21 august 2012

Bai terapeutice

Inca din timpurile de mult apuse, baile au fost folosite pentru a trata diferite afectiuni, de la pietre la rinichi la muscaturi de sarpe. In zilele noastre, avem alte metode de tratament mai de incredere pentru tratarea afectiunilor mai serioase, dar pentru un disconfort minor (dureri de spate, dureri musculare, iritatii cutanate, insomnie sau anxietate) este greu sa gasiti ceva mai relaxant decat o baie, in special daca i se mai adauga si substante care sa favorizeze vindecarea.

Apa calda a unei bai relaxante va maseaza subtil muschii obositi si stimuleaza circulatia sanguina, accelerand eliberarea nutrimentelor vindecatoare catre tesututi, ajungand in acelasi timp si la eliminarea acidului lactic si a altor reziduuri ale metabolismului care contribuie la aparitia durerii. O baie calda va poate ajuta, de asemenea, sa pierdeti cateva calorii prin activarea temporara a metabolismului. Cu toate acestea, evitati baile prelungite in apa foarte fierbinte.

O tehnica practicata de secole in toata lumea este hidroterapia prin alternanta, adica baie calda urmata de baie cu apa rece, ceea ce face ca vasele de sange sa se dilate si sa contracte alternativ. Acesta duce la un tip de actiune de pompa care imbunatateste circulatia sanguina si se pare ca reduce congestia si inflamatia, imbunatateste digestia si stimuleaza activitatea unor organe. Naturopatii cred ca imbunatateste si activitatea sistemului imunitar. Pentru a face acest tratament acasa, aveti nevoie de un lighean mare care are rolul celei de a doua bai, sau puteti sa stati intr-o baie calda in cada si apoi sa faceti un dus cu apa rece.


Ameliorarea pruritului

Daca pruritul (mancarime) este problema dumneavoastra, o baie - cu diferite ingrediente adaugate - poate fi ceea ce va va recomanda doctorul. Iata cateva substante calmante care pot fi adaugate in apa.

- Bicarbonatul de sodiu este un remediu excelent pentru pruritul cutanat, asa cum probabil stiti deja. In cazul in care copilul dumneavoastra are varicela, adaugati ½ cana de bicarbonat de sodiu intr-o cadita sau o cana intr-o baie de dimensiuni mari, pentru a ameliora mancarimea.

- Ovazul. Pentru a ameliora eruptiile cutanate sau arsurile de soare pruriginoase, adaugati intr-o baie cu apa calaie cate linguri de ovaz coloidal, de exemplu Aveeno, care se poate cumpara din magazinele naturiste. Daca nu aveti ovaz coloidal, puneti o cana sau mai mult de terci de ovaz simplu intr-un ciorap de nylon mai vechi, legati-l si scufundati-l in apa de baie. Ovazul face ca baia sa fie alunecoasa, asa ca trebuie sa aveti grija sa nu cadeti cand iesiti.

- Otetul este o alta substanta care poate calma mancarimea. Functioneaza prin acidifierea pielii. Pentru a usura mancarimea provocata de soare sau psoriazis, faceti o baie rece la care adaugati doua cani cu otet inainte de a intra in apa.

Dureri si entorse

Pentru entorsele minore, o baie cu saruri Epsom poate produce o calmare rapida. Sarurile elimina lichidele din organism si ajuta la reducerea inflamatiilor. Adaugati doua cani la o baie cu apa calda si stati in ea. Baia cu saruri Epsom extrage din organism si acidul lactic, reziduul metabolic care contribuie la aparitia durerilor musculare. Dupa un antrenament viguros, adaugati una sau doua cani de saruri intr-o cada de baie si bucurati-va de aceasta baie relaxanta.

Adaugati uleiuri esentiale

O metoda foarte buna de a mari valoarea medicinala a unei bai este sa adaugati in apa uleiuri esentiale, care sunt disponibile in farmacii si magazinele de produse naturiste. Fiecare se adreseaza unei probleme specifice. Dupa o zi lunga, pe parcursul careia ati muncit din greu, cateva picaturi de ulei de pin adaugate in apa pot fi foarte revigorante. Uleiul de eucalipt favorizaza starea de vioiciune si calmeaza congestia. Uleiul de muscata reduce anxietatea. Levantica lupta cu depresia. Rozmarinul stimuleaza memoria.

- Baie pentru tratamentul artritei. Incercati sa combinati patru picaturi de ulei de ienupar si cate doua picaturi de ulei de levantica, chiparos si rozmarin, cu o cana de saruri Epsom. Pentru i simpla inmuiere, folositi trei picaturi de ulei de levantica si trei de ulei de chiparos.

- Baie pentru un somn linistit. Folositi doua pana la patru picaturi linguri de sare de mare, patru picaturi de ulei de levantica, trei picaturi de ulei de maghiran si trei picaturi de ulei de lamaie. Alte uleiuri care ajuta la promovarea somnului includ uleiul de floare de tei, romanita, tamaie, neroli si trandafir.

- Baie calmanta. Adaugati trei picaturi de ulei de ylang-ylang, cinci picaturi de ulei de levantica, doua picaturi de ulei de bergamot si jumatate de cana de saruri Epsom. Puteti folosi in loc de uleiuri si plante uscate. Puneti musetel - pe langa alte plante calmante cum ar fi levantica si valeriana - in apa pentru o baie care sa va linisteasca. Pentru beneficii maxime, legati-le intr-o bucata de material textil sau tifon si tineti-le sub robinet pana cand se umple cada.

0 comments:

Trimiteți un comentariu