29 septembrie 2012

Boala inflamatorie a colonului

Medicii trateaza boala inflamatorie a colonului (BIC) cu corticosteroizi puternici si alte medicamente, iar acestea pot fi foarte folositoare, in special in perioadele de azutizare a bolii. Dar exista unii pasi pe care ii puteti face pentru a reduce severitatea simptomelor, cum ar fi: alegerea alimentelor potrivite care nu va solicita prea intens colonul, administrarea de suplimente de vitamine si plante, precum si reducerea stresului.

Intariti populatia bacteriilor benefice

Intariti populatia bacteriana benefica din colon. Puteti face acest lucru luand suplimente bacteriene eliberate fara reteta, cunoscute sub numele probiotice. La o persoana sanatoasa, colonul este casa bacteriilor "bune" (cum ar fi Lactobacillus acidophilus si Bifidobacteria bifidum) care impiedica inmultirea excesiva a bacteriilor daunatoare. Dar atunci cand aceste bacterii benefice sunt distruse - deseori de catre antibiotice - suprapopulatia rezultanta de bacterii "rele" si ciuperci poate provoca inflamatii. Probioticele va ajuta sa mentineti un echilibru optim. Luati doua capsule de trei ori pe zi pe stomacul gol sau, daca nu vreti sa luati suplimente, consumati doua sau trei pahare de iaurt viu zilnic.

Alimentati-va cu grija

- Alegeti alimentele care sunt "blande" cu intestinul dumneavoastra: morcovi fierti, orez alb si compot de mere, de exemplu. Daca deja suferiti de diaree si dureri abdominale, consumul alimentelor condimentate nu va face decat ca starea dumneavoastra sa se agraveze.
- Reduceti consumul de grasimi. Mancarurile prajite, carnea grasa si alte surse de grasimi pot declansa contractii ale intestinelor, care pot agrava diareea.
- Consumati mai putine fibre in timpul episoadelor de acutizare a bolii. De obicei, alimentele cu continut crescut de fibre, cum ar fi taratele, cerealele integrale sau broccoli, sunt foarte bune pentru sistemul digestiv, dar in timpul perioadelor de acutizare a bolii, ele cresc riscul de balonare. Atunci cand va simtiti bine, rezumati-va la un aport normal de fibre.
- Multe dintre persoanele care sufera de boala Crohn nu pot sa digere lactoza, un carbohidrat care se gaseste in lapte. Daca va simtiti balonat, incercati sa evitati produsele lactate pentru cateva zile. in cazul in care simptomele dispar, s-ar putea sa suferiti de intoleranta la lactoza. Incercati sa folositi produse lactate fara lactoza, luati pastile care contin lactaza (enzima necesara pentru digestia lactozei) sau evitati produsele lactate in general.
- Luati zilnic un supliment cu multivitamine/minerale. Acesta va ajuta sa refaceti nutrimentele care au fost eliminate din cauza diareei persistente.
- Inregistrati ceea ce mancati: tineti un jurnal al meselor. Inregistrati tot ceea ce mancati pe parcursul unei zile (inclusiv gustarile), ce reactii aveti si gradul de disconfort pe care il simtiti. La sfarsitul lunii, revedeti jurnalul pentru a va face o ideea despre cat de bine tolerati fibrele din dieta si care sunt alimentele care va creaza probleme, cum ar fi produsele lactate. Veti afla, de asemenea, daca trebuie sa evitati in mod deosebit un anumit aliment.
- Micsorati stresul pentru a putea digera mai bine. Stresul poate sa declanseze crizele de boala inflamatorie a colonului. Asa ca, zi de zi, practicati yoga, meditatie, respiratie profunda sau alte tehnici de relaxare. De exemplu, puteti sta intr-un loc linistit timp de 20 de minute sau mai mult, si sa vizualizati o lumina calda albastra vindecatoare care se scurge de-a lungul tubului digestiv, ameliorand inflamatia.

Vindecatorii naturali

- Un remediu popular im cazul inflamatiilor digestive consta in consumul sucului de varza, pentru ca acesta este bogat in L-glutamina, un aminoacid. Dar daca acest lucru nu vi se pare chiar atragator, puteti pur si simplu sa luati pastile cu L-glutamina (500 mg pe zi). Aceasta favorizeaza vindecarea ulcerelor intestinale.
- Pentru ca scade inflamatia, extractul de lemn dulce, denumit DGL, ar putea sa fie de folos pentru reducerea simptomelor BIC. Mestecati doua capsule (380 mg) de trei ori pe zi, intre mese, oricand prezentati un episod al bolii. Nu incercati sa inlocuiti extractul cu dulciuri ce contin lemn dulce; marea majoritate a acestora nu contin lemn dulce adevarat si, spre deosebire de DGL, lemnul dulce "adevarat" va creste tensiunea arteriala.
- Acizii grasi omega-3 sunt esentiali pentru o digestie buna. Surse bune pentru acest acizi includ uleiul din seminte de in si ulei de peste. Un studiu italian a aratat ca uleiul de peste reduce frecventa crizelor intestinale la persoanele cu boala Crohn. (Atentie! Nu luati ulei de peste daca urmati un tratament cu medicamente anticoagulante).

Stiati ca...

Persoanele care sufereau de boala inflamatorie a colonului erau sfatuite sa consume coji de ceapa?
Cojile de ceapa contin quercetina, o substanta antihistaminica ce ajuta la blocarea reactiei pe care o au bolnavii de BIC la unele alimente. Atunci cand gatiti supa, puteti sa adaugati o ceapa intreaga in oala; quercetina va iesi din coaja. Inlaturati cojile inainte de a consuma ceapa. Daca nu va place ceapa, puteti sa cumparati suplimente cu quercetina de la farmacie.

27 septembrie 2012

Sterilitatea la barbati

Daca nu puteti face copii, sau credeti ca "suferiti" de sterilitate, sau chiar daca vreti sa va imbunatatiti calitatea spermei, sfaturile de mai jos va vor ajuta sa mergeti pe drumul cel bun.

- Nu faceti sex cateva zile inainte ca partenera dumneavoastra sa inceapa ovulatia. Doriti sa insamantati numarul maxim de spermatozoizi; cu cat trece mai mult timp de la ultima ejaculare, cu atat numarul lor este mai mare.

