19 noiembrie 2012

Alaptarea

Laptele matern este cel mai echilibrat, întrucât conţine anticorpii necesari în lupta împotriva infecţiilor. Pentru ca alăptarea să decurgă corect, trebuie să vă îngrijiţi corpul şi să vă supravegheaţi alimentaţia. Dupa sarcina pentru a vă hrăni copilul, trebuie să alegeţi între biberon şi alăptare. Fiecare soluţie are avantajele şi dezavantajele ei. Dacă aţi luat hotărârea să alăptaţi, îngrijiţi-vă corpul, pentru ca această perioadă să vă apropie, zi de zi, din ce în ce mai mult, de copilul dumneavoastră.

La Început

Pentru a alăpta, aşezaţi-vă confortabil. Spinarea trebuie să vă stea dreaptă, bine sprijinită. Bustul fiind uşor aplecat înainte, ţineţi-vă copilul în concavitatea cotului; gura lui trebuie să fie la înălţimea sfârcului. In timpul primelor supturi, vegheaţi ca nou-născutul să înghită bine colostrul, substanţă bogată în albumină şi în vitamine, care curge în primele două zile, dar care, la primele supturi, nu ajunge întotdeauna în gura copilului. Curând, ritmul deglutiţiei şi zgomotul specific semnalează că bebeluşul bea; el nu suge foarte mult timp, pentru că oboseşte. Lăsaţi-i să-şi recâştige forţele şi, puţin mai târziu, oferiţi-i din nou sânul. Intre pauze, verificaţi prezenţa colostrului prin presarea mamelonului. La două zile după naştere, survine „furia laptelui". In general, ea depăşeşte nevoile copilului. Intre supturi, sânii, plini de lapte, se umflă şi vă dor. Copilul suge lent şi regulat. La început, orarele şi durata supturilor sunt variabile: de la 5 minute pentru fiecare sân, în prima zi, până la, uneori, o oră.

Complicatiile alaptarii

Producţia de lapte se adaptează trebuinţelor copilului într-o săptămână. Uneori pot apărea, pe parcurs, câteva probleme. Fisurile. Ele sunt provocate adeseori de proasta poziţie la sân a copilului, care molfăie mult timp vârful mamelonului fără să sugă. Opriţi alăptarea până la cicatrizarea completă. Limfangita. Este vorba de o inflamare a glandei mamare, însoţită de febră. Poate apărea în orice moment şi necesită un tratament medical şi oprirea alăptării. Abcesul. Este o infecţie rară care provoacă febră şi o durere sub braţ. Se impun un tratament medical sau chirurgical, precum şi oprirea alăptării.

Ingrijirea sanilor in perioada alaptarii

Producţia de lapte este şi se menţine reglată de trebuinţele copilului. Sânii v-au devenit mai supli. De fiecare dată, copilul goleşte un sân, ba chiar şi pe al doilea. Acesta este semnul că-i merge bine. In ceea ce vă priveşte, pot apărea câteva probleme fizice (alăptarea, adeseori dureroasă la început, va deveni, progresiv, o plăcere) şi practice pe care este lesne să le remediaţi: odihna, o alimentaţie echilibrată şi îngrijirile adecvate sunt cei mai buni garanţi ai unei alăptări eficiente. Copilul pare să aibă dificultăţi în apucarea mamelonului? Inainte de supt, masaţi-vă sfârcul şi întindeţi-l. Uneori nu aveţi destul lapte. Completaţi necesarul cu un biberon. Adeseori, mai cu seamă în primele zile, vă dor sfârcurile. In acest caz, fiţi atentă ca nou-născutul să apuce bine în gură şi mamelonul, şi areola lui. Mai multe articole despre corpul uman pe emedika.ro.

0 comments:

Trimiteți un comentariu