Timp îndelungat, omul a consumat alcool pentru a uita de necazuri şi pentru a accede în regatul fericirii. John Keats (1795-1821), marele poet romantic englez, ascultând trilul gutural la privighetorii a dorit să se contopească cu acest moment de fericire. S-a gândit să ia “o cupă de vin plină de căldura de la miazăzi, pentru a se putea apoi răcori în adâncul pământului pentru o lungă perioadă de timp”, să o bea şi să plece “în lumea nevăzută”, să dispară în pădurea întunecată alături de pasărea cântătoare. Dar Keats dădea o notă romantică efectului pe care-l are vinul asupra minţii umane. Mai târziu, a hotărât să renunţe la ideea de a-l lua în ajutor pe Bachus şi pe leoparzii săi şi s-a gândit să se apropie de pasăre şi de cântul ei pe “aripile nevăzute ale poeziei”. Aceasta a fost în mod cert o decizie înţeleptă deoarece invocatul efect euforic la alcoolului este un mit. De fapt, alcoolul slăbeşte mintea şi-i încetineşte activitatea.
Ce este alcoolul?
Alcoolul este în mod fundamental un drog. Este consumat de către om mai mult decât oricare alt drog. Este produs în numeroase varietăţi, ambalat cu o mare ingeniozitate şi vândut cu ajutorul unei publicităţi masive. Din păcate, alcoolul este folosit de cele mai multe ori în dezavantajul omului. Nici o formă de alcool, oricât de slabă ar fi ea: vin, bere sau cidru, nu poate face bine organismului uman şi sănătăţii. Este o eroare să credem că alcoolul stimulează creierul. În realitate, alcoolul slăbeşte mintea şi reduce viteza diferiţilor centri de control. Iată de ce, unei persoane care a consumat prea multă băutură, îi este greu să articuleze corect cuvintele, se clatină în timp ce merge şi poate să intre uneori în comă. O doză prea mare de alcool poate determina greaţă, vomă, gesturi nesăbuite sau folosirea unor cuvinte incoerente. Atunci când este înghiţit, alcoolul ajunge în stomac de unde o parte din doză intră în circuitul sanguin prin vasele de sânge de la nivelul peretelui gastric.
Întreaga concentraţie de alcool din băuturi este consumată şi total absorbită în sânge încă din primul stadiu. Acesta este motivul pentru care băuturilor precum berea, care au o concentraţie mai scăzută în alcool, le trebuie mai mult timp pentru a afecta comportamentul persoanei care consumă alcool. Din acelaşi motiv, efectul advers al whisky-ului consumat fără apă se manifestă foarte rapid.
Din stomac, alcoolul trece în intestinul subţire. Proteinele, grăsimile şi celelalte alimente îi întârzie trecerea. Dioxidul de carbon din sifon accelerează fluxul alcoolului din stomac spre intestine. Iată de ce a bea whisky cu sifon este mai periculos decât a bea whisky cu apă. Dar corpul uman nu poate păstra în interiorul său nici un intrus pentru mult timp. El trebuie eliminat. Acest proces de eliminare are propriul său ritm şi mecanism de întârziere. Dacă trecerea alcoolului în intestine este prea rapidă, mecanismul de înlăturare nu-i poate face faţă.
Cea mai mare parte a alcoolului care intră în organism este oxidat la nivelul ficatului şi transformat în acid acetic, pe care corpul îl poate utiliza. Însă ficatul nu poate îndeplini această funcţie când îi este depăşită capacitatea. Drept urmare, orice ingestie excesivă de alcool într-o perioadă scurtă de timp, nu poate fi rezolvată de către ficat. Dar alcoolul continuă să circule în sânge şi afectează creierul din ce în ce mai mult, produce euforie, rezultanta fiind devieri de comportament alături de alte probleme. Orice persoană amatoare de alcool ar trebui să-şi amintească că ficatul nu poate transforma mai mult de un sfert de uncie de alcool pe oră. Orice cantitate mai mare ca aceasta împovărează capacitatea ficatului. Cu timpul, acest lucru distruge celulele hepatice şi poate determina ciroză care poate evolua fatal. Bunul cel mai de preţ al corpului uman este creierul. Alcoolul este drogul care produce maximum de distrugere la acest nivel. Efectele sale asupra altor organe apar prin dezorganizarea diferitelor părţi ale creierului. În primul rând, alcoolul afectează centrii care controlează gândirea şi cunoaşterea. Persoana care consumă alcool nu se poate concentra, îşi pierde atenţia şi nu poate efectua exerciţii aritmetice la fel de eficient ca o persoană care nu consumă alcool.
Din vremuri străvechi, s-a crezut că “vinul bucură inima omului”(Biblia: Psalmi 104, 15). Dar în realitate, aceasta este o idee greşită. Chiar în Biblie găsim o contradicţie: “Vinul este amăgitor, băutura tare este violentă: şi oricine este înşelat în felul acesta dacă nu este înţelept.”(Proverbe 20,1). A doua referire este mai ştiinţifică. Euforia produsă de alcool este iluzorie. Sângele şi pielea se încălzesc. Această căldură îi face pe oameni să se simtă în al nouălea cer. În realitate, temperatura corpului scade pentru că fierbinţeala ce a cuprins pielea este repede risipită la contactul pielii cu aerul. Este o eroare să considerăm că alcoolul creşte dorinţa şi plăcerea sexuală. Nu faceţi greşeala! Alcoolul nu trebuie adăugat plăcerii sexuale, deoarece sexul, într-o mare măsură, este o funcţie a minţii, iar alcoolul întunecă mintea. În piesa “Macbeth” a lui William Shakespeare, portarul spune succint: “Dă naştere dorinţei, dar ia performanţa. Prin urmare, într-o exprimare echivocă, s-ar putea spune că multă băutură este desfrâu.” O porţie de alcool conduce la urinare frecventă pentru că acesta afectează acea parte a creierului care reglează funcţiile rinichiului de eliminare a apei.
Cine nu ştie că o seară plăcută de beţie este urmată de mahmureală? The Random House Dictionary defineşte termenul “mahmureală” drept “efectele fizice dezagreabile de după beţie, resimţite adesea la câteva ore de la încetarea băutului.” Suferindul se simte obosit la trezire. Nu-i ajunge odihna. În mod normal, continuă să bea târziu în noapte, conştiinţa sa în ceea ce priveşte nevoia de odihnă şi mersul la culcare pierzându-se undeva pe drum, ca rezultat al efectului alcoolului asupra creierului. Are cefalee severă, greaţă şi indigestie. Limba este arsă, uscată ca hârtia din cauza pierderii excesive de urină. Este însetat. Toate acestea nu sunt un preţ de plată tocmai binevenit pentru plăcerea iluzorie a unei seri de beţie. Barbituricele şi unele tranchilizante luate în doze mari după ingestia excesivă de alcool pot determina moartea. Evitaţi alcoolul pe cât posibil. Dacă n-o puteţi face, consumaţi cantităţi moderate cât mai rar. Mergeţi repede la culcare ca o obişnuinţă.
0 comments:
Trimiteți un comentariu