23 august 2012

Piciorul atletului. Simptome si remedii

Aceasta infectie micotica iritanta, numita piciorul atletului, nu este rezervata doar atletilor. Ea poate aparea la oricine se plimba in picioarele goale pe podeaua uda din vestiare, bai sau la piscina. Odata ce a aparut, trebuie sa fiti foarte agresivi cu ea. Cu cat va ingrijiti mai mult picioarele si va uscati degetele, cu atat mai bine. Folositi aceste remedii pentru a ameliora mancarimea si a lupta cu ciuperca implicata in aparitia acestei afectiuni.

Tratati infectia rapid si intens

- Atunci cand mergeti la farmacie pentru un remediu fara reteta, aveti in vedere unguentele si cremele care contin miconazol sau clotrimazol, cum ar fi Canesten sau Daktarin. Masati o cantitate mica in zona afectata de doua sau trei ori pe zi, si nu faceti greseala de a opri aplicarea cremei atunci cand simptomele piciorului ateletului dispar. Folositi-o cel putin inca doua zile petru a eradica pentru totdeauna ciuperca.

- Unele tratamente se regasesc si in bucatarie. Bicarbonatul de sodiu poate stopa mancarimea si senzatia de arsura dintre degete sau de pe picioare. Adaugati suficienta apa la o lingurita de bicarbonat pentru a face o pasta. Aplicati bine pasta pe zona afectata, apoi clatiti si, in final, uscati foarte bine. Terminati totul pudrand picioarele cu faina de porumb.

- Pentru o baie linistitoare, adaugati doua lingurite de sare la fiecare jumatate de litru de apa calda; tineti picioarele in apa timp de 5-10 minute. Repetati acest lucru frecvent pana cand picioarele se vindeca.

- Ceaiul contine acid tanic, un astringent natural care usuca picioarele transpirate. Inmuiati cinci pliculete de ceai intr-un litru de apa fiarta apoi lasati sa stea in repaus cinci minute. Lasati sa se raceasca putin, apoi inmuiati-va picioarele in aceasta baie timp de 30 de minute.

- Iata alte cateva sugestii pentru aplicari topice - unele mai ciudate, altele nu. Toate provin de la persoane care au suferit de boala piciorul atletului si garanteaza pentru ele: spirt medicinal, otet de mere, pudra de usturoi, fixativ si miere bruta. Aplicati oricare dintre acestea pe zona afectata de trei sau patru ori pe zi.

- Spalati-va sosetele sau dresurile in apa foarte calda sau bagati la microunde sosetele abia spalate, pentru a distruge orice ciuperca si a preveni reaparitia bolii piciorul atletului.

Luptati cu ciupercile folosind alimente

- Iaurtul simplu care contine bacterii Acidophilus vii este un remediu instant pentru piciorul atletului. Aceste microorganisme prietenoase tin sub control ciuperca. Pur si simplu, tamponati cu iaurt zonele afectate, lasati sa se usuce, dupa care clatiti (dar NU folositi iaurturi aromate!).

- Adaugati cateva picaturi de ulei de mustar sau presarati putina pudra de mustar in apa de baie pentru picioare. Mustarul are un efect antimicotic. Tineti picioarele in baie cel mul jumatate de ora.

Remedii din plante pentru piciorul atletului

- Uleiul din arbore de ceai australian este un potential antiseptic puternic. El modifica mediul pielii, facand viata mai grea pentru Tinea pedis. Pentru un tratament calmant si eficient, amestecati ulei din arbore de ceai cu ulei de masline si aplicati combinatia pe zona afectata, de doua ori pe zi; uleiul de masline “fragezeste” pielea intarita de aceasta boala, astfel incat uleiul din arborele de ceai este bine absorbit.

- Alternativ, puteti sa amestecati uleiul din arbore de ceai cu gel de aloe, sau oricare substanta care inmoaie pielea. Amestecati trei parti ulei din arbore de ceai cu o parte gel de aloe si aplicati unguentul pe zona de piele afectata, de doua ori pe zi. Faceti acest tratament timp de sase sau opt saptamani pentru a fi eficient.

- Galbenelele sunt, de secole, pretuite ca tratament pentru rani si afectiuni ale pielii. Se spune ca aceasta planta vindecatoare are atat proprietati antimicotice, cat si antiinflamatorii. Aplicati putin ulei de galbenele, care poate fi cumparat din magazinele de produse naturiste, pe zonele afectate, in special intre degete.

Piciorul atletului, simptome si aparitie

Piciorul atletului (epidermofitia plantara) este provovata de ciuperca numita Tinea pedis. Acest intrus ascuns, care are ca tinta unghiile, piele si parul, face ca pielea sa se inroseasca, sa crape, sa apara senzatia de arsura, sa formeze cruste si sa va manance. Atunci cand ciuperca se localizeaza intre degete, simptomele clasice sunt pielea solzoasa si senzatia de mancarime in zona.

Uneori, ciuperca ramane localizata la locul initial. Dar ar putea sa apara si pe talpi sau pe partile laterale ale picioarelor sau chiar se poate intinde pana la unghii. Cazurile extreme ale acestei afectiuni pot fi insotite de vezicule purulente. Podelele umede reprezinta un teren comun de reproducere pentru Tinea, dar aceasta apreciaza orice mediu umed si cald. Asa ca picioarele, deseori blocate in incaltaminte si sosete transpirate, sunt ultimul bastion.

22 august 2012

Unghii incarnate

Ingrijirea unghiilor de la picioare nu se afla, probabil, pe lista dumnavoastra de prioritati, doar atunci cand una va deranjeaza, este surprinzator cat de repede puteti deveni interesant de subiect. Dintre toate afectiunile minore din viata noastra, aceasta este una dintre cele mai usor de prevenit. Dar, odata ce o unghie incarnata va incepe sa va provoace durere, veti incerca orice pentru a o vindeca. Incercati uramatorii pasi pentru a reveni la starea normala.

Inmuiati-va picioarele

- Umpleti pana la jumate cu apa calda un lighean larg. Adaugati cateva linguri de sare si amestecati pana cand se dizolva. Inmuiati-va picioarele in aceasta apa timp de 15-20 de minute in fiecare zi. Apa calda ajuta la inmuierea tesutului din jurul ranii, iar sarea actioneaza impotriva infectiilor si reduce inflamatia.

Incercati acest truc cu bumbac

- Dupa ce v-ati inmuiat picioarele in apa cu sare, spalati-va cu apa calduta si sapun, clatiti si lasati-le sa se usuce.

- Introduceti o bucatica de vata intre barginea ascutita a unghiei si pielea pe care o taie. S-ar putea sa aveti nevoie sa va folositi de un instrument pentru a face acest lucru. Inmuiati o scobitoare in sprit medicinal. Apoi, cu ajutorul ei, impingeti cu atentie bucata de vata sub latura taioasa a unghiei. Avand marginea taioasa izolata de zona afectata, durerea ar trebui sa cada in intensitate. De asemenea, unghia ar trebui sa poata creste peste zona de piele in care ramasese infipta.

- Tamponati cu o substanta antispetica zona afectata pentru a preveni infectia si repetati procedura  in fiecare zi cu o bucata curata de vata.

Mentineti-va picioarele curate

- Purtati o pereche curata de ciorapi in fiecare zi. Chiar daca nu puteti sa va tineti picioarele in totatitate departe de microbi, puteti reduce riscul unei infectii daca le patrati cat mai curate posibil.