- Purtati boxeri, in loc de chiloti. Lenjeria intima stramta blocheaza caldura, iar prea multa caldura reduce numarul de spermatozoizi sanatosi produsi de testicule. Acelasi lucru este valabil si pentru blugii stramti. Asa ca daca planuiti sa fiti tatic, purtati haine mai largi. Si evitati, de asemenea, baile fierbinti si sedintele de sauna.

- Luati zilnic 30 mg de zinc. Acest mineral creste nivelurile de tosteron si numarul de spermatozoizi. Pentru ca zincul interfereaza cu capacitatea de absorite de cupru a organismului, luati si 2 mg de cupru pe zi cat timp luati suplimentul de zinc.

- Protejati-va sperma cu antioxidanti sub forma de 1000 mg de vitamina C si 250 mg de vitamine E (in timpul mesei) de doua ori pe zi. Vitaminele C si E ajuta la protejarea spermei prin blocarea actiunii radicalilor liberi, molecule libere de oxigen care afecteaza celulele din organism. Daca luati un anticoagulant sau un alt medicament care afecteaza coagularea sangelui, discutati cu doctorul dumneaoastra inainte de a lua vitamina E.

- Luati seleniu. Studiile sugereaza ca barbatii care iau 100 mcg pe zi timp de trei luni au parte de o marire a mobilitatii spermatozoizilor, desi nu pare sa existe nicio modificare a numarului acestora.

- Luati pycnogenol, un extract din scoarta unui tip de pin care creste pe coasta sud-vestica a frantei. Un antioxidant puternic, acesta s-ar putea sa imbunatateasca sanatatea spermatozoizilor la barbati cu probleme de fertilitate. Un studiu recent a aratat ca barbatii cu probleme de fertilitate care au luat 200 mg de pycnogenol pe zi timp de trei luni isi imbunatatesc semnificativ calitatea si functionalitatea spermei. Pycnogenolul se comercializeaza fara reteta in unele farmacii si magazine online.

- Puteti lua o doza de ulei de seminte de in. Exista dovezi preliminarii care arata ca acest ulei, care este o sursa excelenta de acizi grasi esentiali, poate ajuta la mentinerea sanatatii spermatozoizilor. Chiar daca nu va sporeste fertilitatea, va functiona pentru a reduce colesterolul si va va proteja impotriva bolilor cardiace. Luati o lingurita pe zi, in timpul mesei. Puteti sa-l amestecati cu suc, iaurt, sos de salata sau orice altceva.

- Evitati alcoolul. la barbati, alcoolul poate afecta ejacularea. Nu exista dovezi care sa arate ca un consum moderat de alcool produce probleme la femei - dar s-ar putea sa fie mai usor pentru partenerul dumneavoastra sa evite alcoolul daca si dumneavoastra faceti acelasi lucru.

26 septembrie 2012

Cum scapam de sforait?

Daca in familia dumneavoastra sunteti cel care sforaie, atunci este foarte probabil sa fiti cel care are parte de cel mai mult somn. Incercati urmatoarele masuri preventive. Schimbarea pozitiei in care dormiti ar putea fi tot ceea ce este nevoie sa faceti, dar pentru multe persoane un proiect de amploare - adica pierderea in greutate - reprezinta de obicei adverata rezolvare pentru asigurarea noptilor tacute.

Asezati-va intr-o pozitie potrivita

- Cumparati cateva perne in plus si in loc sa stati intins drept pe spate, ridicati-va putin. Astfel, veti impiedica tesuturile din gat sa mai apese direct pe caile aeriene.
- Dormiti pe o parte. Bineinteles, nu exista nicio garantie ca veti ramane in aceeasi pozitie, dar cel putin incepeti de acolo adormind cu o perna in brate. Exista un motiv foarte bun pentru a nu dormi pe spate: daca stati pe spate cat dormiti, limba si valul palatin stau pe partea din spate a gatului, blocand trecerea aerului.
- Ridicati putin capul patului. O modalitate usoara de-a face acest lucru este sa puneti mai multe scanduri sub  picioarele de pe acea parte a patului. De asemenea, potrivite ar fi si cateva carti vechi de telefon sub fiecare picior.
- Daca imbratisarea pernei nu este suficienta, puteti aborda problema folosind o minge de nis. Coaseti un mic buzunar pe partea din spate a bluzei de pijama si puneti in el mingea de tenis. Atunci cand, in somn, va veti rostogoli pe spate, mingea de tenis va va deranja, facandu-va sa va intoarceti inapoi pe o parte.

Deblocati nasul

- In cazul in care congestia nazala este cea care va face sa sforaiti, incercati un medicament antihistaminic sau decongestionant inainte de a merge la culcare. Dar utilizati-le doar ca masuri temporare daca suspectati ca de vina este de fapt o raceala sau o alergie. Folosirea oricaruia timp indelungat poate crea probleme.
- Tineti-va nasul deschis folosind leucoplast nazal, care poate fi cumparat din farmacii. Acesta s-ar putea sa arate ciudat, dar cine va priveste? Urmati instructiunile de pe ambalaj si prindeti unul dintre leucoplaste pe o parte a nasului inainte de a adormi.
- Faceti o gargara cu apa de gura de menta pentru a micsora mucoasa nasului si a gatului. Acest lucru este folositor in mod special daca sforaitul este un lucru temporar provocat de o raceala sau o alergie. Pentru a face aceasta gargara, adaugati o picatura de ulei de menta la un pahar de apa rece (nu inghititi!).

Faceti fata alergiilor

- Pentru a va desfunda nasul, reduceti alergenii din dormitor (praf, matreata de animale, mucegai), dand cu aspiratorul pe podele si perdele. Schimbati frecvent asternuturile si fetele de perna.
- Daca sforaitul este pentru dumneavoastra o problema sezoniera - si stiti ca sunteti alergic la polen - incercati ceai de urzica. Specialistii in plante il recomanda pentru calmarea inflamatiilor provocate de alergiile la polen.

Aveti grija ce mancati, ce beti si ce inhalati

- Nu mancati ceva greu sau nu consumati alcool cu mai putin de trei ore inainte de somn. Ambele pot face ca muschii gatului sa se relaxeze mai mult decat normal.
- Pierderea in greutate poate reduce sforaitul prin micsorarea constrictiei exercitate asupra cailor aeriene superioare.
- Renuntati la fumat. Fumatul irita mucoasele, asa ca gatul se umfla, micsorand diametrul cailor aeriene. Fumatorii au, de asemenea, mai multe probleme cu congestia nazala.
- Daca luati in mod regulat orice tip de medicament, discutati cu medicul dumneavoastra in legatura cu ce alternative aveti. Unele medicamente pot sa agraveze sforaitul, inclusiv somniferele si sedativele.

