08 august 2012

Probleme ale maxilarelor

Cele mai comune astfel de probleme sunt scrasnitul dintilor in timpul noptii si o boala dureroasa cunoscuta cu boala articulatiei temporo-mandibulare (ATM). Scrasnitul dintilor (denumit si bruxism) se petrece atunci cand adormiti, de obicei dupa o zi stresata. Deseori provoaca o durere de cap sau durere faciala ziua urmatoare. Daca va doare in timp ce mestecati sau cascati - sau chiar in timp ce pronuntati "temporo - mandibular" - stiti ce inseamna disconfortul  creat din durerea de ATM. Analgezicele eliberate fara reteta pot fi de ajutor, dar nu veti eradica problema. Pentru a face acest lucru, va fi nevoie sa mergeti la un dentist. Intre timp iata cateva lucruri care va vor fi de ajutor.

Relaxati-va inainte de somn

- Evitati in orele de dinainte de somn gandurile, activitatile si alte lucruri stresate. Probabil ca nu va dati seama, dar chiar inaine de culcare este cel mai prost moment sa platiti facturile, sa vedeti filme horror sau sa discutati cu socrii dumnavoastra. Rezervati timp pentru toate aceste activitati ceva mai devreme. Daca sunteti ingrijorat, notati-va lucrurile pe care ar trebui sa le abodrati a doua zi. Faceti inainte de a merge la culcare o baie calda, lunga.

- Cat sunteti in baie - sau chiar atunci cand stati intins in pat - acoperiti maxilarul cu o compresa calda. Caldura suplimentara va va relaxa muchii din aceasta zone.

- Inainte de a merge la culcare, exersati relaxarea musculara preogresiva, astfel incat tensiunea acumulata  pe timpul zilei sa nu va faca sa scrasniti dintii in somn. Atunci cand stati intins in pat, incordati si relaxati muchii labelor picioarelor. Atunci repetati cu muschii coapselor  si asa mai departe, incordand si relaxand progresiv fiecare grupa de muschi. Cand ajungeti la muchii gatului si al maxilarelor ar trebui sa va simtiti moale ca o papusa.

- Evitati sa mancati cu mai putin de o ora inainte de somn. Digestia in timpul somnului creste probabilitatea scrasnirii dintilor.

Fiti atent la ce beti.

- Reduceti la minimum consumul de alcool - sau chiar mai bine, nu consumati deloc - in special seara. Desii specialistii in somn su sunt siguri din ce cauza, persoanele care beau mult noaptea  au sanse mult mai mari de a-si scrasntii dintii in timpul somnului.

Incercati sa racoriti si sa incalziti

- Atunci cand simtiti dureri ocazionale puternice la nivelul articulatiei temporo-mandibulare, folositi pachete de gheata. Temperatura scazuta va amorteste nervii, amelioreaza durerea care ajunge la creier. Infasurati cateva cuburi de gheata intr-un prosop mic si tineti-le pe ambele parti ale fetei timp de aproximativ 10 minute (nu trebuie sa depasiti 20 de minute, pentru ca ati putea sa va provocati degeraturi minore). Repetati dupa nevoie la fiecare doua ore.

- Daca simtiti mai de graba o durere surda, indelugata si nu una ascutita, caldura este o solutie mai buna decat temperatura scazuta. Ea imbunatateste circulatia sangelui in zona respectiva si relaxeaza muschii. Pregatiti doua comprese calde si tineti-le pe fata timp de 20 de minute (pentru a le mentine calde, inmuiati-le la fiecare cateva minute in apa calda)

Masaj mandibular

- Masati zona din jurul mandibulei pentru a reduce incordarea musculara si a imbunatati circulatia sanguina in zona. De mai multe ori pe zi, deschideti gura, apoi frecati muschii de langa urechi, din zona ATM, folosind miscarii circulare, apasand usor pana cand muschii se relaxeaza. Inchideti gura si repetati masajul.

- Introduceti degetul aratator (curat) in gura si atingeti mischiul dureros pe partea sa interioara. Apasati ferm cu degetul, masati o parte, apoi treceti la cealalta, incercand sa ajungeti cat mai aproape posibil de articulatie.

- In final, masati muschii de pe partea laterala a gatului. Acesti muschii nu sunt sub controlul direct al mandibulai, dar masarea lor reduce  tensiunea care contribuie la aparitia durerii mandibulare.

Nu va aplecati spre inainte

- Atunci cand stati marea majoritate a zilei intr-un scaun, este foarte important cu spatele drept si nu va aplecati inainte;Spatele dumnavoastra ar trebui sa fie bine sustinut. Asigurativa ca barbia nu este orietntata spre inainte. Daca sunteti aplecat inainte, va solicitati prea mult spatele si gatul - iar acest lucru provoaca durerere in mandibula.

- Folositi un sport pentru documente atunci cand scrieti la calculator pentru a nu fi nevoit sa va bindoiti gatul sau sa va aplecati inainte pentru a citi.

- Dormiti pe spate sau pe o parte. Daca dormiti intins pe abdomen, cu capul intors intr-o parte, abaterea de la alinierea normala  a corpului va produce stres asupra gatului, stres  care va fi transferat intr-o anumita masura si la mandibula.

- Acordati 20-30 de minute de cel putin trei ori pe saptamana pentru exercitii fizice. In acest fel veti reduce stresul si veti ajuta organismul sa produca endorfine, analgezicele sale naturale.

O capcana a cascatului.

- Daca cineva casca, rezistati tentatie de a-l imita, In aceste circumstante, este foarte dificil sa opriti cascatul, dar exact asta va doriti sa faceti pentru ca un cascat mare, larg va va provoca mult mai sigur durere. Daca nu puteti oprii un cascat, incercati sa il stopati deschizandu-va gura cat mai putin posibil.

Sfaturi pentru ambele probleme

- Scrasnitul dintilor poate provoca durere in articulatia temporo-mandibulara, deci, asa cum se intampla de obicei, scapi de o problema pentru a te lovi de alte doua.

Despre bauturi si alimente

- Evitati o guma de mestecat. Aceasta creaza refluxul de mestecat, tensioneaza muschii mandibulei si supra solicita articulatie.

0 comments:

Trimiteți un comentariu