- De fiecare data cand faceti baie, frectionati-va picioarele cu o bucata de material textil imbibat in sapun. Dupa aceea, puneti pe deget niste unguent antiseptic.

Etalati-va degetele

- Cat timp stati acasa si in timpul verii, purtati incaltaminte care are varful deschis. Cum ar fi sandalele. Pantofii stramti agraveaza problema pentru ca va impinge unghia chiar si mai adanc in pielea care deja va doare.

- Iarna, purtati doar incaltaminte cu varful lat. Pantofii ascutiti sunt un adevarat dezastru pentru persoanele cu unghii incarnate.

Puterea profilaxiei

- Inainte de a va taia unghiile, tineti picioarele in apa calduta timp de cateva minute pentru a va inmuia unghiile. La degetul mare, intotdeauna taiati unghia drept, lasand putin din unghie in fiecare parte. Apoi piliti foarte putin colturile - doar atat cat sa nu mai fie ascutite. Chiar daca asa ar trebui sa va taiati toate unghiile de la picioare, acordati  atentie sporita unghiei de la degetul mare, aceasta fiind cea mai vulnerabila.

- Nu ar trebui sa curatati exagerat unghiile de la picioare. Exista posibilitatea sa rupeti un colt, iar marginea ramasa sa ajunga sa creasca in piele.

- Pentru a va asigura ca de fiecare data cumparati pantofi care vi se potrivesc, masurati-va picioarele atunci cand cumparati o pereche noua. Pe masura ce inaintati in varsta, picioarele se lungesc si se latesc, iar incaltamintea care inainte vi se potrivea s-ar putea sa va cam stranga acum.

- Cumparati-va incaltaminte spre sfarsitul zilei. Picioarele vi se umfla de multe ori de la activitatea zilnica si spre sfarsitul dupa-amiezii vor fi de dimensiuni mai mare.

- Fiti atent la felul in care va incheiati la sireturi. Ideea este sa va impiedicati picioarele sa alunece in pantofi, astfel in cat degetele sa nu se loveasca de marginile pantofilor. Astfel, sireturile trebuie sa fie mai stranse ( dar nu intr-atat incat sa nu mai fie confortabil la mers) spre treimea superioara a piciorului.

- Va vine sa credeti sau nu, dresurile sau ciorapii stramti pot afecta, de asemenea, unghia degetului mare,  chiar daca pantoful este larg si confortabil. Alegeti ciorapi sau dresuri care nu va apropie degetele.

Vezi un alt articol despre cum sa ai unghii frumoase.

21 august 2012

Bai terapeutice

Inca din timpurile de mult apuse, baile au fost folosite pentru a trata diferite afectiuni, de la pietre la rinichi la muscaturi de sarpe. In zilele noastre, avem alte metode de tratament mai de incredere pentru tratarea afectiunilor mai serioase, dar pentru un disconfort minor (dureri de spate, dureri musculare, iritatii cutanate, insomnie sau anxietate) este greu sa gasiti ceva mai relaxant decat o baie, in special daca i se mai adauga si substante care sa favorizeze vindecarea.

Apa calda a unei bai relaxante va maseaza subtil muschii obositi si stimuleaza circulatia sanguina, accelerand eliberarea nutrimentelor vindecatoare catre tesututi, ajungand in acelasi timp si la eliminarea acidului lactic si a altor reziduuri ale metabolismului care contribuie la aparitia durerii. O baie calda va poate ajuta, de asemenea, sa pierdeti cateva calorii prin activarea temporara a metabolismului. Cu toate acestea, evitati baile prelungite in apa foarte fierbinte.

O tehnica practicata de secole in toata lumea este hidroterapia prin alternanta, adica baie calda urmata de baie cu apa rece, ceea ce face ca vasele de sange sa se dilate si sa contracte alternativ. Acesta duce la un tip de actiune de pompa care imbunatateste circulatia sanguina si se pare ca reduce congestia si inflamatia, imbunatateste digestia si stimuleaza activitatea unor organe. Naturopatii cred ca imbunatateste si activitatea sistemului imunitar. Pentru a face acest tratament acasa, aveti nevoie de un lighean mare care are rolul celei de a doua bai, sau puteti sa stati intr-o baie calda in cada si apoi sa faceti un dus cu apa rece.


Ameliorarea pruritului

Daca pruritul (mancarime) este problema dumneavoastra, o baie - cu diferite ingrediente adaugate - poate fi ceea ce va va recomanda doctorul. Iata cateva substante calmante care pot fi adaugate in apa.

- Bicarbonatul de sodiu este un remediu excelent pentru pruritul cutanat, asa cum probabil stiti deja. In cazul in care copilul dumneavoastra are varicela, adaugati ½ cana de bicarbonat de sodiu intr-o cadita sau o cana intr-o baie de dimensiuni mari, pentru a ameliora mancarimea.

- Ovazul. Pentru a ameliora eruptiile cutanate sau arsurile de soare pruriginoase, adaugati intr-o baie cu apa calaie cate linguri de ovaz coloidal, de exemplu Aveeno, care se poate cumpara din magazinele naturiste. Daca nu aveti ovaz coloidal, puneti o cana sau mai mult de terci de ovaz simplu intr-un ciorap de nylon mai vechi, legati-l si scufundati-l in apa de baie. Ovazul face ca baia sa fie alunecoasa, asa ca trebuie sa aveti grija sa nu cadeti cand iesiti.

- Otetul este o alta substanta care poate calma mancarimea. Functioneaza prin acidifierea pielii. Pentru a usura mancarimea provocata de soare sau psoriazis, faceti o baie rece la care adaugati doua cani cu otet inainte de a intra in apa.

Dureri si entorse

Pentru entorsele minore, o baie cu saruri Epsom poate produce o calmare rapida. Sarurile elimina lichidele din organism si ajuta la reducerea inflamatiilor. Adaugati doua cani la o baie cu apa calda si stati in ea. Baia cu saruri Epsom extrage din organism si acidul lactic, reziduul metabolic care contribuie la aparitia durerilor musculare. Dupa un antrenament viguros, adaugati una sau doua cani de saruri intr-o cada de baie si bucurati-va de aceasta baie relaxanta.

Adaugati uleiuri esentiale

O metoda foarte buna de a mari valoarea medicinala a unei bai este sa adaugati in apa uleiuri esentiale, care sunt disponibile in farmacii si magazinele de produse naturiste. Fiecare se adreseaza unei probleme specifice. Dupa o zi lunga, pe parcursul careia ati muncit din greu, cateva picaturi de ulei de pin adaugate in apa pot fi foarte revigorante. Uleiul de eucalipt favorizaza starea de vioiciune si calmeaza congestia. Uleiul de muscata reduce anxietatea. Levantica lupta cu depresia. Rozmarinul stimuleaza memoria.

- Baie pentru tratamentul artritei. Incercati sa combinati patru picaturi de ulei de ienupar si cate doua picaturi de ulei de levantica, chiparos si rozmarin, cu o cana de saruri Epsom. Pentru i simpla inmuiere, folositi trei picaturi de ulei de levantica si trei de ulei de chiparos.

- Baie pentru un somn linistit. Folositi doua pana la patru picaturi linguri de sare de mare, patru picaturi de ulei de levantica, trei picaturi de ulei de maghiran si trei picaturi de ulei de lamaie. Alte uleiuri care ajuta la promovarea somnului includ uleiul de floare de tei, romanita, tamaie, neroli si trandafir.

