - de exemplu pentru tratamentul durerri in gat, pentru intreruperea sughitului, pentru ameliorarea durerilor musculare sau a celor cauzate de intepaturile insectelor - ne-au parvenit noua. Toate aceste remedii casnice au fost incluse in paginile acestui blog.

Dar acesta a fost doar inceputul. Am descoperit, de asemenea, si tratamentele prin acupunctura folosite de medicii chinezi, metodele de vindecare ale samanilor, remedii europene vechi de sute de ani, dar si unele utlizate de colonistii americani.

Alegerea celor mai bune remedii

Desi "plasa a fost intinsa departe", alegerea finala a celor mai bune reedii a fost un proces selectiv. Multe dintre remediile traditionale nu vor fi incluse in acest blog pentru ca sunt pur si simplu ciudate sau revoltatoare. Punga asafoetida, in trecut un remediu foarte pretuit in vindecarea racelii, miroase atat de urat, incat merita sa le mentionam doar de dragul curiozitatii. De exemplu, un remediu pentru negi din muntii Apalasi consta in frecarea negului cu un cartof, punerea cartofului intr-un sac lasarea sacului la interesectia unor drumuri.

Bineinteles ca un remediu care nu face niciun rau s-ar putea sa faca bine, in special atunci cand este administrat de cineva care are o atingere blanda, vindecatoare si caruia ii pasa de pacient. Dar odata ce am eliminat remediile cele mai stranii, mai putin credibile, mai complicate sau potential periculoase, am ramas cu cele pe care le veti gasi in acest blog.

0 comments:

Trimiteți un comentariu