Un antihistaminic simplu poate reduce reactia alergica care provoca urticaria-urtica este cuvanrul latin pentru urzica. Cereti farmacistului un medicament care sa nu va provoace somnolenta. In timp de lasati medicamentul sa isi faca efectul, incercati oricare dintre remediile urmatoare pentru mai mult confort. Va trebui, deasemenea, sa incercati sa identificati factorul care a declansat urticaria pentru a putea sa evitati reaparitia problemelor in viitor.
Inecati-le cu atentie
- Cu exceptia cazurilor in care urticaria este declansata de frig (foarte rar), faceti o baie rece sau puneti pe zona afectata o compresa rece. Temperatura scazuta reduce diametrul vaselor de sange si blocheaza eliberarea ulterioara a histaminei. Pentru a ameliora si mai mult mancarimea, adaugati in apa de baie ovaz coloidal (cum ar fi Aveeno) si stati in apa 10-15 minute. (Aveti insa grija cand iesiti pentru ca ovazul coloidal este foarte alunecos).
Stergeti cu calm
- Tamponati urticaria cu lotiune de calamina sau hamamelis. Aceste substante astringente ajuta la constructia vaselor de sange astfel incat sa nu mai eliberati histamina.
- Puteti incerca si laptele de magneziu sau Pepto-Bismol.Pentru ca acestea sunt alcaline,ajuta la ameliorarea mancarimii.
- Intr-o cana mica, adaugati cateva picaturi de apa peste bicarbonat de sodiu sau crema de tartar si amestecati pentru a obtine o pasta.Intindeti pasta pe zona afectata pentru a stopa iritatia si a reduce mancarimea.
- Daca aveti doar cateva basici mici si doriti sa scapati temporar de mancarime, folositi creme cu hidrocortizon. Marcile disponibile includ Dermacort, Eurax Hc, Hc 45, Lanacort si Zenaxone. Urmati instructiunile din prospect.
- Amestecati o lingurita de otet cu o lingurita de apa calduta si apoi aplicati lichidul pe zona de urticarie folosind un betisor de vata.
- Un vechi remediu chinezesc pentru urticarie recomanda fierberea a 60 g de zahar brun si 30 g ghimbir praspat in 200ml otet timp de cateva minute. Amestecati putin din lichidul rezultat cu apa calda si aplicati pe zonele afectate de mai multe ori pe zi.
Incercati o planta comuna
- Specialistii in tratamentul cu plante recomanda folosirea urzicii in loc de antihistaminice. Luati pana la sase capsule de 400 mg pe zi. Sau culegeti cateva maini de frunze, fierbeti-l si mancati-l. Purtati manusi, pantaloni si maneci lungi pentru a va proteja de frunzele intepatoare ale urzicilor.
Pesti din vitamina C
- Luati 1000 mg de ulei de peste sub forma de capsule de tri ori pe zi. Aceste capsule contin acizi grasi esentiali care au propietati antiimflamatoarii. Pestii grasi cum ar fi somonul, tonul proaspat si macroul sunt surse alimentare bune de acizi grasi esentiali.
- Luati pana la 1000 mg de vitamina C in trei doze. La acest nivel vitamina C are un efect asemanator cu acela al antihistaminice lor. Nu luati insa mai mult de 1000 mg pe zi deoarece ati putea sa suferiti de diaree.
Luati masuri pentru a micsora stresul
- Stresul poate provoca urticaria sau o poate agrava. Daca aveti nevoie de relaxare, incercati sa invatati o tehnica de relazare cum ar fi meditatia sau yoga.
- Preparati -va o cana de ceai de musetel sau de valeriana. Aceste plante au un efect sedativ care poate calma stresul-si astfel, urticaria.Pentru a prepara ceaiul, amestecati o lingurita de planta uscata intr-o cana cu apa fiarta, lasati sa se infuzeze, strecurati si beti.
Cum evitam urticaria
- Pentru a evita urticaria, trebuie sa va dati seama care este factorul care o provoaca. Daca nu stiti sigur ,incepeti sa tineti un jurnal. Cele mai probabile cauze sunt lucrurile pe care le mancati, beti sau inghitit i-mancarea, bauturile, suplimentele si medicamentele. Dar chiar daca nu descoperiti lucruri ingrijoratoare, continuati si tineti jurnalul ,notand in el si alti factori cum ar fi vremea, stresul, ce haine purtati sau cat de mult timp ati petrecut la soare. Daca documentati totul cu grija, veti putea sa legati un anumit factor din stilul dumneavoastra de viata de aparitia acelor blande enervante.
- Alimentele cel mai frecvent incriminate de declansarea unei nastfel de reactii includ fructe de mare, fructe oleaginoase, ciocolata, pestele, tomatele, ouale, fructele de padure proaspete si laptele. Unu oamenii reactioneaza la consevantii din anumite mancaruri si vinuri, cum ar fi sulfiti. Odata ce ati identificat factorul declansator, eliminati-l din dieta si vedeti daca rezultatul implica mai putine episoade de urticarie.
- Dintre medicamente, cel mai probabil a fi implicarea includ antibioticile si antinflamatoriile nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina si ibuprofenul. Dar medici au intalnit cazuri mult mai variate, care includ sedative, tranchilizante, diuretice, suplimente, antiacide, madicamente pentru artrita, vitamine, picaturi pentru ochi, picaturi pentru urechi si laxative.
0 comments:
Trimiteți un comentariu