- Baie calmanta. Adaugati trei picaturi de ulei de ylang-ylang, cinci picaturi de ulei de levantica, doua picaturi de ulei de bergamot si jumatate de cana de saruri Epsom. Puteti folosi in loc de uleiuri si plante uscate. Puneti musetel - pe langa alte plante calmante cum ar fi levantica si valeriana - in apa pentru o baie care sa va linisteasca. Pentru beneficii maxime, legati-le intr-o bucata de material textil sau tifon si tineti-le sub robinet pana cand se umple cada.

20 august 2012

Toxiinfectie alimentara

Picnicurile de vara si gratarele ar trebui sa fie, si de obicei sunt, distractive. Consencintele sunt cele care nu sunt chiar asa de distractive. Greturile, varsaturile, diareea si durerile de stomac sunt toate simptome ale toxiinfectii alimentare, o forma de gastroenterita cauzata de consumul unui aliment contaminat cu microorganisme sau cu toxinele acestora. Daca suferiti de o toxiinfectie alimentara, iata in continuare cateva modalitati de a va simti mai bine si, cel mai important, cateva sfaturi pentru a va asigura ca nu vi se va mai intampla niciodata.

Rehidratati-va

- Una dintre consencintele grave ale diareii si varsaturilor este deshidratarea. Sunt expusi acestui risc in special copiii mici si persoanele in varsta, cele care au boli asociate sau sistemul imunitar slabit. Consumati suficienta apa sau lichide pe baza de apa. Daca aveti varsaturi, beti lichidele cu inghitituri mici in loc sa beti un pahar plin dintr-o suflare.

- Inlocuiti sarea si carbohidratii pierduti prin diaree, in special daca nu retineti niciun fel de aliment. Incercati sa beti cu inghitituri mici aceasta bautura ehilibrata: stoarceti sucul de la doua portocale, adaugati ½ lingurita de sare si doua lingurite de miere. Adaugati apa pana la 500 ml. Incercati sa beti un pahar la fiecare 30 minute, pana la ameliorarea simptomelor.

- Beti ceaiuri din plante, de exemplu musetel, cimbru, ghimbir, menta si chimen. Aceste plante calmante au si usor efect antiseptic si antispasmolitic. De asemenea, puteti sa cumparati de la farmacie pachetele de rehidratare orala, de exemplu Rehidrat sau Gesol.

Vindecatori externi

- Faceti o baie calda la care adaugati uleiuri esentiale: trei picaturi de ulei de muscata si de ghimbir, si doua picaturi de ulei de menta. Stati in aceasta baie aproximativ 20 de minute, mentinand apa calda.

- Masati-va pe abdomen cu uleiuri calmante. Puneti trei picaturi de ulei de arbore de ceai si doua picaturi de ulei de menta, muscata (geranium) si santal in cinci lingurite de ulei purtator cum ar fi uleiul de migdale. Puneti uleiurile intr-un pahar, iar pe acesta introduceti-l intr-un vas cu apa fierbinte pentru a le incalzi la temperatura corpului. Masati-va abdomenul cu aceste uleiuri prin miscari usoare, dar ferme, in sensul acelor de ceasornic pana cand simptomele se amelioreaza si atat timp cat va simtiti bine.

Gasiti punctele de presiune

- Exista un punct de presopunctura pe partea exterioara a gambei care poate ajuta la calmarea diareei. Acesta se afla la opt lungimi de deget de la marginea inferioara a rotulei si un deget spre exterior de la linia tibei. Apasati pe acest punct timp de doua minute de fiecare data.

- Pentru greturi si varsaturi, punctul este localizat pe brat. Daca puteti sa mancati, incercati sa mestecati o bucatica de ghimbir proaspat (ustura!) sau cristalizat; sau beti ceai de ghimbir - il puteti cumpara sub forma de pliculete de la magazinele de produse naturiste; sau luati tablete de ghimbir.

Revenirea la normal

- Incepeti cu orez. Odata ce va simtiti mai bine, aveti nevoie de alimente neiritante, care ajuta la legarea scaunelor. Doctorul va poate sugera orez alb fiert. Apa in care a fost fiert orezul este recomandata ca aliment usor de digerat dupa o tulburare gastrica pentru copiii foarte mici.

- Odata ce puteti retine orezul, introduceti alte alimente ‘blande’ cum ar fi supa de pui, iaurt degresat, paine prajita cu unt si piure de mere. Puteti gasi pire de mere gata preparat la magazine daca sunteti prea slabit sa-l faceti singur.

Ar trebui sa-mi sun medicul?

- Simptomele neplacute ale toxiinfectiei alimentare - varsaturi, diaree sau ameteli - ar trebui sa se amelioreze in una sau doua zile. Dar la sugari si varstnici, toxiinfectia poate fi foarte periculoasa si ar trebui sa chemati medicul la primele semne de boala. Aveti nevoie de ajutor medical si in cazul in care varsaturile sunt atat de severe incat nu retineti niciun lichid timp de 12 ore sau daca diareea dureaza cateva zile sau este cu sange, sau daca aveti dificultati la inghitire sau respiratorii.

Precautii

- Daca pacientul si-a pierdut constiinta dar respira, il culcati pe abdomen. Asigurati-va ca are caile aeriene libere, si ca limba nu ostrueaza caile aeriene. Acordati primul ajutor cat mai repede posibil.

- Daca victima nu respira, puneti-i camfor pe o batista si dati-i sa miroasa. In acelasi timp ii faceti resurcitare cardiaca.

19 august 2012

Hipertensiune arteriala

Jumatate din persoanele care sufera de hipertensiune arteriala nici nu stiu acest lucru. Dintre cei care totusi stiu, aproximativ sapte din zece nu tin problema la control. Asa ca daca nu aveti idee care este tensiunea dumneavoastra arteriala, cereti medicului de familie sa o verifice. Daca deja v-a fost diagnosticata boala, urmati sfaturile pe care vi le-a dat specialistul. Pietrele de temelie ale tratamentului sunt exercitiile si schimbarile de dieta. Chiar daca medicul v-a prescris medicamente pentru subtierea sangelui, cateva modificari ale stilului de viata sunt esentiale.

Abordati problema inca din bucatarie

- Studii din SUA au aratat ca dieta DASH (Dietary Approches to Stop Hipertension) este foarte eficienta pentru scaderea presiunii arteriale. Dieta se bazeaza pe: putine grasimi saturate si colesterol, multe fructe, legume, cereale integrale si produse lactate degresate. O dieta bazata pe aceste principii poate avea rezultate pozitive - o reducere a tensiunii - iar asta in doar doua saptamani.

- Reduceti aportul de sare. Daca mancati prea multa sare, organismul retine multa apa. Efectul este asemanator cu adaugarea a mai mult lichid intr-un balon deja plin cu apa: cresterea presiunii. In cadrul studiului DASH, cercetatorii au descoperit ca cea mai mare scadere a tensiunii s-a inregistrat atunci cand bolnavul urma dieta DASH si se limita la doar 1500 mg de sodiu pe zi, ceea ce inseamna mai putin de jumatate de lingurita de sare pe zi.

- Chiar daca nu adaugati sare la mancarurile pe care le gatiti sa la masa, s-ar putea sa consumati totusi multa sare “ascunsa”, in special din cauza snaksurilor, supelor la cutie si produselor din carne. Asa ca inainte de a cumpara astfel de produse cititi cu atentie compozitia de pe ambalaj. Cautati supe si biscuiti cu putina sare, iar conservele de fasole sau alte preparate conservate in saramura trebuie spalate inainte de folosire.