Ghid de autoaparare impotriva sforaitului.

Daca cineva cu care dormiti in casa sforaie, somnul nocturn s-ar putea sa va afecteze relatia. Dar tineti minte, si alte persoane au reusit sa faca fata acestei probleme. Asa ca inainte sa va dati batut, luati in considerare urmatoarele metode practice de a face fata acestei probleme:
* cumparati-va o pereche de dopuri de urechi. Sunt extrem de ieftine si destul de confortabile, odata ce va obisnuiti cu ele.
* un dispozitiv de zgomot alb poate sa faca noptile alaturi de o persoana care sforaie mult mai usor de suportat. Aceste dispozitive electronice produc un sunet constant care acopera alte sunete.
* mergeti la culare inaintea partenerului care sforaie. Atunci, cel putin dormiti deja si ati putut sa va odihniti putin in momentul in care incepe sa sforaie. Unele persoane care au ajuns sa se obisnuiasca dorm linistite pe tot parcursul "concertului" oferit noaptea de cineva care sforaie.

De stiut...

Sforaitul excesiv, tare, poate semnala apneea in somn, o afectiune potential periculoasa care necesita tratament. Contactati-va doctorul daca sforaiti foarte tare si va opriti din respirat pentru perioade scurte in timpul somnului. Ar trebui sa va informati medicul si daca se intampla sa va treziti ca nu mai puteti respira, daca va treziti cu durere de cap, sau daca in timpul zilei sunteti somnoros. Apneea in somn poate reduce nivelul de oxigen din sange, ducand la hipertensiune arteriala si hipertrofie cardiaca. Pe langa modificarile stilului de viata, unii medici recomanda cateodata sa folositi noaptea un dispozitiv pentru presiune pozitiva permanenta a pasajului aerian. Chirurgia reprezinta, de asemenea, o alternativa.

Folosirea remediilor casnice

Oamenii au apelat dintotdeauna la lucrurile pe care le gaseau in jurul lor pentru a-si putea rezolva problemele de sanatate - fie ca a fost vorba de namoluri si saruri tamaduitoare, plante sau ingrediente alimentare. In functie de forma radacinilor sau a frunzelor lor, se credea ca unele plante au puteri magice. Pana la urma, prin observatie stiintifica, s-a reusit identificarea componentelor active. Acest lucru a fost de maxima importanta deoarece unele substante care sunt perfect sigure pentru ux extern sunt letale daca sunt consumate. Acest lucru este valabil astazi. Nu uitati ca plantele si remediile casnice, asemenea medicamentelor, pot contine compusi foarte puternici si daca ceva este 'natural'  asta nu inseamna ca este si 'sigur'.

Aproape fiecare familie are cateva remedii transmise din generatie in generatie, originile acestora pierzandu-se in negura timpului. Cine a fost prima bunica ce a dat nepotului bolnav ceai de menta? De ce a luat ciobanul frunze de macris si le-a frecat pe locul intepaturii de viespe pentru a-si ameliora durerea? Cine a fost primul bucatar care a descoperit ca supa de pui poate fi de ajutor in vindecarea racelii?
Ganditi-va cat de frecvent sunt folosite astfle de remedii casnice atat in viata dumneavoastra, cat si in a celorlalti; este chiar pacat ca nu le putem multumi oamenilor care le-au descoperit. Dar putem sa beneficiem de sfaturile pe care le-au transmis peste generatii.

Sute de remedii

Remediile casnice se obtin in general in casa - si acesta este locul unde raman si sunt folosite secretele. Dar atunci cand vizitati acest blog se poate spune ca accesati cunostintele a mii de camine si descoperiti numeroase remedii care au fost transmise din generatie in generatie.

Unele dintre ele - de exemplu pentru tratamentul durerri in gat, pentru intreruperea sughitului, pentru ameliorarea durerilor musculare sau a celor cauzate de intepaturile insectelor - ne-au parvenit noua. Toate aceste remedii casnice au fost incluse in paginile acestui blog.

Dar acesta a fost doar inceputul. Am descoperit, de asemenea, si tratamentele prin acupunctura folosite de medicii chinezi, metodele de vindecare ale samanilor, remedii europene vechi de sute de ani, dar si unele utlizate de colonistii americani.

Alegerea celor mai bune remedii

Desi "plasa a fost intinsa departe", alegerea finala a celor mai bune reedii a fost un proces selectiv. Multe dintre remediile traditionale nu vor fi incluse in acest blog pentru ca sunt pur si simplu ciudate sau revoltatoare. Punga asafoetida, in trecut un remediu foarte pretuit in vindecarea racelii, miroase atat de urat, incat merita sa le mentionam doar de dragul curiozitatii. De exemplu, un remediu pentru negi din muntii Apalasi consta in frecarea negului cu un cartof, punerea cartofului intr-un sac lasarea sacului la interesectia unor drumuri.

Bineinteles ca un remediu care nu face niciun rau s-ar putea sa faca bine, in special atunci cand este administrat de cineva care are o atingere blanda, vindecatoare si caruia ii pasa de pacient. Dar odata ce am eliminat remediile cele mai stranii, mai putin credibile, mai complicate sau potential periculoase, am ramas cu cele pe care le veti gasi in acest blog.

22 septembrie 2012

Remedii casnice cu ajutorul otetului

Acru precum un mar copt, otetul actioneaza impotriva bacteriilor si fungilor, amelioreaza mancarimile provocate de intepaturile tantarilor si calmeaza durerile pricinuite de arsurile solare. De asemenea, otetul calmeaza tulburarile digestive si previne aparitia urechii inotatorului; da stralucire parului si catifeleaza pielea. Unele persoane afirma ca otetul amesteca cu miere si apa calduta poate ameliora crampele si durerile de picioare. Altii folosesc otetul pentru uscarea leziunilor herpetice. Otetul poate fi folosit la fel de bine, ca alternativa la sarurile mirositoare, daca o persoana are senzatia de lesin.

