14 august 2012

Tulburarea afectiva sezoniera

Atunci cand unii oameni aud de simptomele acestei boli, prima lor reactie este: “Ah, deci asta era problema mea!”. Daca vremea din timpul iernii vi s-a parut intotdeauna deprimanta, poate va simtiti mai bine daca stiti ca nu sunteti singurul care sufera de depresie sezoniera. Daca starea de spirit devine atat de deprimanta incat simtiti ca nu mai puteti functiona normal, nu ezitati sa vorbiti cu medicul dumneavoastra. Dar daca simptomele sunt moderate, remediile care urmeaza va pot fi de folos pentru a va inveseli viata.

Inveseliti-va!

- Faceti tot ce puteti pentru a creste canitatiile de lumina naturala din camera dumneavoastra. Metineti perdelele si jaluzelele deschise. Daca ramurile copacilor blocheaza lumina la fereastra dumneavoastra, taiati-le. Intr-o camera care este umbrita tot timpul, luati in considerare posibilitatea instalarii unui luminator, in special in bucatarie sau sufragerie unde va petreceti cea mai mare parte a timpului.

- In zilele insorite de iarna, mergeti la o plimbare afara. Chiar daca lumina solara de iarna nu are aceeasi intensitate de cea din mijlocul verii, o doza de lumina solara adevarata este mult mai eficienta decat becurile din casa. De fapt, un studiu a aratat ca o plimbare de o ora iarna este atat de eficienta pentru reducerea simptomelor SAD ca o plimbare de doua ore sub iluminat artificial.

- Planuiti-va cea mai lunga vacanta in timpul lunilor de iarna si mergeti intr-un loc cu climat cald si insorit daca este posibil. Doar una sau doua saptamani de evadare din iarna posomorata pot oferi mult dorita ameliorare a simptomelor SAD.

Inscrieti-va la o sala de forta sau umblati in frig

- Chiar daca studiile au aratat ca exercitiile fizice va vor ajuta sa iesiti din depresie, este greu sa gasiti o motivatie serioasa iarna. Daca va alaturati unui club de sanatate si stabiliti un program fix, este mult mai probabil ca exercitiile pe care le faceti va vor imbunatati starea de spirit.

- Faceti exercitii afara. Mergeti pe jos sau cu bicicleta - orice va face placere sa faceti si care va scoate in aerul de afara. Chiar si in zilele posomorate, veti reusi sa captati suficienta lumina solara daca va faceti exercitiile afara.

O planta antigriji

- Pentru a va imbunatati starea de spirit, luati o capsula de 300 mg de sunatoare de trei ori pe zi. Denumita in trecut “Gratia lui Dumnezeu” sau “planta binecuvantata”, aceasta planta are un efect antidepresiv moderat. Un lucru negativ in ceea ce priveste sunatoarea este ca aceasta sporeste sensibilitatea pielii la lumina solara. Atunci cand o luati, asigurati-va ca folositi suficienta crema de plaja inainte de a iesi din casa. Atentie! Nu luati planta cu medicamente antidepresive.

Tulburarea afectiva sezoniera - Simptome

Tulburarea afectiva sezoniera (SAD) este predominant intalnita in cele mai intunecate luni ale anului - decembrie, ianuarie si februarie - atunci cand soarele este foarte scump la vedere. Simptomele includ depresie moderata sau severa, somn prelungit, energie scazuta, pofte pentru carbohidranti si ingrasare. Tulburarea afectiva sezoniera a fost legata de hormonul melatonina, produs de glanda epifiza din creier. Nivelurile scazute de lumina duc la o productie sporita de melatonina. O alta teorie sugereaza ca lumina solara afecteaza substantele reglatoare ale starii de spirit, cum ar fi serotonina.

0 comments:

Trimiteți un comentariu