- Incercati sa va preparati singur painea. Daca aveti o masina de facut paine, va ia mai putin de 5 minute pe zi pentru a pune toate ingredientele acolo si doua ore mai tarziu painea este gata.

Alte recomandari de dieta

- Chiar daca nu urmati o dieta specifica, veti observa beneficii majore daca mancati multe fructe si legume proaspete - crude sau gatite. Scopul este sa mancati cinci portii de fructe si legume pe zi - sau chiar mai multe daca puteti. Fructele si legumele sunt o sursa importanta de potasiu, magneziu si fibre.

- Terciul de ovaz este bun din doua motiva: ajuta la scaderea tensiunii arteriale, dar si a colesterolului dupa cum arata unele studii. Efectele sale benefice par a veni de la o forma de fibre solubile denumita beta-glucan. Daca incepeti fiecare zi cu un castron de terci, tensiunea arteriala o sa va scada.

- Reduceti alcoolul. Cei care consuma alcool in cantita mare tind sa aiba hipertensiune arteriala. Daca beti alcool, limitati-va la un pahar sau doua pe zi, adica jumatate de halba de bere normala, un pahar de vin mic sau o masura de bauturi spirtoase.

Scapati de kilogramele in plus

- Atunci cand carati kilogramele in plus, va fortati inima sa pompeze mai tare. Din acest motiv tensiunea arteriala creste direct proportional cu greutatea corporala. Daca sunteti supraponderal, slabirea cu cinci kilograme poate duce la o scadere semnificativa a tensiunii arteriale.

Nu fumati!

- Daca fumati, renuntati acum! Compusii din fumul de tutun rigideaza arterele. Iar nicotina din tigari produce constrictia vaselor. Acest lucru este daunator pentru toata lumea, dar in special pentru cei cu hipertensiune arteriala.

Faceti miscare

- De cel putin trei ori pe saptamana - faceti 30 de minute de exercitii fizice energice. Acest sfat s-ar putea sa para anormal de oferit pentru ca majoritatea exercitiilor cresc tensiunea arteriala. Dar atunci cand faceti exercitii in mod regulat, va mentineti tensiunea de repaus la nivel normal.

Tratament pentru hipertensiune arteriala

- Luati magneziu. Acest mineral ajuta la relaxarea tesutului muscular neted care captuseste vasele de sange, permitandu-le sa se dilate. Magneziul este eficient in special la reducerea hipertensiunii asociate cu sarcina. Daca luati magneziu, fiti siguri ca luati si calciu - dar luati suplimentele la cel putin doua ore distanta pentru o absortie maxima.

16 august 2012

Zona zoster. Ce este, simptome si remedii

La primele simptome ale bolii Zona Zoster mergeti la medic: el va poate prescrie un medicament antiviral. Tratamentul trebuie inceput cat mai repede. In acelasi timp, aveti nevoie sa calmati durerea si senzatia de mancarime. Incercati sa luati paracetamol sau ibuprofen pe langa remediile pe care le veti gasi in acest articol. Cu toate acestea, daca durerea devine insuportabila, nu faceti pe grozavii: medicul va poate prescrie un analgezic mai puternic.

Atacati basicile si alinati mancarimea

- Daca aveti o planta de aloe vera pe pervaz, taiati o frunza si aplicati gelul din aceasta pe piele. Lichidul laptos poate ajuta la vindecarea veziculelor. Sau folositi un gel de aloe vera disponibil in farmacii.

- O pasta preparata din bicarbonat de sodiu si apa va usca veziculele si va ameliora mancarimea. Adaugati suficienta apa incat sa obtineti o pasta cu bicarbonatul de sodiu, apoi aplicati dupa nevoi pe zona afectata.

- Un alt remediu care va poate ajuta sa uscati veziculele si sa ameliorati inflamatia este o pasta din saruri Epsom si apa. Aplicati direct pe zona afectata si repetati ori de cate ori e nevoie.

- Preparati un ceai din roinita. Studiile facute au aratat ca aceasta planta din familia mentei are afectiune antivirala. Pentru a face ceaiul, puneti doua lingurite de planta uscata intr-o cana cu apa clocotita. Lasati-l sa se raceasca putin si, folosind un tampon de vata, aplicati direct acolo unde zona zoster isi face aparitia.

- Cautati in dulapul din bucatarie ingredientele pentru un alt remediu: otet si miere. Amestecati-le pentru a forma o pasta si tamponati cu amestecul obtinut pe leziuni.

Stopati durerea

- Inmuiati un prosop sau o bucata de material textil in apa rece, stoarceti si aplicati-o pe zona afectata. Alternativ, puteti folosi lapte rece in loc de apa. Unii oameni spun ca laptele are un efect calmant mai puternic.

- Daca inca mai simtiti durere chiar si dupa ce veziculele s-au vindecat, umpleti o punga cu gheata si folositi-o pentru a masa usor zona. Specialistii nu stiu de ce acest tratament rece functioneaza, dar important este ca o face.

- Unele persoane considera ca mancarurile calde, picante, sunt de ajutor in ameliorarea durerii. Se considera ca in special capsaicina - componentul picant din ardeii chilli - blocheaza transmiterea durerii prin celulele nervoase.

Zona zoster tratament


- Luati un supliment de 1000 mg de lizina de trei ori pe zi in timpul fazei acute. Acest aminoacid impiedica virusul sa se multiplice si ar putea accelera vindecarea.

- Luati 200 mg de echinacea si 125 mg de extract de goldenseal de trei ori pe zi pentru a intari sistemul imunitar si a oferi organismului un ajutor in lupta sa cu infectiile.

- Luati gheara pisicii, o planta folosita in America de Sud pentru numeroase afectiuni si care astazi este considerata un tratament promitator pentru viroze, inclusiv zona zoster.

Este Zona Zoster contagioasa?

Zona zoster nu este contagioasa: nu se ia de la o alta persoana si nici nu puteti sa o transmiteti celor din jur. Dar un bolnav de zona zoster ar putea sa imbolnaveasca un necunoscut de varicela, daca acesta nu a avut in prealabil viroza. Asa ca pentru a-i projeta pe ceilalti, spalati-va pe maini si spuneti oricui aflat in contact apropiat cu dumneavoastra de afectiune.

Cand apare?

Zona zoster apare atunci cand virusul herpes zoster dormant sau in stare latenta, cel care provoaca varicela, se reactiveaza in celulele nervoase si ajunge la nivelul pielii. Aproximativ 20% din cei care au avut varicela vor suferi mai tarziu de zona zoster, de obicei atunci cand au trecut de varsta de 50 de ani. Afectiunea provoaca o iritatie puternica, cu o eruptie veziculoasa - deseori pe torace, fata si gat - care apare ca o banda sau o pata de puncte proeminente. Mancarimea, furnicaturile si durerea pot fi moderate sau severe. In aproximativ o saptamana se formeaza mici vezicule pline cu lichid, care apoi se usuca si in final formeaza o crusta. Orice lucru care micsoreaza rezistenta organismului la infectii, cum ar fi bolile sau stresul, poate activa virusul.

14 august 2012

Tulburarea afectiva sezoniera

Atunci cand unii oameni aud de simptomele acestei boli, prima lor reactie este: “Ah, deci asta era problema mea!”. Daca vremea din timpul iernii vi s-a parut intotdeauna deprimanta, poate va simtiti mai bine daca stiti ca nu sunteti singurul care sufera de depresie sezoniera. Daca starea de spirit devine atat de deprimanta incat simtiti ca nu mai puteti functiona normal, nu ezitati sa vorbiti cu medicul dumneavoastra. Dar daca simptomele sunt moderate, remediile care urmeaza va pot fi de folos pentru a va inveseli viata.