Puneti o picatura de otet pe limba si veti vedea imediat cat este de acru. Aceasta aroma puternica este data de acid acetic, care se formeaza atunci cand bacteriile digera lichidele fermentate. Acidul acetic se gaseste in organismul uman, dar poate fi produs si pe scara industriala: milioane de tone se folosesc pentru producerea filmelor fotografice si a fibrelor artificiale (de exemplu matasea artificiala).

Puterea acidului

Otetul este o arma puternic de lupta impotriva bacteriilor. Insectele pot fi distruse dintr-o cura de otet. In timpul Primului Razboi Mondial, ranile soldatilor erau cratate cu otet, acest lucru fiind valabil chiar si astazi, daca puteti suporta, deoarece otetul este un bun dezinfectant al ranilor si zgarieturilor. Este in acelasi timp foarte eficient impotriva infectiilor cu fungi. Cele mai multe dintre ele se vindeca daca le tratati cu o doza de otet.

De asemenea, otetul este bun pentru par sau piele. Deoarece este un acid, otetul reactioneaza cu bazele rezultand o substanta neutra - apa - precum si niste saruri. Tamponat pe piele sau folosit la clatirea parului, inlatura urmele de sapun, sampon sau balsam. Clatirea parului cu otet ajuta la inlaturarea matretii si ameliorarea mancarimilor scalpului.

Iata cateva utilizari ale otetului

* calmeaza tulburarile gastrice. Daca suferiti de indigestie din cauza lipsei de acizi in stomac (hipoaciditate), o lingurita de otet luata dupa ce ati mancat va poate ajuta. (Bineinteles, daca aveti prea mult acid in stomac - hiperaciditate, otetul nu va va face bine, ci dimpotriva).
* este un racoritor bland. Aplicat pe piele, otetul se evapora rapid, producand o senzatie placuta de racoare care poate inlatura neplacerile produse de arsurile solare. Otetul este util, de asemenea, pentru ameliorarea inflamatiilor care determina pruritul in zona arsa de soare.
* distruge bacteriile si fungii. Atunci cand bacteriile sau fungii care se gasesc in apa se localizeaza in canalul otic se produce afectiunea numita urechea inotatorului. Otetul are o actiune dubla - lupta impotriva ambelor tipuri de invadatori - si de aceea puteti amesteca in parti egale otet cu alcool medicinal si picurati in ureche pentru a vindeca aceasta boala (dar nu puneti nimic in ureche daca credeti ca timpanul a fost rupt sau, daca nu sunteti sigur, mai bine cereti sfatul unui medic).
* vindecarea piciorului atletului. Inmuierea picioarelor in otet reprezinta un tratament eficient pentru aceasta afectiune.
* calmeaza intepaturile de insecte. Durerile care apar in cazul intepaturilor produse atat de tantari, cat si de meduze pot fi calmate cu otet, care neutralizeaza substantele iritante ajunse in piele. El poate, de asemenea, sa amelioreze mancarimile produse de urticarie; turnari otet in apa si tamponati usor pielea cu un tampon de vata inmuiat in aceasta solutie.
* inlatura alte mirosuri. Continutul bogat in acid ii confera un miros placut intepator care poate invinge orice alte arome. Clatirea hainelor cu putin otet inlatura mirosul de fum de tigara, improspateaza scutecele bebelusilor sau poate inlatura mirosul neplacut de transpiratie de la nivelul axilei sau picioarelor.
* amelioreaza durerile de cap. Otetul este unul dintre cele mai raspandite remedii casnice pentru durerile de cap. Metoda traditionala este aceea de inmuiere a unei bucati de hartie maro in otet de mere si aplicarea ei pe frunte. Puteti, de asemenea, sa inmuiati in solutie o bucata de panza pe care s-o infasurati in jurul capului. Nu se stie sigur cum actioneaza otetul, dar multe persoane au incredere in aceasta metoda.
* amelioreaza durerile de gat. Otetul este un remediu casnic utilizat cu incredere pentru durerile de gat. Unele persoane recomanda gargara cu o solutie preparata dintr-o lingurita de otet intr-o cana cu apa calduta. Alte persoane folosesc un sirop preparat in casa prin combinarea in parti egale de miere si otet care trebuie insa agitata pana se dizolva mierea.

Mai acru decat strugurii

Calatorind in jurul lumii in cautarea varietatilor de otet, veti gasi bauturi preparate din trestie de zahar in Filipine, nuca de cocos in Thailanda, si in China otet de vin din orez alb, rosu sau negru care se foloseste la aromatizarea mancarurilor de peste 5000 de ani. Oriunde veti merge in lume, veti gasi otet fabricat din miere, cartofi, curmale, nuci sau fructe de padure. Dar, in apropierea casei, cel mai raspandit tip de otet este otetul din malt brun (este foarte bun cu cartofi prajiti). otetul din cidru (preparat din miere), otetul din vin (facut din struguri) sau otetul alb, simplu, distilat, obtinut din cereale si care este folosit la gatit si ca deinfectant casnic.

Otetl din mere este cel mai recomandat si preferat datorita proprietatilor sale benefice asupra sanatatii. Iata numai doua motive. In primul rand, merele fermentate sunt bogate in pectine, un tip de fibre foarte bune pentru digestie. Si, al doilea rand, merele contin acid malic, care, combinat cu magneziu din organism, ajuta in lupta impotriva durerilor si suferintelor.

Va puteti prepara singur si destul de usor otet in gospodarie, dar trebuie sa folositi recipiente si instrumente sterilizate pentru a evita contaminarea bacteriana. Sa incepem cu cidrul sau vinul; fermentatia se poate grabi prin adaugarea unui "miez" - cu alte cuvinte o maia din otet care declanseaza procesul de fermentatie. Atunci cand veti capata experienta in prepararea otetului. veti putea sa recunoasteti momentul cand bautura este gata.

La ce foloseste otetul?

