La primele simptome ale bolii Zona Zoster mergeti la medic: el va poate prescrie un medicament antiviral. Tratamentul trebuie inceput cat mai repede. In acelasi timp, aveti nevoie sa calmati durerea si senzatia de mancarime. Incercati sa luati paracetamol sau ibuprofen pe langa remediile pe care le veti gasi in acest articol. Cu toate acestea, daca durerea devine insuportabila, nu faceti pe grozavii: medicul va poate prescrie un analgezic mai puternic.
Atacati basicile si alinati mancarimea
- Daca aveti o planta de aloe vera pe pervaz, taiati o frunza si aplicati gelul din aceasta pe piele. Lichidul laptos poate ajuta la vindecarea veziculelor. Sau folositi un gel de aloe vera disponibil in farmacii.
- O pasta preparata din bicarbonat de sodiu si apa va usca veziculele si va ameliora mancarimea. Adaugati suficienta apa incat sa obtineti o pasta cu bicarbonatul de sodiu, apoi aplicati dupa nevoi pe zona afectata.
- Un alt remediu care va poate ajuta sa uscati veziculele si sa ameliorati inflamatia este o pasta din saruri Epsom si apa. Aplicati direct pe zona afectata si repetati ori de cate ori e nevoie.
- Preparati un ceai din roinita. Studiile facute au aratat ca aceasta planta din familia mentei are afectiune antivirala. Pentru a face ceaiul, puneti doua lingurite de planta uscata intr-o cana cu apa clocotita. Lasati-l sa se raceasca putin si, folosind un tampon de vata, aplicati direct acolo unde zona zoster isi face aparitia.
- Cautati in dulapul din bucatarie ingredientele pentru un alt remediu: otet si miere. Amestecati-le pentru a forma o pasta si tamponati cu amestecul obtinut pe leziuni.
Stopati durerea
- Inmuiati un prosop sau o bucata de material textil in apa rece, stoarceti si aplicati-o pe zona afectata. Alternativ, puteti folosi lapte rece in loc de apa. Unii oameni spun ca laptele are un efect calmant mai puternic.
- Daca inca mai simtiti durere chiar si dupa ce veziculele s-au vindecat, umpleti o punga cu gheata si folositi-o pentru a masa usor zona. Specialistii nu stiu de ce acest tratament rece functioneaza, dar important este ca o face.
- Unele persoane considera ca mancarurile calde, picante, sunt de ajutor in ameliorarea durerii. Se considera ca in special capsaicina - componentul picant din ardeii chilli - blocheaza transmiterea durerii prin celulele nervoase.
Zona zoster tratament
- Luati un supliment de 1000 mg de lizina de trei ori pe zi in timpul fazei acute. Acest aminoacid impiedica virusul sa se multiplice si ar putea accelera vindecarea.
- Luati 200 mg de echinacea si 125 mg de extract de goldenseal de trei ori pe zi pentru a intari sistemul imunitar si a oferi organismului un ajutor in lupta sa cu infectiile.
- Luati gheara pisicii, o planta folosita in America de Sud pentru numeroase afectiuni si care astazi este considerata un tratament promitator pentru viroze, inclusiv zona zoster.
Este Zona Zoster contagioasa?
Zona zoster nu este contagioasa: nu se ia de la o alta persoana si nici nu puteti sa o transmiteti celor din jur. Dar un bolnav de zona zoster ar putea sa imbolnaveasca un necunoscut de varicela, daca acesta nu a avut in prealabil viroza. Asa ca pentru a-i projeta pe ceilalti, spalati-va pe maini si spuneti oricui aflat in contact apropiat cu dumneavoastra de afectiune.
Cand apare?
Zona zoster apare atunci cand virusul herpes zoster dormant sau in stare latenta, cel care provoaca varicela, se reactiveaza in celulele nervoase si ajunge la nivelul pielii. Aproximativ 20% din cei care au avut varicela vor suferi mai tarziu de zona zoster, de obicei atunci cand au trecut de varsta de 50 de ani. Afectiunea provoaca o iritatie puternica, cu o eruptie veziculoasa - deseori pe torace, fata si gat - care apare ca o banda sau o pata de puncte proeminente. Mancarimea, furnicaturile si durerea pot fi moderate sau severe. In aproximativ o saptamana se formeaza mici vezicule pline cu lichid, care apoi se usuca si in final formeaza o crusta. Orice lucru care micsoreaza rezistenta organismului la infectii, cum ar fi bolile sau stresul, poate activa virusul.
Am urmat sfatul dumneavoastra, am luat 1000 mg de lizina si, spre uimirea mea, chiar a grabit vindecarea.
RăspundețiȘtergereMultumesc,
Calina.