Inveseliti-va!

- Faceti tot ce puteti pentru a creste canitatiile de lumina naturala din camera dumneavoastra. Metineti perdelele si jaluzelele deschise. Daca ramurile copacilor blocheaza lumina la fereastra dumneavoastra, taiati-le. Intr-o camera care este umbrita tot timpul, luati in considerare posibilitatea instalarii unui luminator, in special in bucatarie sau sufragerie unde va petreceti cea mai mare parte a timpului.

- In zilele insorite de iarna, mergeti la o plimbare afara. Chiar daca lumina solara de iarna nu are aceeasi intensitate de cea din mijlocul verii, o doza de lumina solara adevarata este mult mai eficienta decat becurile din casa. De fapt, un studiu a aratat ca o plimbare de o ora iarna este atat de eficienta pentru reducerea simptomelor SAD ca o plimbare de doua ore sub iluminat artificial.

- Planuiti-va cea mai lunga vacanta in timpul lunilor de iarna si mergeti intr-un loc cu climat cald si insorit daca este posibil. Doar una sau doua saptamani de evadare din iarna posomorata pot oferi mult dorita ameliorare a simptomelor SAD.

Inscrieti-va la o sala de forta sau umblati in frig

- Chiar daca studiile au aratat ca exercitiile fizice va vor ajuta sa iesiti din depresie, este greu sa gasiti o motivatie serioasa iarna. Daca va alaturati unui club de sanatate si stabiliti un program fix, este mult mai probabil ca exercitiile pe care le faceti va vor imbunatati starea de spirit.

- Faceti exercitii afara. Mergeti pe jos sau cu bicicleta - orice va face placere sa faceti si care va scoate in aerul de afara. Chiar si in zilele posomorate, veti reusi sa captati suficienta lumina solara daca va faceti exercitiile afara.

O planta antigriji

- Pentru a va imbunatati starea de spirit, luati o capsula de 300 mg de sunatoare de trei ori pe zi. Denumita in trecut “Gratia lui Dumnezeu” sau “planta binecuvantata”, aceasta planta are un efect antidepresiv moderat. Un lucru negativ in ceea ce priveste sunatoarea este ca aceasta sporeste sensibilitatea pielii la lumina solara. Atunci cand o luati, asigurati-va ca folositi suficienta crema de plaja inainte de a iesi din casa. Atentie! Nu luati planta cu medicamente antidepresive.

Tulburarea afectiva sezoniera - Simptome

Tulburarea afectiva sezoniera (SAD) este predominant intalnita in cele mai intunecate luni ale anului - decembrie, ianuarie si februarie - atunci cand soarele este foarte scump la vedere. Simptomele includ depresie moderata sau severa, somn prelungit, energie scazuta, pofte pentru carbohidranti si ingrasare. Tulburarea afectiva sezoniera a fost legata de hormonul melatonina, produs de glanda epifiza din creier. Nivelurile scazute de lumina duc la o productie sporita de melatonina. O alta teorie sugereaza ca lumina solara afecteaza substantele reglatoare ale starii de spirit, cum ar fi serotonina.

13 august 2012

Alcool - Adevar si Legenda

Timp îndelungat, omul a consumat alcool pentru a uita de necazuri şi pentru a accede în regatul fericirii. John Keats (1795-1821), marele poet romantic englez, ascultând trilul gutural la privighetorii a dorit să se contopească cu acest moment de fericire. S-a gândit să ia “o cupă de vin plină de căldura de la miazăzi, pentru a se putea apoi răcori în adâncul pământului pentru o lungă perioadă de timp”, să o bea şi să plece “în lumea nevăzută”, să dispară în pădurea întunecată alături de pasărea cântătoare. Dar Keats dădea o notă romantică efectului pe care-l are vinul asupra minţii umane. Mai târziu, a hotărât să renunţe la ideea de a-l lua în ajutor pe Bachus şi pe leoparzii săi şi s-a gândit să se apropie de pasăre şi de cântul ei pe “aripile nevăzute ale poeziei”. Aceasta a fost în mod cert o decizie înţeleptă deoarece invocatul efect euforic la alcoolului este un mit. De fapt, alcoolul slăbeşte mintea şi-i încetineşte activitatea.

Ce este alcoolul?


Alcoolul este în mod fundamental un drog. Este consumat de către om mai mult decât oricare alt drog. Este produs în numeroase varietăţi, ambalat cu o mare ingeniozitate şi vândut cu ajutorul unei publicităţi masive. Din păcate, alcoolul este folosit de cele mai multe ori în dezavantajul omului. Nici o formă de alcool, oricât de slabă ar fi ea: vin, bere sau cidru, nu poate face bine organismului uman şi sănătăţii. Este o eroare să credem că alcoolul stimulează creierul. În realitate, alcoolul slăbeşte mintea şi reduce viteza diferiţilor centri de control. Iată de ce, unei persoane care a consumat prea multă băutură, îi este greu să articuleze corect cuvintele, se clatină în timp ce merge şi poate să intre uneori în comă. O doză prea mare de alcool poate determina greaţă, vomă, gesturi nesăbuite sau folosirea unor cuvinte incoerente. Atunci când este înghiţit, alcoolul ajunge în stomac de unde o parte din doză intră în circuitul sanguin prin vasele de sânge de la nivelul peretelui gastric.
Întreaga concentraţie de alcool din băuturi este consumată şi total absorbită în sânge încă din primul stadiu. Acesta este motivul pentru care băuturilor precum berea, care au o concentraţie mai scăzută în alcool, le trebuie mai mult timp pentru a afecta comportamentul persoanei care consumă alcool. Din acelaşi motiv, efectul advers al whisky-ului consumat fără apă se manifestă foarte rapid.


Din stomac, alcoolul trece în intestinul subţire. Proteinele, grăsimile şi celelalte alimente îi întârzie trecerea. Dioxidul de carbon din sifon accelerează fluxul alcoolului din stomac spre intestine. Iată de ce a bea whisky cu sifon este mai periculos decât a bea whisky cu apă. Dar corpul uman nu poate păstra în interiorul său nici un intrus pentru mult timp. El trebuie eliminat. Acest proces de eliminare are propriul său ritm şi mecanism de întârziere. Dacă trecerea alcoolului în intestine este prea rapidă, mecanismul de înlăturare nu-i poate face faţă.
Cea mai mare parte a alcoolului care intră în organism este oxidat la nivelul ficatului şi transformat în acid acetic, pe care corpul îl poate utiliza. Însă ficatul nu poate îndeplini această funcţie când îi este depăşită capacitatea. Drept urmare, orice ingestie excesivă de alcool într-o perioadă scurtă de timp, nu poate fi rezolvată de către ficat. Dar alcoolul continuă să circule în sânge şi afectează creierul din ce în ce mai mult, produce euforie, rezultanta fiind devieri de comportament alături de alte probleme. Orice persoană amatoare de alcool ar trebui să-şi amintească că ficatul nu poate transforma mai mult de un sfert de uncie de alcool pe oră. Orice cantitate mai mare ca aceasta împovărează capacitatea ficatului. Cu timpul, acest lucru distruge celulele hepatice şi poate determina ciroză care poate evolua fatal. Bunul cel mai de preţ al corpului uman este creierul. Alcoolul este drogul care produce maximum de distrugere la acest nivel. Efectele sale asupra altor organe apar prin dezorganizarea diferitelor părţi ale creierului. În primul rând, alcoolul afectează centrii care controlează gândirea şi cunoaşterea. Persoana care consumă alcool nu se poate concentra, îşi pierde atenţia şi nu poate efectua exerciţii aritmetice la fel de eficient ca o persoană care nu consumă alcool.