- acnee
- arsuri solare
- contuzii
- dureri de cap
- eriterm de scutec
- gura uscata
- indigestie
- intepaturi si muscaturi de insecte
- matreata
- miros corporal neplacut
- miros neplacut al picioarelor
- negi
- par gras
- paduchi
- probleme ale urechii
- psoriazis
- sughit
- urticarie

21 septembrie 2012

Gargara multilaterala

Gargara nu este folositoare doar pentru a avea o respiratie placut mirositoare - desi o gargara rapida cu ceai de cuisoare (facut repede din una sau doua lingurite de cuisoare intr-o cana cu apa fiarta) face acest lucru foarte bine. In functie de solutia pe care o folositi, gargara este si o metoda incredibil de simpla si de eficienta pentru a distruge microbi, pentru a ameliora o durere in gat - si chiar pentru a stopa arsurile retrosternale (pirozis).

Asa cum este cazul tuturor tehnicilor de tratament aplicate acasa, gargara are o istorie indelungata. Cei care practica medicina traditionala indiana Ayurveda considera ca o clatire a gurii cu o solutie din uleiuri vegetale imbunatateste somnul si capacitatea de concentrare, albeste dintii si reintinereste gingiile. Mai aproape de casa, medicii generalisti considera acum ca solutiile de gargara si apa de gura care omoara microbii ar putea sa previna bolile cardiovasculare. Se pare ca germenii care provoaca gingivita pot ajunge in sange, favorizand formarea de cheaguri sanguine care provoaca infarctul de miocard si accidentul vascular cerebral. 

Gargara favorizeaza eliminarea mucusului si detritusurile celulare care irita gura si gatul. Iar ingredientul sau ingredientele pe care le adaugati in apa actioneaza asupra tesuturilor inflamate, ajuta la calmarea zonelor iritate de aerul uscat sau poluat - sau de o dupa-amiaza in care ati sustinut echipa locala de fotbal. Prepararea solutiilor de gargara nu este complicata si nici nu dureaza mult. Nu aveti nevoie decat de apa calda si de cateva alte ingrediente pe care s-ar putea sa le aveti la indemana

Calmati durerea de gat

Pentru un gat dureros, este greu sa faceti ceva mai bun decat o gargara cu lamaie si apa. Sucul astrigent ajuta la reducerea tesutului inflamat din gat si creeaza un mediu acid, ostil pentru virusi si bacterii. Doar amestecati o lingurita de suc de lamaie intr-o cana cu apa calda. Bineinteles, exista si simpla apa cu sare. Adaugati un sfert de lingurita de sare intr-o cana cu apa calda si o lingurita de apa oxigenata 20% pentru a omori germenii.

Exista multe alte tipuri de solutii de gargara pentru gatul dureros. Incercati acest remediu vechi, dar eficient: puneti jumatate de cana de apa calda peste o lingurita cu pudra de radacina de ghimbir, adaugati sucul de la o jumatate de lamaie si o lingurita de miere. Ghimbirul are proprietati antiinflamatorii, iar mierea 'panseaza' gatul si are si un usor efect antibacterian. De asemenea, mierea este folosita si in aceasta gargara: 10 g de frunze de mur uscate in 100 ml apa. Aduceti rapid la fierbere si lasati timp de 15 minute pentru a se infuza. Strecurati, indulciti cu miere si folositi ca apa de gura sau gargara de doua ori pe zi. Frunzele de mur, bogate in taninuri, au actiune antiseptica si antimicotica.

Gargara cu planta distrugatoare de bacterii goldenseal (1 1/2 lingurita de tinctura de goldenseal in 250 ml apa) omoara virusurile si bacteriile, dar si calmeaza tesutul inflamat din gat. Un alt remediu este sucul de pir (Triticum repens). Cea mai buna metoda este sa cumparati pir si sa preparati singur sucul. Gargara si clatirea cu acest lichid bogat in clorofila pot sa va mai calmeze durerea de gat. Daca-l tineti in gura aproximativ cinci minute, sucul revitalizeaza gingiile slabite si amelioreaza durerea de dinti.

Opriti arsurile retrosternale

Pentru arsurile retrosternale ocazionale, incercati gargara cu apa sarata (1/4 lingurita de sare intr-o cana cu apa calda). Solutia ajuta la clatirea si neutralizarea acizilor din gat, calmand senzatia de durere si favorizand vindecarea mucoaselor iritate. Daca aveti arsuri retrosternale cronice, mergeti la medic. S-ar putea sa aveti ulcer gastric sau hernie hiatala. Refluxul cronic de acid gastric, in care acesta reflueaza in esofag, poate afecta esofagul.

Dezinfectati pentru a distruge

Chiar si cea mai sanatoasa gura gazduieste milioane de bacterii care produc reziduuri ce confera mirosul neplacut (halena) si favorizeaza dezvoltarea tartrului - substanta lipicioasa care imbraca radacinile dintilor si irita gingiile. Daca periajul si curatatul cu ata dentara nu par a tine problema sub control, cereti dentistului sfaturi in legatura cu gargara zilnica cu o solutie 1:11 de apa oxigenata 20%. Pentru un impact si mai puternic, incercati o apa de gura cu clorhexidina. Apa oxigenata si clorhexidina sunt comercializate in farmacii.

Atacati virusul racelii

Data viitoare cand simtiti ca vine o perioada cu nas infundat, incercati o gargara cu sos Tobasco in apa. Fanii acestui sos condimentat va vor garanta ca aceasta este cea mai rapida metoda de a debloc rapid caile aeriene. Daca nu puteti suporta senzatia de iute, incercati echinacea, planta distrugatoare de virusuri. Puneti doua lingurite de tinctura de echinacea intr-o cana de apa si faceti gargara de trei ori pe zi. Acest lucru va micsora durerea si va ajuta sistemul imunitare sa se pregateasca sa lupte cu infectia.

Gargara impotriva laringitelor

Nu exista nimic mai bun pentru vocea dumneavoastra ca odihna si administrarea de lichide, dar s-ar putea sa puteti sa accelerati procesul de vindecare cu o gargara cu smirna (o ligurita de tinctura intr-o cana de apa). Foarte astrigenta, smirna este foarte buna pentru combaterea inflamatiei. Faceti gargara de sase ori pe zi: un efort care-si va arata rezultatele.

Bazele gargarei

- Preparati gargara doar in momentul in care aveti nevoie. Este mai bine sa irositi putin, turnand pe alaturi, decat sa o lasati intr-un pahar unde sa se contamineze.
- Folositi cea mai calda apa pe care o puteti suporta. Gargara rece este ineficienta.
- Nu inghititi solutia de gargara.

19 septembrie 2012

Cum scapam de paduchi?

