Picnicurile de vara si gratarele ar trebui sa fie, si de obicei sunt, distractive. Consencintele sunt cele care nu sunt chiar asa de distractive. Greturile, varsaturile, diareea si durerile de stomac sunt toate simptome ale toxiinfectii alimentare, o forma de gastroenterita cauzata de consumul unui aliment contaminat cu microorganisme sau cu toxinele acestora. Daca suferiti de o toxiinfectie alimentara, iata in continuare cateva modalitati de a va simti mai bine si, cel mai important, cateva sfaturi pentru a va asigura ca nu vi se va mai intampla niciodata.
Rehidratati-va
- Una dintre consencintele grave ale diareii si varsaturilor este deshidratarea. Sunt expusi acestui risc in special copiii mici si persoanele in varsta, cele care au boli asociate sau sistemul imunitar slabit. Consumati suficienta apa sau lichide pe baza de apa. Daca aveti varsaturi, beti lichidele cu inghitituri mici in loc sa beti un pahar plin dintr-o suflare.
- Inlocuiti sarea si carbohidratii pierduti prin diaree, in special daca nu retineti niciun fel de aliment. Incercati sa beti cu inghitituri mici aceasta bautura ehilibrata: stoarceti sucul de la doua portocale, adaugati ½ lingurita de sare si doua lingurite de miere. Adaugati apa pana la 500 ml. Incercati sa beti un pahar la fiecare 30 minute, pana la ameliorarea simptomelor.
- Beti ceaiuri din plante, de exemplu musetel, cimbru, ghimbir, menta si chimen. Aceste plante calmante au si usor efect antiseptic si antispasmolitic. De asemenea, puteti sa cumparati de la farmacie pachetele de rehidratare orala, de exemplu Rehidrat sau Gesol.
Vindecatori externi
- Faceti o baie calda la care adaugati uleiuri esentiale: trei picaturi de ulei de muscata si de ghimbir, si doua picaturi de ulei de menta. Stati in aceasta baie aproximativ 20 de minute, mentinand apa calda.
- Masati-va pe abdomen cu uleiuri calmante. Puneti trei picaturi de ulei de arbore de ceai si doua picaturi de ulei de menta, muscata (geranium) si santal in cinci lingurite de ulei purtator cum ar fi uleiul de migdale. Puneti uleiurile intr-un pahar, iar pe acesta introduceti-l intr-un vas cu apa fierbinte pentru a le incalzi la temperatura corpului. Masati-va abdomenul cu aceste uleiuri prin miscari usoare, dar ferme, in sensul acelor de ceasornic pana cand simptomele se amelioreaza si atat timp cat va simtiti bine.
Gasiti punctele de presiune
- Exista un punct de presopunctura pe partea exterioara a gambei care poate ajuta la calmarea diareei. Acesta se afla la opt lungimi de deget de la marginea inferioara a rotulei si un deget spre exterior de la linia tibei. Apasati pe acest punct timp de doua minute de fiecare data.
- Pentru greturi si varsaturi, punctul este localizat pe brat. Daca puteti sa mancati, incercati sa mestecati o bucatica de ghimbir proaspat (ustura!) sau cristalizat; sau beti ceai de ghimbir - il puteti cumpara sub forma de pliculete de la magazinele de produse naturiste; sau luati tablete de ghimbir.
Revenirea la normal
- Incepeti cu orez. Odata ce va simtiti mai bine, aveti nevoie de alimente neiritante, care ajuta la legarea scaunelor. Doctorul va poate sugera orez alb fiert. Apa in care a fost fiert orezul este recomandata ca aliment usor de digerat dupa o tulburare gastrica pentru copiii foarte mici.
- Odata ce puteti retine orezul, introduceti alte alimente ‘blande’ cum ar fi supa de pui, iaurt degresat, paine prajita cu unt si piure de mere. Puteti gasi pire de mere gata preparat la magazine daca sunteti prea slabit sa-l faceti singur.
Ar trebui sa-mi sun medicul?
- Simptomele neplacute ale toxiinfectiei alimentare - varsaturi, diaree sau ameteli - ar trebui sa se amelioreze in una sau doua zile. Dar la sugari si varstnici, toxiinfectia poate fi foarte periculoasa si ar trebui sa chemati medicul la primele semne de boala. Aveti nevoie de ajutor medical si in cazul in care varsaturile sunt atat de severe incat nu retineti niciun lichid timp de 12 ore sau daca diareea dureaza cateva zile sau este cu sange, sau daca aveti dificultati la inghitire sau respiratorii.
Precautii
- Daca pacientul si-a pierdut constiinta dar respira, il culcati pe abdomen. Asigurati-va ca are caile aeriene libere, si ca limba nu ostrueaza caile aeriene. Acordati primul ajutor cat mai repede posibil.
- Daca victima nu respira, puneti-i camfor pe o batista si dati-i sa miroasa. In acelasi timp ii faceti resurcitare cardiaca.
20 august 2012
Toxiinfectie alimentara
luni, august 20, 2012
boli, gastroenterita, greata, simptome zona zoster, toxiinfectie alimentara
No comments
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comments:
Trimiteți un comentariu