Din vremuri străvechi, s-a crezut că “vinul bucură inima omului”(Biblia: Psalmi 104, 15). Dar în realitate, aceasta este o idee greşită. Chiar în Biblie găsim o contradicţie: “Vinul este amăgitor, băutura tare este violentă: şi oricine este înşelat în felul acesta dacă nu este înţelept.”(Proverbe 20,1). A doua referire este mai ştiinţifică. Euforia produsă de alcool este iluzorie. Sângele şi pielea se încălzesc. Această căldură îi face pe oameni să se simtă în al nouălea cer. În realitate, temperatura corpului scade pentru că fierbinţeala ce a cuprins pielea este repede risipită la contactul pielii cu aerul. Este o eroare să considerăm că alcoolul creşte dorinţa şi plăcerea sexuală. Nu faceţi greşeala! Alcoolul nu trebuie adăugat plăcerii sexuale, deoarece sexul, într-o mare măsură, este o funcţie a minţii, iar alcoolul întunecă mintea. În piesa “Macbeth” a lui William Shakespeare, portarul spune succint: “Dă naştere dorinţei, dar ia performanţa. Prin urmare, într-o exprimare echivocă, s-ar putea spune că multă băutură este desfrâu.” O porţie de alcool conduce la urinare frecventă pentru că acesta afectează acea parte a creierului care reglează funcţiile rinichiului de eliminare a apei.


Cine nu ştie că o seară plăcută de beţie este urmată de mahmureală? The Random House Dictionary defineşte termenul “mahmureală” drept “efectele fizice dezagreabile de după beţie, resimţite adesea la câteva ore de la încetarea băutului.” Suferindul se simte obosit la trezire. Nu-i ajunge odihna. În mod normal, continuă să bea târziu în noapte, conştiinţa sa în ceea ce priveşte nevoia de odihnă şi mersul la culcare pierzându-se undeva pe drum, ca rezultat al efectului alcoolului asupra creierului. Are cefalee severă, greaţă şi indigestie. Limba este arsă, uscată ca hârtia din cauza pierderii excesive de urină. Este însetat. Toate acestea nu sunt un preţ de plată tocmai binevenit pentru plăcerea iluzorie a unei seri de beţie. Barbituricele şi unele tranchilizante luate în doze mari după ingestia excesivă de alcool pot determina moartea. Evitaţi alcoolul pe cât posibil. Dacă n-o puteţi face, consumaţi cantităţi moderate cât mai rar. Mergeţi repede la culcare ca o obişnuinţă.

12 august 2012

Uricarie - Ce este si cum o evitam

Un antihistaminic simplu poate reduce reactia alergica care provoca urticaria-urtica este cuvanrul latin pentru urzica. Cereti farmacistului  un medicament care sa nu va provoace somnolenta. In timp de lasati medicamentul sa isi faca efectul, incercati oricare dintre remediile urmatoare pentru mai mult confort. Va trebui, deasemenea, sa incercati sa identificati factorul care a declansat urticaria pentru a putea sa evitati reaparitia problemelor in viitor.
     
Inecati-le cu atentie
- Cu exceptia cazurilor in care urticaria este declansata de frig (foarte rar), faceti o baie rece sau puneti pe zona afectata o compresa rece. Temperatura scazuta reduce diametrul vaselor de sange si blocheaza eliberarea ulterioara a histaminei. Pentru a ameliora si mai mult mancarimea, adaugati in apa de baie ovaz coloidal (cum ar fi Aveeno) si stati in apa 10-15 minute. (Aveti insa grija cand iesiti pentru ca ovazul coloidal este foarte alunecos).

Stergeti cu calm

- Tamponati urticaria cu lotiune de calamina  sau hamamelis. Aceste substante astringente ajuta la constructia vaselor de sange astfel incat sa nu mai eliberati histamina.

- Puteti incerca si laptele de magneziu sau Pepto-Bismol.Pentru ca acestea sunt alcaline,ajuta la ameliorarea mancarimii.

- Intr-o cana mica, adaugati cateva picaturi de apa peste bicarbonat de sodiu sau crema de tartar si amestecati pentru a obtine o pasta.Intindeti pasta pe zona afectata pentru a stopa iritatia si a reduce mancarimea.

- Daca aveti doar cateva basici mici si doriti sa scapati temporar de mancarime, folositi creme cu hidrocortizon. Marcile disponibile includ Dermacort, Eurax Hc, Hc 45, Lanacort si Zenaxone. Urmati instructiunile din prospect.

- Amestecati o lingurita de otet cu o lingurita de apa calduta si apoi aplicati lichidul pe zona de urticarie folosind un betisor de vata.

- Un vechi remediu chinezesc pentru urticarie recomanda fierberea a 60 g de zahar brun si 30 g ghimbir praspat in 200ml otet timp de cateva minute. Amestecati putin din lichidul rezultat cu apa calda si aplicati pe zonele afectate de mai multe ori pe zi.

Incercati o planta comuna

- Specialistii in tratamentul cu plante recomanda folosirea urzicii in loc de antihistaminice. Luati pana la sase capsule de 400 mg pe zi. Sau culegeti cateva maini de frunze, fierbeti-l si mancati-l. Purtati manusi, pantaloni si maneci lungi pentru a va proteja de frunzele intepatoare ale urzicilor.

Pesti din vitamina C

- Luati 1000 mg de ulei de peste sub forma de capsule de tri ori pe zi. Aceste capsule contin acizi grasi esentiali care au propietati antiimflamatoarii. Pestii grasi cum ar fi somonul, tonul proaspat si macroul sunt surse alimentare bune de acizi grasi esentiali.

- Luati pana la 1000 mg de vitamina C in trei doze. La acest nivel vitamina C are un efect asemanator cu acela al antihistaminice lor. Nu luati insa mai mult de 1000 mg pe zi deoarece ati putea sa suferiti de diaree.

Luati masuri pentru a micsora stresul

- Stresul poate provoca urticaria sau o poate agrava. Daca aveti nevoie de relaxare, incercati sa invatati o tehnica de relazare cum ar fi meditatia sau yoga.

- Preparati -va o cana de ceai de musetel sau de valeriana. Aceste plante au un efect sedativ care poate calma stresul-si astfel, urticaria.Pentru a prepara ceaiul, amestecati o lingurita de planta uscata intr-o cana cu apa fiarta, lasati sa se infuzeze, strecurati si beti.

Cum evitam urticaria

- Pentru a evita urticaria, trebuie sa va dati seama care este factorul care o provoaca. Daca nu stiti sigur ,incepeti sa tineti un jurnal. Cele mai probabile cauze sunt lucrurile pe care le mancati, beti sau inghitit i-mancarea, bauturile, suplimentele si medicamentele. Dar chiar daca nu descoperiti lucruri ingrijoratoare, continuati si tineti jurnalul ,notand in el si alti factori cum ar fi vremea, stresul, ce haine purtati sau cat de mult timp ati petrecut la soare. Daca documentati totul cu grija, veti putea sa legati un anumit factor din stilul dumneavoastra de viata de aparitia acelor blande enervante.