Biletelul de pe usa clasei avertizeaza parintii: "Unii colegi ai copilului dumneavoastra au paduchi. Va rugam, fiti extravigilenti." Odata ce paduchii au ajuns in par, nici macar cu foarfeca nu mai scapati de ei. Trebuie sa inlaturati ouale care se ataseaza de firele de par la aproximativ 5 mm de scalp. Puteti alege un tratament chimic (desi rezistenta paduchilor si a parintilot la acest tip de tratament impotriva paduchilor a crescut) sau unele remedii mai laborioase, dar eficiente. Tratati scalpul afectat si verificati daca nu s-au contaminat si alti membri ai familiei.

Culegeti ouale de paduchi

- Pieptanarea parului ud este probabil cea mai eficienta metoda de a lupta cu paduchii si este mult mai indicata pentru scalpul copilului dumneavoastra decat folosirea substantelor chimice. este, de asemenea, singurul tratament cu eficienta demonstrata. Pentru o pieptanare mai usoara, puneti pe pieptene putin balsam.
- oricat de cronofag ar fi, periatul pentru cautarea paduchilor trebuie sa fie foarte meticulos, timp de cel putin 30 de minute, cel putin la fiecare patru zile, timp de cel putin doua saptamani, pana cand la trei perieri consecutive nu mai gasiti paduchi vii. Puteti cumpara un pieptene metalic special pentru paduchi de la farmacie. Daca scalpul copilului dumneavoastra este infestat, s-ar putea sa fie nevoit sa apelati la o caseta video pentru a-l convinge sa stea atat timp nemiscat. Ouale de paduchi sunt mici, alb-galbui, ovale si se fixeaza de firul de par. Seamana putin cu matreata, dar, spre deosebire de aceasta, ele nu cad de pe par. Paduchii adulti pot ajunge la dimensiunea semintelor de susan. Cei abia iesiti din ou sunt transparenti, iar cei care se apropie de mijlocul vietii (cam de o saptamana) sunt rosii-maronii. Daca vedeti paduchi, pieptenele ii va indeparta - stergeti-l cu un prosop de hartie dupa fiecare trecere prin par.
- Daca parul copilului este foarte ondulat sau se incurca foarte usor, aplicati un balsam, apoi periati-l pentru a-l descurca inainte de a folosi pieptenele special. Clatiti pieptenele intr-un vas cu apa calda dupa fiecare trecere prin par astfel incat sa puteti vedea orice paduche pe care l-ati prins si pentru a impiedica insecta sa se mai intoarca in par.

O abordare naturista

- Daca sunteti impotriva pesticidelor sintetice, s-ar putea sa reusiti totusi sa scapati de paduchi intr-o singura noapte. pentru inceput, aplicati pe tot parul si pielea capului maioneza, dupa care puneti o casca de baie pe cap.  A doua zi dimineata, paduchii ar trebui sa fie morti. Din nefericire, nu puteti sa inlaturati astfel si ouale parazitului - pe acestea tot va trebui sa le indepartati prin pieptanare.
- Vaselina poate sa blocheze paduchii mobili. Aplicati un strat gros de vaselina pe pielea capului si apoi acoperiti capul cu o casca de dus. Lasati peste noapte. Dimineata folositi ulei pentru bebelusi pentru a elimina vaselina - si paduchii odata cu aceasta. Repetati timp de mai multe nopti la rand.
- Uleiurile esentiale omoara paduchii si ajuta la calmarea mancarimii. Exista mai multe 'retete'. O combinatie perfecta este cea preparata din 20 picaturi de ulei din arbore de ceai, 10 picaturi de ulei de rozmarin si cate 15 picaturi de ulei de lamaie (sau cimbru) si ulei de levantica amestecate in patru linguri de ulei vegetal. Frecati parul uscat cu remediul acesta, acoperiti cu o casca de dus, samponati bine si clatiti.
- Dupa oricare dintre aceste remedii, clatiti cu o solutie preparata din cantitati egale de otet alb si apa. Aceasta va va ajuta sa omorati ouale si sa inlaturati reziduurile grase din par.

Tratament chimic impotriva paduchilor

- S-ar putea sa va decideti pentru o abordare chimica, dar nu va irositi banii pe sampoane.Acestea nu sunt considerate eficiente de medici. Lotiunile si lichidele au rezultate mult mai bune, dar trebuie sa fie lasate sa actioneze aproximativ 12 ore - chiar si atunci cand specifica doar 2 ore!
- Tratamentele chimice pentru paduchi ar trebui folosite doar in cazurile in care ati gasit adulti vii in urma pieptanarii - astfel incat nici o persoana sa nu fie expusa la substantele chimice potential toxice si pentru a minimiza dezvoltarea rezistentei in populatia vie de paduchi. Daca folositi un tratament chimic, acesta trebuie reaplicat dupa o saptamana (orice ar spune prospectul).
Din nefericire, populatia de paduchi este acum rezistenta la multe insecticide. Daca primul produs gasit nu este eficient, trebuie sa alegeti o alta clasa de insecticide.

17 septembrie 2012

Solutii pentru alaptare

Pentru multe dintre proaspetele mame este un soc atunci cand descopera ca alaptarea, care pare atat de naturala, nu este chiar usoara. Probabil ca veti primi multe sfaturi folositoare de la moasa dumneavoastra, de la medic si prieteni, dar fiecare nou-nascut da ocazia unor noi experiente in ceea ce priveste ingrijirea lui. Atunci cand sanii dumneavoastra vor incepe sa produca lapte la cateva zile de la nastere, s-ar putea sa devina durerosi, iar copilul s-ar putea sa aiba dificultati in a se hrani. Exista multi alti factori care afecteaza alimentatia copilului dumneavoastra - si propiul confort. Atunci cand apar probleme, cum ar fi durere la nivelul mameleoanelor sau blocarea canalelor galactofore, va poate fi de ajutor sa cunoasteti cateva trucuri.

