22 septembrie 2012

Remedii casnice cu ajutorul otetului

Acru precum un mar copt, otetul actioneaza impotriva bacteriilor si fungilor, amelioreaza mancarimile provocate de intepaturile tantarilor si calmeaza durerile pricinuite de arsurile solare. De asemenea, otetul calmeaza tulburarile digestive si previne aparitia urechii inotatorului; da stralucire parului si catifeleaza pielea. Unele persoane afirma ca otetul amesteca cu miere si apa calduta poate ameliora crampele si durerile de picioare. Altii folosesc otetul pentru uscarea leziunilor herpetice. Otetul poate fi folosit la fel de bine, ca alternativa la sarurile mirositoare, daca o persoana are senzatia de lesin.

Puneti o picatura de otet pe limba si veti vedea imediat cat este de acru. Aceasta aroma puternica este data de acid acetic, care se formeaza atunci cand bacteriile digera lichidele fermentate. Acidul acetic se gaseste in organismul uman, dar poate fi produs si pe scara industriala: milioane de tone se folosesc pentru producerea filmelor fotografice si a fibrelor artificiale (de exemplu matasea artificiala).

Puterea acidului

Otetul este o arma puternic de lupta impotriva bacteriilor. Insectele pot fi distruse dintr-o cura de otet. In timpul Primului Razboi Mondial, ranile soldatilor erau cratate cu otet, acest lucru fiind valabil chiar si astazi, daca puteti suporta, deoarece otetul este un bun dezinfectant al ranilor si zgarieturilor. Este in acelasi timp foarte eficient impotriva infectiilor cu fungi. Cele mai multe dintre ele se vindeca daca le tratati cu o doza de otet.

De asemenea, otetul este bun pentru par sau piele. Deoarece este un acid, otetul reactioneaza cu bazele rezultand o substanta neutra - apa - precum si niste saruri. Tamponat pe piele sau folosit la clatirea parului, inlatura urmele de sapun, sampon sau balsam. Clatirea parului cu otet ajuta la inlaturarea matretii si ameliorarea mancarimilor scalpului.

Iata cateva utilizari ale otetului

* calmeaza tulburarile gastrice. Daca suferiti de indigestie din cauza lipsei de acizi in stomac (hipoaciditate), o lingurita de otet luata dupa ce ati mancat va poate ajuta. (Bineinteles, daca aveti prea mult acid in stomac - hiperaciditate, otetul nu va va face bine, ci dimpotriva).
* este un racoritor bland. Aplicat pe piele, otetul se evapora rapid, producand o senzatie placuta de racoare care poate inlatura neplacerile produse de arsurile solare. Otetul este util, de asemenea, pentru ameliorarea inflamatiilor care determina pruritul in zona arsa de soare.
* distruge bacteriile si fungii. Atunci cand bacteriile sau fungii care se gasesc in apa se localizeaza in canalul otic se produce afectiunea numita urechea inotatorului. Otetul are o actiune dubla - lupta impotriva ambelor tipuri de invadatori - si de aceea puteti amesteca in parti egale otet cu alcool medicinal si picurati in ureche pentru a vindeca aceasta boala (dar nu puneti nimic in ureche daca credeti ca timpanul a fost rupt sau, daca nu sunteti sigur, mai bine cereti sfatul unui medic).
* vindecarea piciorului atletului. Inmuierea picioarelor in otet reprezinta un tratament eficient pentru aceasta afectiune.
* calmeaza intepaturile de insecte. Durerile care apar in cazul intepaturilor produse atat de tantari, cat si de meduze pot fi calmate cu otet, care neutralizeaza substantele iritante ajunse in piele. El poate, de asemenea, sa amelioreze mancarimile produse de urticarie; turnari otet in apa si tamponati usor pielea cu un tampon de vata inmuiat in aceasta solutie.
* inlatura alte mirosuri. Continutul bogat in acid ii confera un miros placut intepator care poate invinge orice alte arome. Clatirea hainelor cu putin otet inlatura mirosul de fum de tigara, improspateaza scutecele bebelusilor sau poate inlatura mirosul neplacut de transpiratie de la nivelul axilei sau picioarelor.
* amelioreaza durerile de cap. Otetul este unul dintre cele mai raspandite remedii casnice pentru durerile de cap. Metoda traditionala este aceea de inmuiere a unei bucati de hartie maro in otet de mere si aplicarea ei pe frunte. Puteti, de asemenea, sa inmuiati in solutie o bucata de panza pe care s-o infasurati in jurul capului. Nu se stie sigur cum actioneaza otetul, dar multe persoane au incredere in aceasta metoda.
* amelioreaza durerile de gat. Otetul este un remediu casnic utilizat cu incredere pentru durerile de gat. Unele persoane recomanda gargara cu o solutie preparata dintr-o lingurita de otet intr-o cana cu apa calduta. Alte persoane folosesc un sirop preparat in casa prin combinarea in parti egale de miere si otet care trebuie insa agitata pana se dizolva mierea.

Mai acru decat strugurii

Calatorind in jurul lumii in cautarea varietatilor de otet, veti gasi bauturi preparate din trestie de zahar in Filipine, nuca de cocos in Thailanda, si in China otet de vin din orez alb, rosu sau negru care se foloseste la aromatizarea mancarurilor de peste 5000 de ani. Oriunde veti merge in lume, veti gasi otet fabricat din miere, cartofi, curmale, nuci sau fructe de padure. Dar, in apropierea casei, cel mai raspandit tip de otet este otetul din malt brun (este foarte bun cu cartofi prajiti). otetul din cidru (preparat din miere), otetul din vin (facut din struguri) sau otetul alb, simplu, distilat, obtinut din cereale si care este folosit la gatit si ca deinfectant casnic.

Otetl din mere este cel mai recomandat si preferat datorita proprietatilor sale benefice asupra sanatatii. Iata numai doua motive. In primul rand, merele fermentate sunt bogate in pectine, un tip de fibre foarte bune pentru digestie. Si, al doilea rand, merele contin acid malic, care, combinat cu magneziu din organism, ajuta in lupta impotriva durerilor si suferintelor.

Va puteti prepara singur si destul de usor otet in gospodarie, dar trebuie sa folositi recipiente si instrumente sterilizate pentru a evita contaminarea bacteriana. Sa incepem cu cidrul sau vinul; fermentatia se poate grabi prin adaugarea unui "miez" - cu alte cuvinte o maia din otet care declanseaza procesul de fermentatie. Atunci cand veti capata experienta in prepararea otetului. veti putea sa recunoasteti momentul cand bautura este gata.

La ce foloseste otetul?

- acnee
- arsuri solare
- contuzii
- dureri de cap
- eriterm de scutec
- gura uscata
- indigestie
- intepaturi si muscaturi de insecte
- matreata
- miros corporal neplacut
- miros neplacut al picioarelor
- negi
- par gras
- paduchi
- probleme ale urechii
- psoriazis
- sughit
- urticarie

0 comments:

Trimiteți un comentariu