21 octombrie 2012

Colici ale sugarului

Plansul epuizant si intristator al unui bebelus care sufera de colici poate supune parintii unui stres foarte mare si poate chiar sa ii faca sa intre in panica daca nu gasesc o modalitate de a opri tipetele sfasietoare. Asa ca primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa va relaxati. Luati o pauza. In cazul in care nu sunteti singura, faceti cu schimbul. Daca nu, cereti ajutorul unui prieten care sa va mai tina locul din cand in cand. Pentru a calma plansetele verificati mai intai cele mai evidente motive: foamea, scutecul ud, caldura sau frigul excesiv sau, pur si simplu, nevoia de a fi tinut in brate. Apoi incercati strategiile ce urmeaza, care au fost testate de nenumarate ori de alti parinti.

- Dintr-un motiv necunoscut, un copil cu colici pare a se simti mai confortabil atunci cand sta intins pe burta. Daca stati intr-un scaun de leganat, tineti copilul pe brate, cu fata in jos, in timp ce va leganati usor inainte si inapoi. Capul ar trebui sa fie tinut cu una din maini.
- Atunci cand doriti sa va plimbati, continuati sa va tineti copilul in brate pe antebrat, cu capul sustinut cu una dintre maini. Aduceti copilul la piept, sustinandu-l cu cealalta mana.
- Puneti copilul intr-un ham de piept. Simplul fapt ca este la pieptul dumneavoastra este reconfortant pentru copil si la fel sunt si bataile inimii dumneavoastra. Avand mainile libere, puteti sa faceti plimbari lungi, placute, care ar putea sa va ajute sa va linstiti copilul.
- Copilul s-ar putea sa se linisteasca in patutul sau sau daca este infasat strans si este pozitionat pe o parte. Dar stati in apropiere si fiti atent. Daca se rostogoleste pe burta, puneti-l sa stea pe spate. Conform unui studiu, pozitionarea unui bebelus pe spate pentru a dormi este un element esential pentru reducerea riscului de sindrom al mortii subite in patut.
- Infasarea reproduce presiunea pe care un bebelus o simtea in uter. Ideea este sa il faceti sa se simta in siguranta si nu doar sa il faceti sa ii fie cald. Intindeti un cearsaf de bumbac pentru patut, cu un colt impaturit. Puneti copilul cu cuta in spatele gatului. Infasurati coltul stang peste brat si apoi infasurati coltul drept in jurul copilului, lasandu-i doar capul si gatul descoperite.
- Pentru mai mult confort, calmati copilul care sta treaz constant incalzindu-i stomacul cu ajutorul unei sticle cu apa calduta (nu fierbinte). Alegeti un incalzitor sau infasurati sticla intr-un prosop moale si tineti-o pe stomacul copilului in timp ce il tineti pe genunchi. Nu va lasati copilul infasat in pat cu o sticla de apa langa el pentru ca se poate opari.
- Puneti bebelusul intr-un leagan actionat mecanic. Din motive necunoscute, miscarea de leganare a linistit multi copii plangaciosi. Cheia este miscarea continua, regulata.
- Tineti copilul ridicat atunci cand il hraniti, nu orizontal, si puneti-l sa eructeze frecvent. Atunci cand il hraniti cu biberonul, ajutati-l sa eructeze dupa fiecare 30 ml si incercati mai multe suzete. Unele sunt special concepute pentru a reduce cantitatea de aer inghitit de copil.

0 comments:

Trimiteți un comentariu