Relaxati-va

- In cazul in care simtiti un disconfort din cauza plenitudinii sanilor, inainte de a incepe alaptarea eliminati manual putin lapte. Apasati repetat cu ajutorul degetelor deasupra si dedesubtul areolei (zona de culoare mai inchisa din jurul mameleonului). Asta va face ca presiunea sa mai scada si va permite copilului dumneavoastra sa prinda mai usor in gura mameleonul. Mirosul si gistul de lapte il vor incuraja de asemenea sa ia mameleonul in gura.
- Daca sanii dumneavoastra sunt atat de plini incat nu mai iese lapte deloc, aplicati o cmpresa calda si umeda timp de cateva minute. O carpa umeda de bumbac este potrivita, sau puteti incerca si cu un servetel de unica folosinta, care poate retine multa apa si caldura. Doar inmuiati servetul in apa calda si aplicati-l pe sani atunci cand sunteti in baie.
- Folositi o pompa pentru sani daca bebelusul dumneavoastra adoarme in timpul alaptarii sau dumneavoastra inca nu va simtiti confortabil chiar si dupa terminarea alaptatului - pomparea unei cantitati mici de lapte ar putea sa reduca tensiunea. Dar in ciuda faptului ca acest lucru va incuraja productia de lapte data urmatoare, nu este bine sa faceti din ea o rutina pentru ca veti incepe sa produceti mai mult lapte decat are nevoie copilul dumneavoastra.
- Alaptati des, zi si noapte. De fapt, ar trebui sa alaptati de 8 pana la 12 ori intr-o perioada de 24 de ore. Acest lucru va face ca sanii dumneavoastra sa nu se umple cu prea mult lapte. Alaptati copilul de care ori pare interesat sa manance.

Pozitionati-va pentru succes

- Folositi o perna de alaptare; aceasta este o perna in forma de potcoava, conceputa special pentru mamele care alapteaza. Se asaza in jurul abdomenului, oferind sprijin pentru brate atunci cand alaptati bebelusul. Acest tip de perna poate fi gasit in magazinele de specialitate, in cataloage sau on-line.
- Asigurati-va ca bebelusului nu ii este foarte cald. Daca bebelusii sunt prea calduros infasati in timp ce sunt alaptati, creste probabilitatea ca ei sa adoarma in timpul alaptarii.
- Hraniti-va copilul intr-un mediu linistit si iluminat discret. Daca sunteti relaxata, alaptarea decurge mult mai bine.
- In timpul alaptarii, asigurati-va ca bebelusul este orientat in intregime catre dumneavoastra. Sustineti-i partea inferioara a corpului cu o mana, sprijinandu-i capul cu partea superioara a antebratului si cotul. Treceti cealalta mana pe sub san sustinandu-l complet.

Mai mult lapte?

- Daca simtiti ca nu mai produceti suficient lapte, beti un pahar de bere fara alcool pe zi. In bere exista un derivat de drojdie care creste nivelul de prolactina, un hormon care influenteaza productia de lapte. Doar asigurati-va ca este fara alcool si consumati-o cu 30 de minute inainte de alaptare.
- Aplicati presiune la nivelul pieptului pentru a stimula productia de lapte. Conform specialistilor in presopunctura, cele mai bune puncte de presiune sunt chiar deasupra sanilor dumneavoastra. Plasati-va degetele intre a treia si a patra pereche de coaste imediat sub clavicula si in linie cu mameleoanele. Exercitati o presiune constanta timp de aproximativ un minut. Daca aceasta procedura va ajuta, puteti sa o repetati ori de cate ori doriti.
- Beti ceai de fenicul in fiecare dimineata. Specialistii in tratamentele cu plante recomanda de mult timp acest ceai pentru cele care sunt pentru prima oara mame cu scopul de a spori productia de lapte. Unele cercetari arata ca feniculul ar putea avea un efect minor asemanator estrogenilor, fapt care ar putea sa duca la stimularea productiei de lapte.
- Consumati mancaruri cu usturoi. Se pare ca usturoiul afecteaza aroma laptelui de mama intr-un mod placut pentru bebelusi. Un studia realizat in SUA a aratat ca bebelusii au consumat mai mult lapte si au ramas ma mult timp atasati la san daca mamele lor au consumat usturoi cu cateva ore inainte de alaptare. Pe langa acest lucru, usturoiul este foarte bun si pentru dumneavoastra.

Mameleoane dureroase

- Daca unul dintre mameleoane este dureros, incepeti alaptarea cu celalalt. Chiar daca l-ati folosit si la alaptarea precedenta, veti dori sa menajati sanul dureros pana cand durerea dispare.
- Intre alaptari puneti o compresa rece pe fiecare san pentru a reduce durerile.
- Daca mameleoanele sunt fisurate sau dureroase, lasati-le sa se usuce dupa alaptare prin expunere la aer. Grabiti vindecarea folosindu-va propriul lapte: dupa ce mameleonul este uscat, stoarceti o picatura de lapte si aplicati-o pe acestea. Alte remedii includ ulei de vitamina E - stors dintr-o capsula perforata, ulei de masline, ulei de arahide sau crema cu lanolina.

Mentineti canalele galactofore permeabile

- Daca este vorba de blocarea canalului (care se poate prezenta ca o umflatura rosie, dureroasa pe san), spalati cu sapun zona in timp ce sunteti in baie sau dus si apoi treceti peste ea un pieptene cu dintii rari pentru a stimula secretia de lapte si a ajuta la deblocarea canalului (in general, insa, evitati folosirea sapunului pe mameleoane pentru ca acesta poate contribui la uscarea lor).
- Goliti-va sanii cat de mul puteti in timpul fiecarei alaptari. Oferiti bebelusului mai intai sanul afectat.
- Incercati sa masati usor zona cu palma, spre zona mameleonului, in timpul alaptarii.
- Sporiti afluxul sanguin prin plasarea unei comprese calde pe san si apoi prin masarea acestuia.
- Asigurati-va ca sutienul vi se potriveste perfect. ideal este sa alegi un sutien de bumbac cu bretele late.

16 septembrie 2012

Remedii pentru plagi taiate si escoriatii (zgarieturi)

Daca puteti opri hemoragia si mentine rana curata pentru a preveni infectia, puteti spune ca dumneavoastra v-ati facut treaba: natura va prelua apoi stafeta. Lucrurile de care aveti nevoie sunt un tampon de vata si apa pentru a curata zona, spirt medicinal sau un spray sau lichid antiseptic, bandaje, leucoplast si o crema antiseptica. Daca nu aveti altceva la indemana, apelati la remedii care sunt foarte usor de gasit - de la miere la usturoi si chiar propria saliva - si care dau rezultate foarte bune.

