Aceasta infectie micotica iritanta, numita piciorul atletului, nu este rezervata doar atletilor. Ea poate aparea la oricine se plimba in picioarele goale pe podeaua uda din vestiare, bai sau la piscina. Odata ce a aparut, trebuie sa fiti foarte agresivi cu ea. Cu cat va ingrijiti mai mult picioarele si va uscati degetele, cu atat mai bine. Folositi aceste remedii pentru a ameliora mancarimea si a lupta cu ciuperca implicata in aparitia acestei afectiuni.
Tratati infectia rapid si intens
- Atunci cand mergeti la farmacie pentru un remediu fara reteta, aveti in vedere unguentele si cremele care contin miconazol sau clotrimazol, cum ar fi Canesten sau Daktarin. Masati o cantitate mica in zona afectata de doua sau trei ori pe zi, si nu faceti greseala de a opri aplicarea cremei atunci cand simptomele piciorului ateletului dispar. Folositi-o cel putin inca doua zile petru a eradica pentru totdeauna ciuperca.
- Unele tratamente se regasesc si in bucatarie. Bicarbonatul de sodiu poate stopa mancarimea si senzatia de arsura dintre degete sau de pe picioare. Adaugati suficienta apa la o lingurita de bicarbonat pentru a face o pasta. Aplicati bine pasta pe zona afectata, apoi clatiti si, in final, uscati foarte bine. Terminati totul pudrand picioarele cu faina de porumb.
- Pentru o baie linistitoare, adaugati doua lingurite de sare la fiecare jumatate de litru de apa calda; tineti picioarele in apa timp de 5-10 minute. Repetati acest lucru frecvent pana cand picioarele se vindeca.
- Ceaiul contine acid tanic, un astringent natural care usuca picioarele transpirate. Inmuiati cinci pliculete de ceai intr-un litru de apa fiarta apoi lasati sa stea in repaus cinci minute. Lasati sa se raceasca putin, apoi inmuiati-va picioarele in aceasta baie timp de 30 de minute.
- Iata alte cateva sugestii pentru aplicari topice - unele mai ciudate, altele nu. Toate provin de la persoane care au suferit de boala piciorul atletului si garanteaza pentru ele: spirt medicinal, otet de mere, pudra de usturoi, fixativ si miere bruta. Aplicati oricare dintre acestea pe zona afectata de trei sau patru ori pe zi.
- Spalati-va sosetele sau dresurile in apa foarte calda sau bagati la microunde sosetele abia spalate, pentru a distruge orice ciuperca si a preveni reaparitia bolii piciorul atletului.
Luptati cu ciupercile folosind alimente
- Iaurtul simplu care contine bacterii Acidophilus vii este un remediu instant pentru piciorul atletului. Aceste microorganisme prietenoase tin sub control ciuperca. Pur si simplu, tamponati cu iaurt zonele afectate, lasati sa se usuce, dupa care clatiti (dar NU folositi iaurturi aromate!).
- Adaugati cateva picaturi de ulei de mustar sau presarati putina pudra de mustar in apa de baie pentru picioare. Mustarul are un efect antimicotic. Tineti picioarele in baie cel mul jumatate de ora.
Remedii din plante pentru piciorul atletului
- Uleiul din arbore de ceai australian este un potential antiseptic puternic. El modifica mediul pielii, facand viata mai grea pentru Tinea pedis. Pentru un tratament calmant si eficient, amestecati ulei din arbore de ceai cu ulei de masline si aplicati combinatia pe zona afectata, de doua ori pe zi; uleiul de masline “fragezeste” pielea intarita de aceasta boala, astfel incat uleiul din arborele de ceai este bine absorbit.
- Alternativ, puteti sa amestecati uleiul din arbore de ceai cu gel de aloe, sau oricare substanta care inmoaie pielea. Amestecati trei parti ulei din arbore de ceai cu o parte gel de aloe si aplicati unguentul pe zona de piele afectata, de doua ori pe zi. Faceti acest tratament timp de sase sau opt saptamani pentru a fi eficient.
- Galbenelele sunt, de secole, pretuite ca tratament pentru rani si afectiuni ale pielii. Se spune ca aceasta planta vindecatoare are atat proprietati antimicotice, cat si antiinflamatorii. Aplicati putin ulei de galbenele, care poate fi cumparat din magazinele de produse naturiste, pe zonele afectate, in special intre degete.
Piciorul atletului, simptome si aparitie
Piciorul atletului (epidermofitia plantara) este provovata de ciuperca numita Tinea pedis. Acest intrus ascuns, care are ca tinta unghiile, piele si parul, face ca pielea sa se inroseasca, sa crape, sa apara senzatia de arsura, sa formeze cruste si sa va manance. Atunci cand ciuperca se localizeaza intre degete, simptomele clasice sunt pielea solzoasa si senzatia de mancarime in zona.
Uneori, ciuperca ramane localizata la locul initial. Dar ar putea sa apara si pe talpi sau pe partile laterale ale picioarelor sau chiar se poate intinde pana la unghii. Cazurile extreme ale acestei afectiuni pot fi insotite de vezicule purulente. Podelele umede reprezinta un teren comun de reproducere pentru Tinea, dar aceasta apreciaza orice mediu umed si cald. Asa ca picioarele, deseori blocate in incaltaminte si sosete transpirate, sunt ultimul bastion.
0 comments:
Trimiteți un comentariu