- Alimentele cel mai frecvent incriminate de declansarea unei nastfel de reactii includ fructe de mare, fructe oleaginoase, ciocolata, pestele, tomatele, ouale, fructele de padure proaspete si laptele. Unu oamenii reactioneaza la consevantii din anumite mancaruri si vinuri, cum ar fi sulfiti. Odata ce ati identificat factorul declansator, eliminati-l din dieta si vedeti daca rezultatul implica mai putine episoade de urticarie.

- Dintre medicamente, cel mai probabil a fi implicarea includ antibioticile si antinflamatoriile nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina si ibuprofenul. Dar medici au intalnit cazuri mult mai variate, care includ sedative, tranchilizante, diuretice, suplimente, antiacide, madicamente pentru artrita, vitamine, picaturi pentru ochi, picaturi pentru urechi si laxative.

11 august 2012

Ce trebuie sa faci cand ai gura uscata? Iata cateva remedii

Daca lipsa salivei va impedica sa lipiti plicurile sau sa discutati confortabil, veti dori cu siguranrta sa va umeziti gura. In primul rand discutati cu medicul dumneavoastra in legatura cu ce ar putea sa provoace o astfel de problema. Luati in considerare cumpararea de substituenti de saliva cum ar fi Saliveze, Glandosane, pastile de Salvix sau de gel BioXtra. Daca pur si simplu, beti multa apa veti avea gura umeda, acelasi efect ca si celelalte trucuri din acest capitol.

Verificati-va dulapul cu medicamente

- Zeci de medicamente pot provoca uscarea gurii. Cititi prospectul celor pe care le luati in momentul de fata pentrua a vedea daca uscarea gurii este trecut la efecte secundare. Daca acest lucru se intampla intrebati-va medicul daca puteti sa schimbati medicamentul. Printre vinovatii frecventi sa numara enalaprilul (Enap, Renitech), fluoxetina (Prozac), amlodipina si paroxetina (Seroxat).

Doar adaugati apa 

- Purtati mereu cu dumneavoastra o sticla cu apa si beti din ea frecvent. Mentineti fiecare inghititura de apa un gura inainte de a o inghiti.

- Pentru a stimula fluxul de saliva, stoarceti o lime sau o lamaie si beti sucul, sau adaugati o lingurita de otet din cindru de mere la un pahar cu apa.

Stimulati salivatia 

- Mestecati o guma de mestecat fara zahar sau bomboane fara zahar pentru a stimula secretia de saliva. Gumele fara zahar ce contin xiliton pot fi de asemenea de folos pentru a reduce bacteriile care produc cariile.

- Tineti mereu pe masa un recipient cu piper. Acelasi condiment picant care va va face sa plangeti si sa va curga nasul poate sa va faca si gura sa secete mai multa saliva. Adaugati putine condimente in alimentele care le consumati.

Evitati factorii favorizati

- Limitati consumul de cafea si alte bauturi cu cofeina, ca si de alcool. Consumul acestora in exces va va face sa urinati mai frecvent, facand corpul sa piarda mai multe lichide.

- Renuntati la bauturile carbogazoase, chiar si la cele fara cofeina. Daca aveti gura uscata este clar ca nu aveti saliva necesara pentru a descompune acizii pe care ii contin.

- Evitati  mancarurile sarate sau bauturile foarte acide cum ar fi sucul de portocale si limonada. Ele pot provoca durere in cazul in care gura dumneavoastra este prea uscata. Alegeti, in schimb, sucul de mere sau pere sau bauturile lactate.

- Reduceti la minium cantitatea de gustari care contin zahar .

- Renuntati la fumat. Fumul usuca saliva .

- Pentru a evita ca gura sa vi se usuce noapte in timpul somnului, folositi un umidificator sau vaporizator de dormitor.

Clatiti bine 

- Daca folositi apa de gura, alegeti un sortiment precum Corsodyl ( clorhezidina ) care nu contine alcool ce usuca gura si poate irita gingiile care sunt sensible.

- Pentru o apa de gura preparata in casa amestecati putina sare si bicarbonat de sodiu intr-o cana cu apa calda. Clatiti-va gura si apoi scuipati. Aceasta solutie va neutraliza acizii si va indeparta agentii infectiosi din gura.

Tratamentul dintilor

- Alegeti o pasta de dinti care nu contine sulfat lauril de sodiu (SLS), pentru ca acesta poate afecta tesutul gingival. Marea majoritate il contin, dar exista si sortimente fara el ce pot fi cumparate in principal din magazinele naturiste.

- Fiti siguri ca va spalati si va curatati bine dintii. Saliva este importanta pentru clatirea resturilor de alimente din gura si atunci cand aveti gura uscata, resturile se pot prinde de dinti.

Tineti gura inchisa 

- Atunci cand inspirati pe nas, umeziti aerul care ajunge in organism. Dar cand aveti sinusurile blocate, veti normal mai mult pe gur , ceea ce inseamna ca inhalati mai mult pe gura, ceea ce inseamna ca inhalati mai mult aer uscat. Faceti in asa fel  incat sa tratati sinozita si astfel va veti indrepta in directia rezolvarii si prevenirii aparitiei gurii uscate.

Negi si Veruci

Nu trebuie sa atingeti o broasca raioasa pentru a avea negi si nici nu este nevoie sa mergeti la medic sau la pedichiurista pentru a scapa de unul, desi exista mai multe abordari medicale pentru aceasta afectiune. Negii pot fi inghetati cu azot lichid sau pot fi arsi cu laser sau cu un ac electric. Farmaciile comercializeaza numeroase remedi pentru negi, inclusiv un spray cu azot lichid, si diferite solutii si leucoplaste ce contin acid salicic, care are un efect de peeling (toate tratamentele pentru negi pot fi dure, asa ca urmati cu strictete instrctiunile din prospect). Dar abordarile farmaceutice reprezinta doar varful aisbergului: am fi putut umple o carte intreaga cu toate remedile casnice si din popor pentru inlaturarea negilor. Iata cateva din cele mai bune:

Iritati negii pana dispar

- Acoperiti negul cu o bucata mica de banda adeziva. Conform unui studiu recent, banda adeziva functioneaza impotriva negilor chiar chiar mai bine decat crioterapia (folosirea de azot lichid pentru a-i ingheta). Taiati o bucata suficient de mare incat sa acopere negul. Lipiti-o peste neg si lasati-o acolo timp de sase zile. Atunci cand o scoateti, scufundati zona in apa pentru cateva minute, apoi folositi o bucate de smirghel sau o piatra ponce pentru a pili zona groasa de piele moarta. Lasati negul descoperit pe parcursul noptii, apoi a doua zi dimineata aplicati o noua bucata de banda adeziva. Repetati procedura pana cand negul dispare. Se pare ca iritatia moderata pe care o provoaca banda adeziva stimileaza sistemul dumneavoastra imunitar sa lupte cu virusul care provoaca negul si sa il elimine.

- Aplicati direct pe neg usturoi proaspat zdrobit si acoperiti-l cu un bandaj. Efectul caustic al usturoiului va determina negul sa faca o basica si sa cada in mai putin de o saptamana. Schimbati usturoiul in fiecare zi, evitand contactul cu pielea sanatoasa din jur. (Protejati zona din jurul negului cu vaselina). Pentru un efect mai puternic,unii spacialisti in plante sugereaza sa mancati usturoi crud sau sa inghititi  trei capsule cu usturoi in fiecare zi  pentru a ajuta sistemul imunitarsa lupte cu virusul.