Curatati, dezinfectati si acoperiti

- Pentru a opri sangerarea, exercitati presiune pe rana folosind bucata curata de material textil sau de tifon. Daca nu aveti, folositi-va direct mana.
- Dupa ce hemoragia s-a oprit, curatati cu grija zona din jurul ranii cu apa si sapun. Apoi aplicati un bandaj.
- Puteti sa curatati rana si cu tinctura de galbenele, o planta cu puternice proprietati antibacteriene, dar care este cunoscuta si pentru puterea de vindecare a ranilor. Folositi un preparat cu continut scazut de alcool. Daca nu gasiti, folositi tinctura standard diluata cu putina apa. Pentru a vindeca mai repede escoriatiile (zgarieturile), aplicati pe zona afectata crema de galbenele, care poate fi achizitionata de la magazinele de produse naturiste sau din farmacii.
- De doua ori pe zi, puteti sa curatati rana cu smirna, care stimuleaza productia de celule sanguine albe (leucocite). Acestea sunt celulele care lupta cu infectiile. Puneti o ligurita de tinctura de smirna in 100 ml apa. Turnati putin amestec peste taietura sau zgarietura si lasati rana neacoperita pana cand se usuca.
- Incercati uleiul din arbore de ceai. Acesta contine un compus antiseptic puternic si este folosit in intreaga lume petru tratarea plagilor. Puneti o lingurita si jumatate intr-o cana cu apa calda si folositi aceasta solutie pentru a curata taietura sau escoriatia de doua ori pe zi.

Remedii din bucatarie pentru tratarea zgarieturilor

- Daca nu aveti o crema antiseptica, ungeti rana cu putina miere si apoi acoperiti-o cu un bandaj curat. Mierea are proprietati antibacteriene, iar studiile au aratat ca poate accelera vindecarea ranilor. Daca nu aveti leucoplast sau bandaje la indemana, nu va ingrijorati - mierea se usuca si formeaza un bandaj natural.
- Usturoiul este un alt antibiotic al naturii. Incercati sa fixati un catel de usturoi taiat pe plaga. Daca acest lucru irita pielea din zona, indepartati-l imediat.

Genunchi zgariat? Mentineti crusta moale

- Copiii par a reusi sa isi zgarie genunchii zilnic. O solutie buna este vaselina sau oricare alt produs de acest tip. Aceasta protejeaza pielea zgariata si mentine cojiile moi, reprimand dorinta de a le rupe.
- Daca nu pueti sa spalati o rana - faceti o plimbare intr-o zona pustie (de exemplu), iar apoi lingeti rana. Un raport din The Lancet descrie efectele benefice ale acestui lucru - dar trebuie sa fie propria dumneavoastra saliva. Saliva oricarei alte persoane va poate provoca mai mult ca sigur o infectie.

Lipiti marginile ranii

Avertismentul de pe sticluta de lipici spune ca "lipeste pielea instant". Dar daca aveti o taietura foarte mica la deget, poate putin lipici instant este exact ceea ce va trebuie. Super Glue este la fel de eficient ca si Histoacryl, un lipici tisular, folosit in medicina pentru a sigila ranile.

Apelati la medic in cazul in care rana nu se inchide, sangerarea nu se opreste sau daca prezentati orice semn de infectie (puroi, secretie anormala, febra, linii rosii care radiaza din rana). Daca aveti o plaga punctiforma profunda - in special daca este contaminata cu gunoi de grajd - doctorul s-ar putea sa va recomande si un vaccin antitetanic.

Plantele medicinale chinezesti folositoare in lupta impotriva cancerului

Medicina chinezeasca a adoptat consumul de plante ca masura de lupta impotriva cancerului cu mult timp inainte de nasterea lui Hristos.

Chinezii nu au un singur cuvant pentru cancer, ci chiar cateva cuvinte diferite, avand in vedere faptul ca medicii lor vad cancerul ca o multitudine de boli diferite. In ziua de azi, un numar din ce in ce mai mare de persoane apeleaza la utilizarea plantelor naturiste chinezesti ca tratament. Si poate chiar si ca mod de vindecare a cancerului, in locul metodelor traditionale de tratare a acestei maladii, cum sunt chimioterapia si radiatiile folosite in mod curent in medicina.

In lupta impotriva cancerului sunt folosite diferite plante chinezesti. Unele sunt folosite pentru a ataca tumoarea prin capacitatile lor de intrerupere a fluxului sanguin. Altele sunt plante cu efect anti-toxic folosite pentru a ameliora nivelul de toxicitate cauzat de chimioterapie.

Avand in vedere ca organismul e nevoit sa lupte impotriva cancerului care l-a invadat, plantele sunt folosite si pentru a intari sistemul imunitar. Alte plante sunt folosite pentru a echilibra organismul. Acest lucru presupune faptul ca organismul va functiona ca un tot unitar si nu ca entitati separate, fiecare ducand propria lupta. Impreuna cu plantele folosite pentru a asigura echilibrul organismului si pentru a lupta impotriva cancerului, mai exista si plante folosite ca mijloc de preventie a recidivei cacerului.

Plante diferite sunt utilizate pentru diferitele tipuri de cancer. Specialistii in medicina din China impart cancerul in 6 grupe distincte, cancerul la san, cancerul la stomac, cancerul la colon, cancerul la ovare, cancerul laplamani si cancerul la ficat. Fiecare dintre aceste tipuri este tratat ca o maladie de sine statatoare. Spre deosebire de acestia, medicina clasica considera cancerul ca o singura boala ce ataca diferite parti ale corpului. Recent, cercetatorii au inceput sa se indrepte catre concluzia ca totusi cancerul nu este o singura maladie, ci un grup de maladii.

Potrivit portalului www.Cancerul.net, multi medici din China considera ca utilizarea plantelor chinezesti in lupta contra tipurilor variate de cancer a avut succes. Exista si un numar considerabil de persoane care au fost tratate cu aceste plante si care considera ca s-au vindecat 100%.

Daca un bolnav de cancer se hotaraste sa urmeze un tratament cu plante medicinale chinezesti, e bine sa se informeze in legatura cu calificarea personalului medical care decide ce tratament trebuie sa urmeze. E bine sa fie consultat si medicul de familie. E posibil ca imbinarea tratamentelor traditionale pentru cancer cu cele pe baza de plante chinezesti sa fie cea mai buna solutie.