- Aplicati o compresa sau un tampon de vata inmuiata in otet si fixati-l cu un leucoplast peste neg, lasandu-l acolo una sau doua ore pe zi.

- Culegeti o papadie din gradina, rupeti-i tulpina si stoarceti continutul laptos pe neg. Faceti acest lucru in fiecare zi. Seva aceasta este iritatanta, asa ca stimuleaza sistemul imunitar sa vindece negul. Nu folositi papadi care au fost stropite cu erbicide.

Abordarea acida

- Luati cateva tablete de vitamina C, pisati-le amestecati-le cu suficienta apa pentru a forma o pasta si tamponati negul cu aceasta pasta. Acoperiti zona cu un leucoplast. Pentru ca tabletele sunt foarte acide, ele ajuta la distrugerea negului si la lupta propriu-zisa cu virusul.

- Daca puteti sa cojiti putin scoarta de la un mesteacan, umeziti-o cu apa si fixati-o peste neg cu partea ulterioara a scoartei pe piele. Coaja contine salicilati, substante care pot fi regasite in multe dintre tratamentele pentru negi in farmacii.

Remedii din bucatarie
- Fixati o bucata de coaja de banana peste un neg, cu partea interioara pe piele, in fiecare seara inainte de culcare. Coaja de banana contine un compus chimic care dizolva incet negul.

- Puteti face acelasi lucru si cu coaja de lamaie. O substanta uleioasa din coaja pare a distruge negii.

- Papaia contine enzime care digera tesuturile moarte. Faceti crescaturi putin adanci in coaja unui fruct necopt de papaia, colectati si lasati-o sa se cauguleze. Amestecati seva ingrosata cu apa, apoi aplicati pe neg dimineata si seara.

- Un remediu popular este de a frectiona negul cu o felie zemoasa proaspata taiata, de cartof (o traditie spune ca acest remediu nu va avea efect decat daca ingropati cartoful folosit, iar alti sugereaza ca nu este nevoie de aceasta inmormantare). Nu putem garanta pentru eficacitatea acestiu remediu.

Remedi de aplicat
- De mai multe ori pe zi se aplica tinctura de goldenseal, o planta care contine compusi  ce lupta cu bacterile si virusurile.


- Se recomanda ca uleiul cu vitamine E lupta in potriva negilor. O data pe zi, perforati o capsula de vitamina E si aplicati continutul direct pe neg. Capsulele cu ficat de cod se pare ca au acelasi efect.

- Daca  aveti  pe pervaz o planta de aloe vera, rupeti o frunza si stoarceti continutul pe neg. Repetati o data pe zi. Unii oameni spun ca au avut succes cu acest remediu, probabli datorita faptului ca gelu de aloe vera contine acid malic.

Oferiti picioarelor un tratament cu apa
- Verucile sunt sensibile la caldura si ar putea sa dispara in cateva saptamani daca va inmuiati zilnic picioarele timp de 15 minute in apa calda, conform unui remediu publicat intr-o revista medicala in anii 1960, dar  uitat mult timp.

10 august 2012

Ce este rozaceea si cum ne protejam impotriva ei

Pareti a va inbujora, chiar atunci cand nu este cazul. Chiar mai rau decat atat, pareti un adolescent cu un caz grav de acnee. Stati linistit. Daca printesa Diana a putut sa se descurce in aceasta problema - probabil nici nu stiati ca o avea - atunci si dumneavoastra puteti. Incercati aceste abordari pentru a preveni episoadele moderate. Daca situatia dumneavoastra se inrautateste, discutati cu medicul pentru a va recomanda un dermatolog care sa va ajute sa tineti roseata sub control.

Racoriti-va pielea 

- Atunci cand fata vi se incalzeste si se roseste, primul instinct este cel potrivit - sa va racoriti. Cea mai usoara modalitate de a face acest lucru este sa inmuiati o bucata de textil in apa foarte rece si sa o aplicati pe zonele rosii timp de aproximativ 10 minute. Temperatura scazuta determina constrictia vaselor de sange.

- Musetelul aplicat pe piele are un efect antiinflamator. Nu folositi uleiul esential de musetel care este foarte concentrat si ar putea sa provoace o reactie nedorita a pieli. In schimb, folositi ceai de musetel. Puneti trei pliculete de ceai de musetel in 600 ml apa fiarta timp de 10 minute. Strecurati lichidul si strecurati-l in frigider. Atunci cand fata vi se roseste, inmuiati o bucata de tifon in ceai si aplicati comprese pe zona inrosita.

Spalati folosind cel mai bland sapun

- Folositi doar sapun hidratant neparfumat sau o substanta de curatat pentru piele sensibila, ori de cate ori va spalati pe fata. Trebuie sa evitati orice sapun aspru sau iritant. Dupa ce v-ati spalat, clatiti-va pielea cu putina apa calaie, nu calda.

- Evitati substantele de curatat exfoliante sau cele pentru acnee. Acestea contin ingrediente cu actiune puternica: tratamentele pentru acnee pot chiar sa agraveze rozaceea.

- De asemenea, evitati produsele de curatat care contin acid salicilic, peroxid de benzoil sau alcool - acestea, la randul lor, pot agrava rozaceea, la fel ca orice produs abraziv de curatat pielea.

Evitati inrosirea pielii

- Renuntati la mancarurile picante, inclusiv sosurile, chili si jalepeno. Dupa ce mancati aceste alimente, fata nu doar pare a vi se inrosi - chiar se intampla acest lucru.  Arterele fine se dilata ca reactie la alimentele picante.

- Alcoolul dilata vasele de sange. Aveti grija cand beti alcool, daca observati ca dupa un pahar de gin tonic sau bere fata vi se inroseste, la urmatoare intalnire sociala alegeti un pahar de suc sau apa minerala.

- Stati departe de saune si cazile de baie. Caldura din acestea pot declansa inrosirea fetei.

Aveti grija la soare

- Evitati expunerea directa la soare cat posibil, in special in mijlocul zilei, cand soarele arde mai tare. Lumina solara poate sa provoace un episod de rozacee, pentru ca ea incalzeste pielea, dilatand vasele de sange de la nivelul fetei.

- Folsiti crema de plaja, tot timpul. Pentru orice suferind de rozacee, cele mai bune creme sunt care contin dioxid de titan  sau oxid de zinc. Multe persoane afectate de rozacee descopera ca alte tipuri de creme le irita pielea, dar acestea nu maresc temperatura de la nivelul pielii: ele actioneaza prin reflectatea  (si nu absorbtia) razelor solare. Puteti apela la unele  dintre urmatoarele produse: Clinique, City  Block Sheer, Ambre Solaire, Total Screen Intolerant, Skin Lotion, Delph Lotion, E45 Sunblock Lotion.

Nu va enervati 

- Atunci cand se incing spiritele, la fel se intampla si cu vasele de sange, iar acest lucru poate duce la un episod de rozacee. Una din cele mai bune modalitati de a va mentine calmul este sa numarati pana la 10. Inspirati adanc in timp ce faceti asta. Dupa ce faceti asta de cateva ori, veti descoperi ca puteti face fata situatiei cu mult mai mult calm.

Solutii pentru barbierit 

- Barbatii cu rozacee trebuie sa fie foarte atenti sa nu se irite pe fata atunci cand se barbieresc. Folositi un aparat electric de barbierit si nu unul conventional. Acest tip de barbierit este mult mai putin iritant.

- Daca folositi aftershave, evitati produsele care contin alcool hamamelis sau mentol.